Poszukuję list jeńców z I wojny światowej
Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech
Re: Taszkient - niewola - I wojna światowa
Pradziadek przeżył i wrócił do domu- ale kiedy i jak długo zajął mu powrót, to nikt nie wie..
- Kułagowska_Katarzyna

- Otrzymał podziękowania: 3 times
Re: Poszukuję listy jeńców polskich w Kosaczowie 1918-19
Wczoraj znalazłam tę listę, przygotowaną przez MTG, na której znalazłam wśród ofiar obozu swojego krewnego:Hermanos pisze:Witam serdecznie,
czy istnieje lista osób przetrzymywanych w obozie jenieckim w Kosaczowie pod Kołomyją podczas wojny polsko-ukraińskiej?
Pozdrawiam,
Paweł
https://mtg-malopolska.org.pl/images/na ... saczow.pdf
Pozdrawiam
Katarzyna Kułagowska
...najwięcej korzeni mam w Zwoleniu. Na razie...
-
Wiśniowiecki_Marek

@Irena_Powiśle:
Трая czy to nie będzie Treia – miejscowość i gmina w kraju związkowym Szlezwik-Holsztyn, w powiecie Schleswig-Flensburg?
Pozdrawiam, Marek
Трая czy to nie będzie Treia – miejscowość i gmina w kraju związkowym Szlezwik-Holsztyn, w powiecie Schleswig-Flensburg?
Pozdrawiam, Marek
Marek Wiśniowiecki
---------------------------
Poszukuję- akt urodzenia Joseph Steinbach Czerniowce ok. 1789r.
- Grazyna_Gabi

- Podziękował: 1 time
- Otrzymał podziękowania: 14 times
To bedzie TreiaWiśniowiecki_Marek pisze:@Irena_Powiśle:
Pozdrawiam, Marek
https://www.shz.de/lokales/flensburg/ar ... f-41374787
Grazyna
-
Wiśniowiecki_Marek

Czyli Treia mamy zidentyfikowane 
Pozdrawiam, Marek
Pozdrawiam, Marek
Marek Wiśniowiecki
-
Kubiak_Urszula

Witam.
Nie wiem czy w dobrym wątku, ale chodzi o Taszkient.
Otrzymałam z AAN w Warszawie dokumenty dotyczące Wacława Grochowskiego, w trakcie odbywania kary więzienia zmarł w więzieniu w Taszkiencie w 1949 roku. Z dokumentów wynika że jego rodzina mieszkała w tym czasie Taszkiencie na ul. Dzierżyńskiego 18. Wacław miał syna Jurija ur.1930 roku, w 1990 roku pisze pismo o wydanie dokumentu o śmierci i miejscu pochówku ojca. Jurij nadal mieszkał w Taszkiencie. Chciałabym odszukać rodzinę Grochowskich, być może Jurij zostawił po sobie dzieci, a może jeszcze żyje. Pisałam do Świetlicy Polskiej w Taszkiencie prośbę o pomoc w odszukaniu, lub pokierowaniu kto mógłby mi pomóc, niestety nie doczekałam się odpowiedzi. Czy szanowne forum genealogiczne ma pomysł lub wiedzę, jak ruszyć temat...
Pozdrawiam, Urszula
Otrzymałam z AAN w Warszawie dokumenty dotyczące Wacława Grochowskiego, w trakcie odbywania kary więzienia zmarł w więzieniu w Taszkiencie w 1949 roku. Z dokumentów wynika że jego rodzina mieszkała w tym czasie Taszkiencie na ul. Dzierżyńskiego 18. Wacław miał syna Jurija ur.1930 roku, w 1990 roku pisze pismo o wydanie dokumentu o śmierci i miejscu pochówku ojca. Jurij nadal mieszkał w Taszkiencie. Chciałabym odszukać rodzinę Grochowskich, być może Jurij zostawił po sobie dzieci, a może jeszcze żyje. Pisałam do Świetlicy Polskiej w Taszkiencie prośbę o pomoc w odszukaniu, lub pokierowaniu kto mógłby mi pomóc, niestety nie doczekałam się odpowiedzi. Czy szanowne forum genealogiczne ma pomysł lub wiedzę, jak ruszyć temat...
Pozdrawiam, Urszula
-
Irena_Powiśle

Poszukałam w internecie.Kubiak_Urszula pisze:Witam.
Pozdrawiam, Urszula
Jurij był naukowcem, to jego praca doktorska, Taszkent, rok 1974
https://search.rsl.ru/ru/record/01009756805
Może to zbieg okolicznosci, w Izraelu w mieście Petach Tikwa mieszka Jurij Grochowski, l. 92,
Znalazłam to stronie rosyjskiej "nasza klasa"
https://m.ok.ru/profile/570866120847
Niestety nie mogę wejść do tamtej strony bo potrzebna jest rejestracja, a strona tego Jerzego jest zamknieta. Na otwartych stronach użytkowników tego serwisu zwykle jest napisane miasto urodzenia.
Pozdrawiam,
Irena
Irena
-
przemko20161

Witam
Poszukuję nagrobka i dokumentów Zygmunta Peruckiego mojego krewnego
Przemek
Przemek
-
Irena_Powiśle

https://memorial.totma-region.ru/repres ... ovich.htmlprzemko20161 pisze:Witam
Przemek
https://ru.openlist.wiki/Перуцкий_Зигму ... вич_(1886)
https://base.memo.ru/person/show/1261803
https://bessmertnybarak.ru/books/person/896723/
Syn
https://www.geni.com/people/Игнатий-Пер ... 1069696838
Różne osoby.
Ale nie jest to Taszkent.
Pozdrawiam,
Irena
Irena
-
Kubiak_Urszula

-
Irena_Powiśle

Urszulu,
Poprosiłam bardzo życzliwa i dzielna pani ze strony vgd o sprawdzenie. Ta pani ma konto na tamtej stronie (o tym zapytałam)
Teraz przeczytałam odpowiedz tej pani, napisała, ze nie jest napisanym skąd pochodzi, ale w jego kręgach pani z Samarkandu u zaznaczona jak siostra cioteczna/kuzynka. I ta pani była dziś u siebie na stronie.
Oraz na jego stronie była pani która studiowała na uczelni wyższej w Taszkencie.
Chyba to ten samy Jurij, ale Karina (która poprosiłam o pomocy) napisała ze Jurij od pewnego czasu nie był na swojej stronie.
Zaznaczono ze urodzony dnia 13 lipca roku 1930.
Nie znam co lepiej zrobić w takiej sytuacji.
Poprosiłam bardzo życzliwa i dzielna pani ze strony vgd o sprawdzenie. Ta pani ma konto na tamtej stronie (o tym zapytałam)
Teraz przeczytałam odpowiedz tej pani, napisała, ze nie jest napisanym skąd pochodzi, ale w jego kręgach pani z Samarkandu u zaznaczona jak siostra cioteczna/kuzynka. I ta pani była dziś u siebie na stronie.
Oraz na jego stronie była pani która studiowała na uczelni wyższej w Taszkencie.
Chyba to ten samy Jurij, ale Karina (która poprosiłam o pomocy) napisała ze Jurij od pewnego czasu nie był na swojej stronie.
Zaznaczono ze urodzony dnia 13 lipca roku 1930.
Nie znam co lepiej zrobić w takiej sytuacji.
Pozdrawiam,
Irena
Irena
-
Kubiak_Urszula

Tak to na 100 on. Już założyłam konto na tej stroni i napisałam do niego. Na zdjęciach za Jurijem są laurki....mam nadzieję że się nie spóźniłam....
Dziękuję raz jeszcze, Ula
Dziękuję raz jeszcze, Ula
-
Irena_Powiśle

Nie ma za co)
Ulu, w "przyjacielach" Jerzego powinna być jego krewna, urodzona w mieście Samarkand. Może jest sens napisać do niej tez. Ona dziś była na stronie - tak napisała Karina.
Ulu, w "przyjacielach" Jerzego powinna być jego krewna, urodzona w mieście Samarkand. Może jest sens napisać do niej tez. Ona dziś była na stronie - tak napisała Karina.
Pozdrawiam,
Irena
Irena
-
Kubiak_Urszula

Ireno...Julia Pak mnie zablokowała i to w chwili kiedy chciałam wysłać jej wiadomość...Czy mogę podesłać Ci wiadomość do niej i skorzystać z uprzejmości Kariny i prosić o przekazanie ? Tak, była na moim profilu....
-
Irena_Powiśle

Ulu, teraz nie jestem w domu, będę za chyba 2 godziny, napisałam do Kariny czy mogę dać jej adres mailowy.
Ale odpowiedz mogę przeczytac dopiero w domu.
Poczekaj proszę.
Upd
Napisalam pw.
Dla zainteresowanych tą historią - Jerzy Grochowski żywy i otwarty do kontaktów.
Ale odpowiedz mogę przeczytac dopiero w domu.
Poczekaj proszę.
Upd
Napisalam pw.
Dla zainteresowanych tą historią - Jerzy Grochowski żywy i otwarty do kontaktów.
Pozdrawiam,
Irena
Irena