Kociewie - osadnictwo niemieckie?

Wzajemna pomoc w problemach natury genealogicznej. Przed wysłaniem zapytania proszę sprawdzić podforum tematyczne : Tłumaczenia metryk: łacina, niemiecki, rosyjski, ukraiński, angielski, francuski ; także tematy : Poszukiwania lub Stronę Główną Forum

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

adamrw

Sympatyk

Post autor: adamrw »

Dobry wieczór,
czy ktoś z Państwa zajmuję bądź zajmował się historią Kociewia, a dokładniej miejscowości Nowacerkiew i Pomyje i byłby w stanie zweryfikować tezy o osadnikach niemieckich w tych miejscowościach w XVIII wieku?

W parafii Nowacerkiew (pisownia oryginalna z ksiąg z tego okresu) w 1770 roku brał ślub mój bezpośredni przodek Jakub Frost ze wsi o wdzięcznej nazwie Pomyje. Świadkami byli Tomasz Frost, sołtys pomyjski (wspomniany też w SGKP, t. 9, s. 861.) i Stefan Kuropatwiński, sołtys nowocerkieski.

A ja chciałbym spróbować dowiedzieć się skąd w Pomyjach wzięli się Frostowie :) Być może ktoś mógłby mnie nakierować na dokumenty bądź książki, które warto byłoby przejrzeć chcąc odpowiedzieć na to pytanie?

Legendy rodzinne (opowiadane 200 lat po wspomnianym ślubie) mówiły, że Frostowie wyszli z Kolonii (Koln) i przez Toruń dotarli do Pińska. Toruń się poniekąd potwierdził, bo tam żył Piotr Paweł, syn wspomnianego Jakuba, ojciec Leona Frosta, pierwszego pińskiego Frosta. Ale zamiast Kolonii pojawiło się Kociewie i zastanawiam się czy było ono tylko przystankiem w drodze z Kolonii, czy też z Kociewia ród Frostów pochodził.

Co ciekawe, nie znalazłem w księgach z parafii Nowa Cerkiew i Pelpin (w latach <1800) żadnych innych wpisów dotyczących Frostów niż wspomniany ślub z 1770 i jego konsekwencji (czyli urodzeń dzieci, zgonów, ślubów w następnych latach), także teza o przybyciu skądś Frostów może być prawdziwa.

Z góry dziękuję za pomoc
pozdrawiam
Adam
Adam
Poszukuję informacji o "urodzonych" Wasilewskich z terenów obecnej Litwy i północnej Białorusi oraz o rodzinie Frost z Pińska.
wojad121

Sympatyk

Post autor: wojad121 »

Cześć Adam!
Z publikacji nic nie przychodzi mi do głowy, ale może porozmawiać z kimś w Pelplinie? Przychodzi mi do głowy Bogdan Badziong, obecny sekretarz gminy. wiem, że zajmuje się historią.
Pozdrawiam,
Wojtek.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Potrzebuję pomocy”