Zawód kowala w XIX-wiecznej wsi
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie
Witam,
Mój przodek będący galicyjskim chłopem (okolice Kolbuszowej) bywał określany w metrykach od ok.1820-1835 jako chłop. W tym czasie przyszły na świat wszystkie jego dzieci. Jednak gdy umiera w 1856r. jest określony jako "faber ferrarius" - rozumiem, że oznacza to kowala? Jeśli tak to chyba o pomyłce księdza nie ma mowy. Czy zwykły chłop mógł stać się w parę lat kowalem?
Pozdrawiam,
Mateusz
Mój przodek będący galicyjskim chłopem (okolice Kolbuszowej) bywał określany w metrykach od ok.1820-1835 jako chłop. W tym czasie przyszły na świat wszystkie jego dzieci. Jednak gdy umiera w 1856r. jest określony jako "faber ferrarius" - rozumiem, że oznacza to kowala? Jeśli tak to chyba o pomyłce księdza nie ma mowy. Czy zwykły chłop mógł stać się w parę lat kowalem?
Pozdrawiam,
Mateusz
Ostatnio zmieniony ndz 25 wrz 2022, 20:27 przez Galicius, łącznie zmieniany 1 raz.
Wiejski kowal przeważnie był chłopem. Nie we wszystkich aktach musiał być odnotowany jako kowal.
Henryk
Henryk
- Krystyna.waw

W bogatej pruskiej czy biednej galicyjskiej?Galicius pisze:czytałem, że kowal na wsi był jednym z najbogatszych mieszkańców wsi, to prawda?
Tu poczytaj
https://genealodzy.pl/PNphpBB2-printvie ... rt-0.phtml
Może w bibliotece znajdziesz
https://www.rcin.org.pl/dlibra/publication/251146
Krystyna
*** Szarlip, Zakępscy, Kowszewicz, Broczkowscy - tych nazwisk szukam.
*** Szarlip, Zakępscy, Kowszewicz, Broczkowscy - tych nazwisk szukam.
faber = rzemieślnik, ferrum = żelazo, w rezultacie "faber ferrarius" to rzemieślnik wyrabiający coś z żelaza, w warunkach wiejskich więc z reguły "kowal". Być może określano tak też robotników o odpowiednich kwalifikacjach. Rzemieślnicy wiejscy przeważnie posiadali trochę pola, nawet jeszcze w XX w.
Henryk
Henryk
Re: Zawód kowala w XIX-wiecznej wsi
Mateuszu mój pradziadekpradziadek też był kowalem z okolic Kolbuszowej. Mieszkał w miejscowości Cmolas, ale najprawdopodobniej był przybyszem. Franciszek Janczyk. Urodzony około 1860. Jak "Twój" kowal sie nazywał?Galicius pisze:Witam,
Pozdrawiam,
Mateusz