Czy prapra mógł oszukać księdza?

Wszystkie sprawy związane z naszą pasją, w tym: FAQ - często zadawane pytania

Moderatorzy: elgra, maria.j.nie

poz_marecki

Sympatyk
Otrzymał podziękowania: 1 time

Post autor: poz_marecki »

Dobry wieczór,
lata 1850-te,Mazowsze, parafia Jasieniec,przodek zgłasza do chrztu wraz ze świadkami dziecko "urodzone z żony jego..itd." .Tylko podejrzewam bardzo że nigdy ślubu nie zawarł ,a że dziecko po jakimś czasie zmarło to krótko potem rozpłynął się we mgle.
Czy mieliście podobne przypadki ? Rozwinę temat, jeśli ktoś jest zainteresowany ale uprzedzam, że będzie tradycyjnie bez nazwisk.
pozdrawiam
poz_marecki
Awatar użytkownika
Bozenna

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Bozenna »

Dobry wieczór,
Zjawisko znane. Żaden wyjątek. Oszukiwali.
Wśród moich bliskich:
1825 rok, ojciec deklaruje i chrzci syna urodzonego z jego prawnej małżonki - parafia Kock.
1828 rok, ojciec deklaruje i chrzci syna urodzonego z jego prawnej małżonki - parafia Krasnystaw.
1831 rok, ślub rodziców, którzy deklarują, że mają już dwóch synów urodzonych wcześniej - parafia Żółkiewka.
Nie ukrywam nazwisk, ani parafii, akty są w regestrach "Lubgens".
Ignacy Jarocki i Marianna Żegota
Serdeczności,
Bożenna
Adamus_P

Zarząd PTG
Mistrz
Otrzymał podziękowania: 4 times

Post autor: Adamus_P »

Dobry wieczór,

też mam u siebie parkę oszustów - doczekali się 5 dzieci, które ochrzcili jako małżeństwo w Bazylice Mariackiej w Krakowie zanim wzięli ślub w 1866 (w tej samej parafii). Podejrzewam, że częściowo mogło to wynikać z lenistwa ojca, który pochodził ze Słowenii. Tam też zmarła jego pierwsza żona i być może przez dłuższy czas było mu nie po drodze do ojczyzny, a bez tego nie był w stanie zgromadzić niezbędnych dokumentów (przejrzałam alegaty dotyczące zawarcia małżeństwa w Krakowie i znalazłam w nich m.in. zaświadczenie z parafii w Słowenii o śmierci pierwszej żony).

Sprawę ułatwiał fakt, że matka dzieci tez była obca - pochodziła z Nowego Jiczyna na Morawach.
Pozdrawiam,
Patrycja
poz_marecki

Sympatyk

Post autor: poz_marecki »

To potwierdza w takim razie moją teorię.Zakładam ,że dziecko było efektem "wpadki", ponieważ mój przodek z był "kolegą z pracy" ojca "żony".
W tamtej parafii było sporo osób z Podlasia i myślę że łatwo było w tłumie się schować.Aktu ślubu nigdy nie znalazłem.Dwa lata po śmierci dziecka, niedoszła"żona" wychodzi za mąż za innego człowieka.Może zbieżność nazwiska i imiona a może nie.
Mój przodek pojawia się ponownie,tym razem na Litwie z której pochodzi, używając przez pierwsze lata swojego nazwiska urodzenia . Żeni się na początku lat 1860-tych pod nazwiskiem, które nosił na Mazowszu.Jako że natrafiłem na dokument przedślubny , mogę się z niego dowiedzieć,że jest kawalerem nigdy nie żonatym ;)
Z tymi nazwiskami to też niezła historia , ponieważ jest ich trochę więcej ,ale rozwinę to w innym już zaczętym temacie.
pozdrawiam
poz_marecki
mariuszek69

Sympatyk
Ekspert
Kontakt:

Post autor: mariuszek69 »

Także i ja na podobną historie napotkałem.

W 1839 Bogumił Pawlak poślubia Magdalenę Banaszkiewicz. W 1841, 1845, 1848 i 1853 Bogumił zgłasza urodzenia dzieci oświadczając, że zostały spłodzone z jego małżonki Ludwiki z Kmiecików. W 1854 Magdalena umiera. W 1855 Bogumił poślubia Ludwikę z Kmiecików.

Pozdrawiam,
Mariusz
ODPOWIEDZ

Wróć do „Ja i Genealogia, wymiana doświadczeń”