Skibowski - Skibowscy - szukam informacji

Tablica ogłoszeń, pomoc w poszukiwaniu osób i rodzin; Poszukuję NazwiskaMoje konto” - „Moje nazwiska ” ; w tytule tematu proszę napisać "nazwisko i imię" lub "nazwiska i imiona" poszukiwanych osób, rodzin

Moderatorzy: Galinski_Wojciech, maria.j.nie, elgra

skijedrek

Post autor: skijedrek »

Poszukuję informacji o przodkach, będę bardzo wdzięczny za pomoc, chcę dotrzeć jak najdalej wstecz w lini męskiej.

Pra-pradziadek Jan/Johann Skibowski - nie wiem gdzie dokładnie się urodził, ale najprawdopodobniej w okolicach Bydgoszczy, mozliwe ze w takich miejscowosciach
jak Dobrcz, Żołędowo, Maksymilianowo, Kijewo, prawdopodobnie był fornalem, jego Ojciec, a mój pra pra pradziadek utracił majątek i popełnił samobójstwo. Gdzie zmarł nie wiem.
Pra-prababcia Marianna Szczupacka - podobno pochodziła z Borówna.

Pradziadek Władysław Skibowski - urodził się w 1904 roku, prawdopodobnie w Dobrczu pod Bydgoszczą, ale na pewno był ochrzczony tam, ponieważ widziałem
dokumenty z USC Dobrcz w Bydgoskim Archwium Akt Dawnych. Można również zobaczyć je na stronie internetowej Pomorskie Towarzystwo Genealogiczne. Zmarł w 1993 "na pałczu" w Bydgoszczy - Fordonie. Posiadał braci: Józefa, Konrada, Floriana i siostry: Ludwike i Wiktorie.
Prababcia Zofia Plata - pochodziła z południa Polski, z okolic Nowego Sącza, była starsza o kilka lat od pradziadka. Urodziła się chyba w 1896.
Zmarła rówież w 1993 w tym samym domu co pradziadek.

Dodatkowo mam pytanie dotyczące posiadania herbu ponieważ w rodzinnej pamięci zachowały się jakieś niejasne wzmianki o posiadaniu nobilitacji, lecz w
żadnym z internetowych herbarzy, a takze w niektórych książkowych nie znalazłem wzmianki o swoim nazwisku przypisanym do herbu. Czy to przesądza sprawe
dotyczącą posiadania herbu przez moją rodzinę od strony ojca w lini męskiej?

przeszukując bazy danych znalazłem taką informacje,
że w 1721 roku w Sierakowicach urodził się "Paulus Josephus Skibowski nobil "Co znaczy słowo nobil w tym przypadku? bo "nobil" po łacinie znaczy "szlachetny"...
czy to znaczy że Paulus Josephus Skibowski przynależał do stanu szlacheckiego?

z góry dziękuję za odpowiedź i pomoc
Jędrzej
dejvid84

Post autor: dejvid84 »

Witam. Posiadam pewne informację na ten temat.
skijedrek2

Post autor: skijedrek2 »

Szanowny/a Panie/Pani,

wciąż jestem niezwykle zainteresowany wszelkimi informacjami w tym temacie, od mojego pierwszego postu minęło 10 lat, nie zaglądałem tutaj sporo czasu, stąd dwuletnie opóźnienie w odpowiedzi.

Pozdrawiam!

Moderacja
Zgodnie z regulaminem i przyjętym zwyczajem prosimy o podpisywanie swoich postów przynajmniej imieniem.
Jeżeli każdorazowe podpisywanie postów jest kłopotliwe, wtedy można ustawić automatyczny podpis. https://genealodzy.pl/PNphpBB2-viewtopi ... rt-0.phtml

Wojtek, moderator
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję osób, rodzin”