Miejscowość Holędry Marynka (rok 1837)

Wzajemna pomoc w problemach natury genealogicznej. Przed wysłaniem zapytania proszę sprawdzić podforum tematyczne : Tłumaczenia metryk: łacina, niemiecki, rosyjski, ukraiński, angielski, francuski ; także tematy : Poszukiwania lub Stronę Główną Forum

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

janusz59

Sympatyk

Post autor: janusz59 »

Marynki nie istnieją w tabeli Królestwa Polskiego z 1827 roku. Była więc to w 1837 świeżo powstała kolonia ( kolonią nazywa Marynki SGKP z końca XIX wieku). Ksiądz wiedząc , że to jest kolonia wpisał Holendry , bo zdecydowana większość zakładanych kolonii miała prawa olęderskie.

Takie jest moje zdanie o Marynkach (gmina Kłodawa).

Pozdrawiam
Janusz
Sroczyński_Włodzimierz

Członek PTG
Nowicjusz

Post autor: Sroczyński_Włodzimierz »

Mogło tak być, że "dopasował" choć niekoniecznie z takich przyczyn. Czy ksiądz czy zeznający do aktu to sprawa, moim zdaniem, otwarta.
A co tam na mapach jest?:)
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
janusz59

Sympatyk

Post autor: janusz59 »

Na mapie Gilly'ego z 1803 tam jest las. Na Mapie Kwatermistrzostwa WP( ok 1843)jest podłużna kolonia otoczona lasem o nazwie Marynki.

Pozdrawiam
Janusz
Sroczyński_Włodzimierz

Członek PTG
Nowicjusz

Post autor: Sroczyński_Włodzimierz »

To do głównej zainteresowanej pytanie było.
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
Lakiluk

Sympatyk

Post autor: Lakiluk »

Przeglądając pobieżnie księgi, można dostrzec różne warianty pisowni Marynek:

1. przed 1836
- Marianowo, a w spisie dla tego samego aktu widnieje już jako Marjanki

2. 1836
- Rumunek Maryanki

3. 1840
- Marynki

4. 1843
- Maryanowo
- Marynki

Obrazek
Łukasz
Awatar użytkownika
Podg_Renata

Sympatyk

Post autor: Podg_Renata »

Sroczyński_Włodzimierz pisze:To do głównej zainteresowanej pytanie było.
Czytam, przeglądam mapy i porównuję, jak zmieniają się te same miejsca na tychże mapach. Zastanawiam się, którędy Michał z Katarzyną mogli emigrować z Jędrzejewa par. Połajewo do Marynek? Czy wyruszyli razem ze swoim synem Danielem, osiadłszy się na koniec w Marynkach? Co było powodem emigracji? Czy byli olędrami, etc. ... Jeszcze zaledwie wczorajszego wieczoru wydawało mi się, że linię Daniela mam już właściwie opracowaną... Guzik ;) Mam coraz więcej niewiadomych i coraz większą ciekawość... :)

Pozdrawiam, Renata
Arek_Bereza

Sympatyk
Ekspert

Post autor: Arek_Bereza »

Jestem ciekaw czy udało Ci się dotrzeć do aktu ślubu Michała i Anny Cathariny Blufstern (jakkolwiek to odczytują indeksujący), bo mam podejrzenie, że Michał mógł być wdowcem.

Odnośnie do wędrówek - wydaje się, że podróżują sporą grupą. Wszyscy tam w tych Marynkach są, świadczą sobie nawzajem. Umiera tam Anna Katarzyna więc podejrzewam, że Michał i Katarzyna też tam byli. Którędy ?
No właśnie odpowiedź na pytanie o to czym Michał był wdowcem mogłaby coś przybliżyć. W Boniewie w 1831 bierze ślub Augustyn Jarocki (zamieszkały Żurawice) syn Michała i Doroty lat 34. Owa Dorota umiera w Kórniku w 1806 a Michał żeni się jak pamiętamy w 1807. To może być absolutnie zbieg okoliczności, bo i odległości jakieś wchodzą w grę ale jednak ciekawe czy Michał tym wdowcem był. Z Żurawic do Marynek już nie tak daleko.
A co jest niejasnego z Danielem? Potem jeszcze dwa razy się żeni ale to na pewno wiesz
Awatar użytkownika
Podg_Renata

Sympatyk

Arek_Bereza pisze:I rozumiem, że fakt, iż Michał i Katarzyna (lub raczej Anna Katarzyna stąd imiona oba używane) zgłosili śmierć córki Wilhelminy w Marynce w 1834 (Przedecz ewangelicka 1834 nr 22) a następnie Anna Katarzyna Szarecka żona Michała umiera w Marynce (Przedecz ewangelicka 1848 nr 120) nie przekonuje Cię, że to ta Marynka?
Jak dla mnie synowie Michała i Anny Katarzyny to Daniel, Bogumił, Samuel, Jan i Piotr

AZ Anny Katarzyny
https://metryki.genealodzy.pl/metryka.p ... 869&y=2640
Kłaniam się nisko i dziękuję za te informacje.
Przeglądam, wczytuję się bardziej i dopisuję informacje do drzewa.
Anna Katarzyna w Parafii Ewangelicko-Augsburskiej w Przedczu opisana jest jako - z Litner - może wcześniejsze Blustern / Blusten inaczej zaczęto wymawiać w innym miejscu, innej parafii, a później, w parafiach katolickich pomijano nazwisko...
A Marynka wprost opisana jako Marynka Kolonia w akcie zgonu córki Wilhelminy... Nie ma więc już raczej wątpliwości o którą Marynkę chodzi. Na mapie pojawia się także po wykarczowanym lesie i w równoległej zabudowie.
Bardzo dziękuję Arku
Awatar użytkownika
Podg_Renata

Sympatyk

Arek_Bereza pisze:Jestem ciekaw czy udało Ci się dotrzeć do aktu ślubu Michała i Anny Cathariny Blufstern (jakkolwiek to odczytują indeksujący), bo mam podejrzenie, że Michał mógł być wdowcem.

Odnośnie do wędrówek - wydaje się, że podróżują sporą grupą. Wszyscy tam w tych Marynkach są, świadczą sobie nawzajem. Umiera tam Anna Katarzyna więc podejrzewam, że Michał i Katarzyna też tam byli. Którędy ?
No właśnie odpowiedź na pytanie o to czym Michał był wdowcem mogłaby coś przybliżyć. W Boniewie w 1831 bierze ślub Augustyn Jarocki (zamieszkały Żurawice) syn Michała i Doroty lat 34. Owa Dorota umiera w Kórniku w 1806 a Michał żeni się jak pamiętamy w 1807. To może być absolutnie zbieg okoliczności, bo i odległości jakieś wchodzą w grę ale jednak ciekawe czy Michał tym wdowcem był. Z Żurawic do Marynek już nie tak daleko.
A co jest niejasnego z Danielem? Potem jeszcze dwa razy się żeni ale to na pewno wiesz
Z AM nr 10 wynika, że Michał był 24 letnim kawalerem a Anna Katarzyna 19-letną panną. Ślub odbył się 10 listopada. Niewiele informacji więcej jest w akcie. Są zdaje się wymienieni świadkowie Andrzej Hagedan i Piotr Steinke, oczywiście też wikary. Cały akt pisany łaciną i nie wszystko udaje mi się dokładnie odczytać. W każdym bądź razie trop, jakoby Michał mógłby być wdowcem został obalony.
Nie mając w AM nic na temat rodziców i miejsca urodzenia Michała, jak i Anny, będzie trudno znaleźć ich AU, ale może? Anna Katarzyna być może urodziła się też w Jędrzejewie, skoro tu był ich ślub.

Odnalazłam też 4 akty dzieci urodzonych w par. Połajewo: Anny Justyny, Bogumiła, Jana Daniela, Jana (ur. w 1810r. a więc wcześniej od Jana urodzonego w 1821r. w Rybnej) i Piotra. Skoro Piotr urodził się w 1818r., i po sprawdzeniu, do 1823r. nie znalazłam innego AU dla tychże rodziców w par. Połajewo, mogę założyć, że pomiędzy 1818 a 1821 przenieśli się do Rybnej.

Z Danielem mniej więcej wszystko jasne. Miał trzy żony, jedna zmarła tuż po ślubie. Najdłużej był żonaty z Józefą Wrzesińską. Z tego związku jest też mój 2xpradziadek Mateusz.

Pozdrawiam, Renata
ODPOWIEDZ

Wróć do „Potrzebuję pomocy”