Zawód kowala w XIX-wiecznej wsi

Wszystkie sprawy związane z naszą pasją, w tym: FAQ - często zadawane pytania

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Galicius

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Galicius »

Witam,
Mój przodek będący galicyjskim chłopem (okolice Kolbuszowej) bywał określany w metrykach od ok.1820-1835 jako chłop. W tym czasie przyszły na świat wszystkie jego dzieci. Jednak gdy umiera w 1856r. jest określony jako "faber ferrarius" - rozumiem, że oznacza to kowala? Jeśli tak to chyba o pomyłce księdza nie ma mowy. Czy zwykły chłop mógł stać się w parę lat kowalem?
Pozdrawiam,
Mateusz
Ostatnio zmieniony ndz 25 wrz 2022, 20:27 przez Galicius, łącznie zmieniany 1 raz.
henryk22

Sympatyk

Post autor: henryk22 »

Wiejski kowal przeważnie był chłopem. Nie we wszystkich aktach musiał być odnotowany jako kowal.

Henryk
Galicius

Sympatyk
Nowicjusz

Super, dziękuje za odpowiedź. A orientuje się Pan jak wyglądały zarobki i życie takiego wiejskiego kowala? Niegdyś czytałem, że kowal na wsi był jednym z najbogatszych mieszkańców wsi, to prawda? I czy taki kowal pracował także w polu?
Awatar użytkownika
Krystyna.waw

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Krystyna.waw »

Galicius pisze:czytałem, że kowal na wsi był jednym z najbogatszych mieszkańców wsi, to prawda?
W bogatej pruskiej czy biednej galicyjskiej?
Tu poczytaj
https://genealodzy.pl/PNphpBB2-printvie ... rt-0.phtml

Może w bibliotece znajdziesz
https://www.rcin.org.pl/dlibra/publication/251146
Krystyna
*** Szarlip, Zakępscy, Kowszewicz, Broczkowscy - tych nazwisk szukam.
Galicius

Sympatyk
Nowicjusz

Raczej biednej galicyjskiej. W protokole parcelowym z 1850 widziałem, że miał on trochę ziemi więc zastanawia mnie czy faktycznie mógł być kowalem i uprawiać ziemię.
Pozdrawiam,
Mateusz
Pozdrawiam,
Mateusz
tacjanna

Sympatyk

Post autor: tacjanna »

Mój prapradziadek określany w metrykach jako faber ferrius (Galicja, I poł. XIX w.) pracował w miejscowej hucie żelaza.

Anna
henryk22

Sympatyk

Post autor: henryk22 »

faber = rzemieślnik, ferrum = żelazo, w rezultacie "faber ferrarius" to rzemieślnik wyrabiający coś z żelaza, w warunkach wiejskich więc z reguły "kowal". Być może określano tak też robotników o odpowiednich kwalifikacjach. Rzemieślnicy wiejscy przeważnie posiadali trochę pola, nawet jeszcze w XX w.

Henryk
kaneta

Re: Zawód kowala w XIX-wiecznej wsi

Post autor: kaneta »

Galicius pisze:Witam,
Mój przodek będący galicyjskim chłopem (okolice Kolbuszowej) bywał określany w metrykach od ok.1820-1835 jako chłop. W tym czasie przyszły na świat wszystkie jego dzieci. Jednak gdy umiera w 1856r. jest określony jako "faber ferrarius" - rozumiem, że oznacza to kowala? Jeśli tak to chyba o pomyłce księdza nie ma mowy. Czy zwykły chłop mógł stać się w parę lat kowalem?
Pozdrawiam,
Mateusz
Mateuszu mój pradziadekpradziadek też był kowalem z okolic Kolbuszowej. Mieszkał w miejscowości Cmolas, ale najprawdopodobniej był przybyszem. Franciszek Janczyk. Urodzony około 1860. Jak "Twój" kowal sie nazywał?
ODPOWIEDZ

Wróć do „Ja i Genealogia, wymiana doświadczeń”