Dąbrowski Marek (Brzóza)

Tablica ogłoszeń, pomoc w poszukiwaniu osób i rodzin; Poszukuję NazwiskaMoje konto” - „Moje nazwiska ” ; w tytule tematu proszę napisać "nazwisko i imię" lub "nazwiska i imiona" poszukiwanych osób, rodzin

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

Zd009

Dąbrowski Marek (Brzóza)

Post autor: Zd009 »

Witam serdecznie
Szukam mojego przodka Marka Dąbrowskiego z parafi Brzóza
Marka żona nazywała się Katarzyna Chorst zmarła w 1836 roku
Marek zmarł w 1846 pochodził z Wulko Brzoska
Będę bardzo wdzięczny za pomoc .
Stoję obecnie w miejscu nie wiem za co się wziąść .

Najdalej zaszłam do 1800 roku bardzo chcę rozbudować moje drzewo jak najdalej Będę bardzi wdzięczny również za rady

Z góry dziękuję

Zdzisław
Awatar użytkownika
Krystyna.waw

Sympatyk
Nowicjusz
Podziękował: 6 times

Post autor: Krystyna.waw »

Daj linki do aktów zgonu, tam będzie m.in. podany wiek
Co to jest "Wulko Brzoska"?
Krystyna
*** Szarlip, Zakępscy, Kowszewicz, Broczkowscy - tych nazwisk szukam.
jerry15

Sympatyk

Post autor: jerry15 »

To najpewniej Wólka Brzózka, osada pod Brzózą ... tak kapkę na południe.

Pozdrawiam
Jerry
grzesio

Sympatyk

Post autor: grzesio »

Poniżej trochę informacji.
Marek Dąbrowski prawdopodobnie urodził się w latach 1783-1786 tak wynika z aktu zgonu Marka i aktu zgonu jego żony Katarzyny.

link do aktu zgonu Marka AZ 1849r. nr aktu 33:
https://metryki.genealodzy.pl/index.php ... 689&zoom=1

link do aktu zgonu Katarzyny AZ 1836r. nr aktu 25 :
https://metryki.genealodzy.pl/index.php ... 424&zoom=1

Jest też duże prawdopodobieństwo że rodzicami Marka byli Jan i Franciszka.
Mieli oni czterech synów: Marka, Jana, Macieja i Józefa.
Poniżej link do aktu zgonu Jana Dąbrowskiego 28/02/1804 Wólka Brzózka (strona 11):
https://www.familysearch.org/ark:/61903 ... cc=1407440
Wg opisu z Geneteki wynika, że Jan (Joannes) mógł mieć 54 lata ale w tabelce na FS moim zdaniem wiek, który widać to ponad 80 lat.

Natomiast mam pytanie do autora Zd009 odnośnie mojego pra pra dziadka Jana Dąbrowskiego (być może ma jakieś informacje), którego dziadkiem był Marek (być może Jan jest z tej samej linii przodków co przodkowie autora posta), ponieważ poszukuję aktu zgonu Jana Dąbrowskiego (Jan był synem Piotra).
Jan Dąbrowski urodził się w 1849r. we wsi Wólka Brzózka i wiem z aktu małżeństwa jego syna Jana, że jeszcze żył i mieszkał w 1917 roku w Zatopolicach parafia Cerekiew. Jan Dąbrowski był synem Piotra.
Jestem z linii następujących przodków:
Jan Dąbrowski - Jan Dąbrowski - Piotr Dąbrowski - Marek Dąbrowski

Pozdrawiam
Grzegorz
Robert_Kostecki

Sympatyk

Post autor: Robert_Kostecki »

Jest w Genetece akt zgonu Jana Dąbrowskiego (*ok. 1843), syna Piotra, zmarłego w 1924 roku w Radomiu.
grzesio

Sympatyk

Post autor: grzesio »

To nie jest ten Jan Dąbrowski, ponieważ zapomniałem podać, że jego matka to Marianna Dzadza.
Z aktu zgonu 1924r. (nr aktu 53) który jest w Genetece wynika, że jego matką była Antonina i jest podana informacja że był on zapisany do ksiąg stałych ludności w gminie Radzanów.
Wiem, że Jan Dąbrowski s. Piotra i Marianny mieszkał na stare lata w Zatopolicach (parafia Cerekiew) razem ze swoim synem Janem, który z kolei ożenił się z Rozalią Drelą i zapewne tam umarł. Lata, w których mógł umrzeć Jan to 1935-1940r., ponieważ wszystkie inne przeszukałem i nic nie znalazłem a akurat nie ma skanów tych roczników w sieci.
Pierwsza żona Jana to Justyna Dąbrowska z Woli Goryńskiej. Justyna zmarła w 1901 roku w Woli Goryńskiej.
Jan później ożenił się z Marianną Tarnowską (z domu Kołodziej vel Kołodziejczyk) i to zapewne z Marianną musiał przeprowadzić się do Zatopolic i zamieszkać razem z synem Janem. Aktu zgonu Marianny Tarnowskiej również nie znalazłem.

Pozdrawiam
Grzegorz
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję osób, rodzin”