Historia jednego rodu, Koziorowski, Instytut Heraldyczny
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie
-
Monika_kuusela

Szanowni,
Udało mi się dotrzeć do notatek pradziadka (Marcelego Watta-Karczewskiego), opisującego dość szeroko dzieje rodu Karczewskich z Cienina.
W notatkach odwołuje się on do publikacji p. Koziorowskiego, z lat 1924-1926, wydanej przez Instytut Heraldyczny we Lwowie. Wydaje mi się, że chodziło mu o Towarzystwo Herladyczne.
Czy ktoś z Państwa zetknął się z taka publikacją?
W swoich poszukiwaniach jestem dość daleko, bo w XVI w, ale w tej publikacji ponoc opisano dzieje rodu do wieku XIII.
Z góry dziękuje za jakiekolwiek wskazówki.
pozdrawiam!
Udało mi się dotrzeć do notatek pradziadka (Marcelego Watta-Karczewskiego), opisującego dość szeroko dzieje rodu Karczewskich z Cienina.
W notatkach odwołuje się on do publikacji p. Koziorowskiego, z lat 1924-1926, wydanej przez Instytut Heraldyczny we Lwowie. Wydaje mi się, że chodziło mu o Towarzystwo Herladyczne.
Czy ktoś z Państwa zetknął się z taka publikacją?
W swoich poszukiwaniach jestem dość daleko, bo w XVI w, ale w tej publikacji ponoc opisano dzieje rodu do wieku XIII.
Z góry dziękuje za jakiekolwiek wskazówki.
pozdrawiam!
- Tomasz_Lenczewski

- Kontakt:
Proszę popatrzeć w Bibliografii Rocznika Towarzystwa Heraldycznego we Lwowie, bo to mi wygląda na odbitkę. Instytut Heraldyczny działał w Krakowie, Bydgoszczy i Warszawie i nie miał takich publikacji, ani nie przypominam sobie, aby ktokolwiek z Koziorowskich był na liście ich klientów.
-
Monika_kuusela

Bardzo dziękuję, tak zrobię. Ciekawa publikacja, jeśli istnieje i uda mi się ją zdobyć, to będzie przełomowe 
pozdrawiam serdecznie,
Monika
pozdrawiam serdecznie,
Monika
-
Arek_Bereza

Tu jest trochę roczników Towarzystwa Heraldycznego
https://www.wbc.poznan.pl//dlibra/metad ... +we+Lwowie
wśród członków wzmiankowany jest Stanisław Kozierowski, autor wielu publikacji
na slajdzie 287 tu jest bibliografia za lata 1925-1928
https://www.wbc.poznan.pl/dlibra/public ... 35/content
ale widzę, że nie widzę
https://www.wbc.poznan.pl//dlibra/metad ... +we+Lwowie
wśród członków wzmiankowany jest Stanisław Kozierowski, autor wielu publikacji
na slajdzie 287 tu jest bibliografia za lata 1925-1928
https://www.wbc.poznan.pl/dlibra/public ... 35/content
ale widzę, że nie widzę
-
Monika_kuusela

no właśnie ja też nic nie widzę
szukam dalej
A zapisków pradziadka wnioskuję, że Adam Karczewski z Kowanówka, stworzył drzewo Karczewskich, które póżniej zostało rozwinięte przez X Koziorowskiego i wydane przez Towarzystwo Herladyczne we Lwowie. Dziedek podał daty okolo 1924-1926.
A zapisków pradziadka wnioskuję, że Adam Karczewski z Kowanówka, stworzył drzewo Karczewskich, które póżniej zostało rozwinięte przez X Koziorowskiego i wydane przez Towarzystwo Herladyczne we Lwowie. Dziedek podał daty okolo 1924-1926.
Re: Historia jednego rodu, Koziorowski, Instytut Heraldyczny
Dlatego warto podać (zacytować) dokładnie jak wyglądają te zapiski - odwołania do ks. (zapewne raczej) KoziErowskiego, bo to mogą być informacje zawarte w publikacjach których tytuły nie są "oczywiste" dla tematu.Monika_kuusela pisze:no właśnie ja też nic nie widzęszukam dalej
Wojciech
-
Monika_kuusela

- Tomasz_Lenczewski

- Kontakt:
Pytania na ile Koziorowski to wyKorzystał? Może zachowało się jego archiwum? Najbardziej zdziwiło mnie poszukiwanie RTH na portalu ukraińskim … https://www.wbc.poznan.pl/dlibra/public ... #structure. Ale może lepiej się wyświetla?
-
Monika_kuusela

Po prostu, wyswietiło się w całości, po przeszukaniu google. Nie wiem dlaczego akurat tam. Do archiwum pewnie nie dotrę, mieszkam poza granicami Polski. Niemniej bardzo mnie cieszy to znalezisko
prowadze poszukiwania od około 3 lat, cały czas sie właściwie ucze wykorzystywać źródła.
- Tomasz_Lenczewski

- Kontakt:
Proszę poszukać archiwaliów po księdzu na stronach www.szukajwarchiwach.pl jak i przestudiować jego życiorys w Polskim Słowniku Biograficznym Pozdrawiam
-
Monika_kuusela

Dziekuje za podpowiedz, tak zrobie.
Serdecznie pozdrawiam!
Serdecznie pozdrawiam!