Aby cokolwiek wytłumaczyć trzeba mieć METRYKĘ CHRZTU JÓZEFY WRÓBLÓWNEJ, tylko i wyłącznie tam znajdziemy odpowiedź. Póki metryki nie ma można sobie gdybać.stanley1980 pisze:To proste...EWAFRA pisze:Na jakiej podstawie twierdzisz, że Magdalena nosiła nazwisko Wróbel jeśli w akcie ślubu córki jest zapisana jako Rusinek? Zmienili jej po śmierci? Ja przejrzałam multum ksiąg i tak jak Arek nie zauważyłam, aby dzieci nieślubne były chrzczone poza parafią.
1. Jeśli Józefa rodzi się jako nieślubne dziecko panny Magdaleny Rusinek, to przy ślubie nazywa sią Józefa Rusinek.
2. Jeśli Józefa rodzi się jako nieślubne dziecko wdowy Magdaleny Wróbel, z domu Rusinek, to przy ślubie nazywa się Józefa Wróbel.
3. Przejrzyj sąsiednie śluby z tej parafii. Wszystkie akta zapisane w formacie: "syn/córka Jana Kowalskiego i Ewy Nowak"
4. Jak wytłumaczysz, że przy Józefie nie ma podanego ojca? Odpowiedź znajdziesz w punkcie 2.
Co do chrzczenia nieślubnych dzieci w sąsiednich parafiach - argument przejrzenia multum ksiąg nie jest żadnym dowodem... przejrzyj księgi lubelskie, na przykład: Wilków, Karczmiska, Wąwolnica, Kazimierz Dolny i znajdziesz tam dużo takich przypadków.
Jak bym, bawiąc się w gdybactwo wyjaśniła, że w akcie ślubu Józefy nie wpisano imienia jej ojca? Wyjaśnień może być multum, także błąd, wynikły z roztargnienia wpisującego. Nie spojrzał, przeleciaŁ. Nikt o tym nawet nie wiedział bo być może nikt, aż do dziś tego aktu nie czytał. Ja znam taki przypadek. Podobnie jak wiele innych. Brak danych legalnego, ślubnego ojca, brak danych matki, wpisanie zamiast matki imienia i nazwiska chrzestnej. Jedna z moich ulubionych metryk to ta w której panna Marianna córka z dawna nieżyjącego już Grzegorza stawia się na ślub w asystencyi ojca swego. Lubię też metrykę ślubną Filipa Dudki syna Ignacego Dudy i Ewy(skreślone) Anny (skreślone) Zofii małżonków Dudzińskich. Przeoczenie męża Magdaleny Rusinek jak najbardziej możliwe.
Co się tyczy chrzczenia w Wąwolnicy dzieci nieślubnych w innej oparafii to ewidentna specyfika miejsca. W innych parafiach raczej się to nie zdarzało. Może księżulo był chciwy i od pokrzywników życzył sobie podwójnej opłaty?
Pozdrawiam
Imię jak wyżej. Bez zmian
Popróbuj jeszcze tak:
1. Józefa rodzi się jako nieślubna córka Magdaleny Wróblownej, później zamężnej za Rusinem
2. Józefa rodzi się jako nieślubna córka panny Rusinek, przy chrzcie uznana dobrowolnie przez ojca Andrzeja Wróbla
3. inne opcje....