czy ktoś z Państwa zajmuję bądź zajmował się historią Kociewia, a dokładniej miejscowości Nowacerkiew i Pomyje i byłby w stanie zweryfikować tezy o osadnikach niemieckich w tych miejscowościach w XVIII wieku?
W parafii Nowacerkiew (pisownia oryginalna z ksiąg z tego okresu) w 1770 roku brał ślub mój bezpośredni przodek Jakub Frost ze wsi o wdzięcznej nazwie Pomyje. Świadkami byli Tomasz Frost, sołtys pomyjski (wspomniany też w SGKP, t. 9, s. 861.) i Stefan Kuropatwiński, sołtys nowocerkieski.
A ja chciałbym spróbować dowiedzieć się skąd w Pomyjach wzięli się Frostowie
Legendy rodzinne (opowiadane 200 lat po wspomnianym ślubie) mówiły, że Frostowie wyszli z Kolonii (Koln) i przez Toruń dotarli do Pińska. Toruń się poniekąd potwierdził, bo tam żył Piotr Paweł, syn wspomnianego Jakuba, ojciec Leona Frosta, pierwszego pińskiego Frosta. Ale zamiast Kolonii pojawiło się Kociewie i zastanawiam się czy było ono tylko przystankiem w drodze z Kolonii, czy też z Kociewia ród Frostów pochodził.
Co ciekawe, nie znalazłem w księgach z parafii Nowa Cerkiew i Pelpin (w latach <1800) żadnych innych wpisów dotyczących Frostów niż wspomniany ślub z 1770 i jego konsekwencji (czyli urodzeń dzieci, zgonów, ślubów w następnych latach), także teza o przybyciu skądś Frostów może być prawdziwa.
Z góry dziękuję za pomoc
pozdrawiam
Adam