Prośba o pomoc - szukam pradziadka w Armii Carskiej cz.1
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie
Witam
Panią Joannę
Szanowna Pani Joanno czy mógłbym prosić o sprawdzenie osoby o nazwisku: Suski Feliks ur. 26.04.1895 r. Warszawie.
Widziałem zdjęcia rodzinne na których, bliżniak, brat mojego dziadka jest w mundurze armii carskiej w stopniu porucznika. Z innych wynika, że był jako młody chłopiec w korpusie kadetów. Poszukuję wiadomości ale jak na razie bez skutecznie. Z wyrazami, pozdrawiam
Adam
Panią Joannę
Szanowna Pani Joanno czy mógłbym prosić o sprawdzenie osoby o nazwisku: Suski Feliks ur. 26.04.1895 r. Warszawie.
Widziałem zdjęcia rodzinne na których, bliżniak, brat mojego dziadka jest w mundurze armii carskiej w stopniu porucznika. Z innych wynika, że był jako młody chłopiec w korpusie kadetów. Poszukuję wiadomości ale jak na razie bez skutecznie. Z wyrazami, pozdrawiam
Adam
Re: Prośba o pomoc- pradziadek w armii carskiej
Witam
Panią Joannę
Szanowna Pani Joanno czy mógłbym prosić o sprawdzenie osoby : Suski Feliks ur. 26.04.1895 r. Warszawie. Widziałem zdjęcia rodzinne na których bliżniak brat mojego dziadka jest w mundurze armii carskiej w stopniu porucznika. Z innych wynika, że był jako młody chłopiec w korpusie kadetów. Poszukuję wiadomości ale jak na razie bez skutecznie. Z wyrazami szacunku, pozdrawiam
Adam
Panią Joannę
Szanowna Pani Joanno czy mógłbym prosić o sprawdzenie osoby : Suski Feliks ur. 26.04.1895 r. Warszawie. Widziałem zdjęcia rodzinne na których bliżniak brat mojego dziadka jest w mundurze armii carskiej w stopniu porucznika. Z innych wynika, że był jako młody chłopiec w korpusie kadetów. Poszukuję wiadomości ale jak na razie bez skutecznie. Z wyrazami szacunku, pozdrawiam
Adam
WitamOchAdamek pisze:Witam
Panią Joannę
Adam
będę sprawdzać kadetów...zobaczymy czy coś będzie czy nie...
a czy Suski Michał s. Józefa - to może rodzina Pana ?
Joanna z d. Sawicka
Poszukuję : Abramowicz, Grygorczuk, Jaroccy, Sawiccy
Z aktu urodzenia z parafii narodzenia NMP w Warszawie że urodzili się Marceli i Feliks Suski w dn. 26.04.1895. Matka niezamężna i ojciec nie podany. To jest moja jedyna wiedza. O dziadku Marcelim wiem dużo o jego bracie nic a tym bardziej o ich rodzinie.
Adam
Adam
-
Wciórka_Wojciech
Witam!joannayvona2302 pisze:WitajWciórka_Wojciech pisze:Witam Pani Joanno!
Byłbym wdzięczny za sprawdzenie nazwiska Kazimierz Kucharski.
Mam starą fotografię w mundurze armii carskiej mojego pradziadka Kazimierza.
Pozdrawiam serdecznie
Wojtek![]()
nazwisko : Kucharski ( na dzień dzisiejszy znalezione dwie osoby )
T: Wykaz nazwisk w wojsku carskim - opracowanie str. 5
http://www.genealodzy.pl/PNphpBB2-viewt ... t-60.phtml
Wielkie dzięki za podpowiedź ale niestety to nie Kazimierz - może jeszcze natknie się Pani na to imię przy nazwisku Kucharski.
Pozdrawiam serdecznie
Wojtek
Rozumiem...OchAdamek pisze:Z aktu urodzenia z parafii narodzenia NMP w Warszawie że urodzili się Marceli i Feliks Suski w dn. 26.04.1895. Matka niezamężna i ojciec nie podany. To jest moja jedyna wiedza. O dziadku Marcelim wiem dużo o jego bracie nic a tym bardziej o ich rodzinie.
Adam
Suski wprowadziłam do T: wykaz nazwisk w wojsku carskim-opracowanie
http://www.genealodzy.pl/index.php?name ... 3806#63806
będę też dopisywać kolejno znalezione osoby o tym nazwisku.
Joanna z d. Sawicka
Witam
Poszukuje jakichkolwiek informacji nt. JAN-a TKACZUK-a prawdopodobnie był oficerem Armii Carskiej i zginął 1918 roku.
Był to mój prapradziadek. Czy ktoś z was natknął się kiedyś w jakiś tekstach źródłowych ? Lub może wie gdzie znajduje się grób ?
Z góry dziękuje za każde informacje
Pozdrawiam
Adrian
Poszukuje jakichkolwiek informacji nt. JAN-a TKACZUK-a prawdopodobnie był oficerem Armii Carskiej i zginął 1918 roku.
Był to mój prapradziadek. Czy ktoś z was natknął się kiedyś w jakiś tekstach źródłowych ? Lub może wie gdzie znajduje się grób ?
Pozdrawiam
Adrian
Witaj Adrianie...Gadzin pisze:Witam
Pozdrawiam
Adrian
pod tym linkiem w T: wykaz nazwisk w wojsku carskim figuruje Tkaczuk (nowe osoby są wpisywane sukcesywnie po odnalezieniu przeze mnie) więc co jakiś czas sprawdzaj tą stronę :
http://www.genealodzy.pl/index.php?name ... 3980#53980
gdzie zamieszkiwał Twój pradziad ?
Joanna z d. Sawicka
Witam Pani Joanno!!!
Gdybym mógł prosić o sprawdzenie nazwisk: KONWERSKI, oraz KAWĘCKI (czasami pisane KAWECKI, KAWENCKI). Moi przodkowie pochodzili z terenów ziemi płońskiej i płockiej, powiatu sierpeckiego.
Pozdrawiam!
Krzysztof K.
Gdybym mógł prosić o sprawdzenie nazwisk: KONWERSKI, oraz KAWĘCKI (czasami pisane KAWECKI, KAWENCKI). Moi przodkowie pochodzili z terenów ziemi płońskiej i płockiej, powiatu sierpeckiego.
Pozdrawiam!
Krzysztof K.
-
Ibragimow_Iza

Proszę o sprawdzenie nazwiska: IBRAGIMOW i DABIC
Pozdrawiam
Iza Ibragimow
Pozdrawiam
Iza Ibragimow
Witamjoannayvona2302 pisze:Witaj Adrianie...Gadzin pisze:Witam
Pozdrawiam
Adrian
pod tym linkiem w T: wykaz nazwisk w wojsku carskim figuruje Tkaczuk (nowe osoby są wpisywane sukcesywnie po odnalezieniu przeze mnie) więc co jakiś czas sprawdzaj tą stronę :
http://www.genealodzy.pl/index.php?name ... 3980#53980
gdzie zamieszkiwał Twój pradziad ?
Posiadam strzępy informacji ponieważ doszło do mezaliansu i przez lata rodzina systematycznie likwidowała wszystkie pamiątki i ślady. Prawdopodobnie część życia spędził w Łodzi gdzie mieszkała moja praprababcia, jednak gdzie był urodzony i pochowany poszło do grobu z moimi przodkami. Witem tylko że zginął na polu bitwy w okolicy 1918 i babcia jechał go pochować, są przypuszczenia że może się znajdować na Cmentarzu na Rossie.
Mam nadzieję że te informację w jakiś sposób będą pomocne.
Dziękuje za każdą informację.
Pozdrawiam
Adrian
-
Pietrzyk_Daniel
Witam serdecznie,
bardzo proszę o sprawdzenie nazwisk "Kołodziejski Piotr" i "Kalinowski Konstanty" (syn Józefa)
Pozdrawiam
Daniel Pietrzyk
bardzo proszę o sprawdzenie nazwisk "Kołodziejski Piotr" i "Kalinowski Konstanty" (syn Józefa)
Pozdrawiam
Daniel Pietrzyk
-
karolszmit
Szukam pradziadka w carskiej armii nazwisko Schmidt Bogumil syn Karola i Agnieszki