Rody Rycerskie Wielkiego Księstwa Litewskiego
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie, adamgen
-
Klimkiewicz_Zygmunt

Witam posiadaczy w/w książki Jana Ciechanowicza,
Zwracam się z prośbą, co w/w wspomnianej książce jest napisane o rodzinie REINISCH vel REINISIUIS h.Reinisch? W internecie dotarłem do wiadomości, że w w/wksiążce (CPAHL.f.708 z.2.nr 4.649,724) istnieje zapis,że ta rodzina była dziedziczną posiadłości w pow.wiłkomierskim.
Pozdrawiam serdeczniie
Zygmunt K. zd.Rejnisz
Zwracam się z prośbą, co w/w wspomnianej książce jest napisane o rodzinie REINISCH vel REINISIUIS h.Reinisch? W internecie dotarłem do wiadomości, że w w/wksiążce (CPAHL.f.708 z.2.nr 4.649,724) istnieje zapis,że ta rodzina była dziedziczną posiadłości w pow.wiłkomierskim.
Pozdrawiam serdeczniie
Zygmunt K. zd.Rejnisz
- Tomasz_Lenczewski

- Kontakt:
Książka to tylko zbiór większych lub mniejszych wzmianek o rodzinach. Typowy groch z kapustą. Takie notatki autora z wizyt w archiwach. Czy nie lepiej sprawdzić online czy rodzina ta nie figuruje w LVIA w fondach szlacheckich, jako wylegitymowana albo nie ma osobnej teczki w RGIA (skany są tu w Archiwaliach)? Po prostu dzieło absolwenta Instytutu Pedagogicznego w Wilnie jest starego typu herbarzem.
-
Klimkiewicz_Zygmunt

Odnośnie wywodu szlacheckiego rodziny REJNISZ (vel REINISCH) to właśnie w zeszłym roku dzięki forumowiczom dotarłem do tego dokumentu z 11-tego grudnia 1819r. Obecnie chciałbym się dowiedzieć dokładnie z jakich okolic Wiłkomierza ta rodzina pochodziła. Dotychczas dowiedziałem się, że jedną z miejscowości był BUGENIŠKIS. Teraz chciałbym się dowiedzieć czy mieli
jeszcze inne posiadłości?
Zygmunt K. zd.Rejnisz
jeszcze inne posiadłości?
Zygmunt K. zd.Rejnisz
-
Klimkiewicz_Zygmunt

-
Krystyna500

Rody rycerskie Wielkiego KsiEstwa Litewskiego
Pani Ewo, poproszę o sprawdzenie nazwiska Burzyński w w/w książce. Będę Pani ogromnie wdzięczna za sprawdzenie.
Pozdrawiam, Krystyna.
Pozdrawiam, Krystyna.
Rody rycerskie Wielkiego KsiEstwa Litewskiego
Pani Ewo, uprzejmie prosze o sprawdzenie w ksiazce wystepowania mojego nazwiska tzn BIESKE. Dziekuje bardzo za pomoc.
Pozdrawiam serdecznie, Elzbieta B.
Pozdrawiam serdecznie, Elzbieta B.
-
Klimkiewicz_Zygmunt

- Tomasz_Lenczewski

- Kontakt:
-
Krystyna500

Rody rycerskie Wielkiego Księstwa Litewskiego
Panie Tomaszu dlaczego Pan tak lekceważąco traktuje moje i nie tylko zapytanie do Pani Ewy odnośnie w/w książki. Ja niestety nie radzę sobie z archiwami litewskimi czy białoruskimi - pomijając brak znajomości języka. Tak się cieszyłam, że Pani Ewa była uprzejma odpowiedzieć Panu ( przepraszam nie pamiętam imienia ). Trudno, poczekam może i ja dostanę odpowiedz.
Pozdrawiam forumowiczów, Pana Tomasza również.
Krystyna
Krystyna
Rody rycerskie Wielkiego Księstwa Litewskiego
Panie Zygmuncie,
LVIA 708-2-4 to Radosłownoje dworian wiłkomirskowo ujezda (1811-1820), dostępne online (https://easyupload.io/ogez7b - fragment dotyczący Reiniszów)
LVIA 708-2-469 Dieło o dworianskom prischżdieni roda CHOCHŁOWSKICH wiłkomirskiego ujezda (1845-1901)
LVIA 708-2-724 Radosłownyje dworian wiłkomirskowo ujezda (1858)
LVIA 708-2-4 to Radosłownoje dworian wiłkomirskowo ujezda (1811-1820), dostępne online (https://easyupload.io/ogez7b - fragment dotyczący Reiniszów)
LVIA 708-2-469 Dieło o dworianskom prischżdieni roda CHOCHŁOWSKICH wiłkomirskiego ujezda (1845-1901)
LVIA 708-2-724 Radosłownyje dworian wiłkomirskowo ujezda (1858)
Ostatnio zmieniony pn 03 paź 2022, 20:02 przez adamrw, łącznie zmieniany 2 razy.
Adam
Poszukuję informacji o "urodzonych" Wasilewskich z terenów obecnej Litwy i północnej Białorusi oraz o rodzinie Frost z Pińska.
Poszukuję informacji o "urodzonych" Wasilewskich z terenów obecnej Litwy i północnej Białorusi oraz o rodzinie Frost z Pińska.
-
Wladzislaw

- Kontakt:
Re: Rody Rycerskie Wielkiego Księstwa Litewskiego
Podobnie, ze to wywod Rejniszow (de Reÿnisz) 1819.12.11, dzisiaj LVIA, 708-2-4, ark. 429-432v.Klimkiewicz_Zygmunt pisze:REINISCH vel REINISIUIS h.Reinisch? /.../ (CPAHL.f.708 z.2.nr 4.649,724)
Związek Szlachty Białoruskiej. Forum Szlachecki: http://www.nobility.by/forum/
- Tomasz_Lenczewski

- Kontakt:
Re: Rody rycerskie Wielkiego Księstwa Litewskiego
Ale w czym problem? Uzmysłowiłem Państwu czym jest książka, a czym nie jest. Dodatkowo podałem czego dotyczy objaśnienie. Akurat język rosyjski i białoruski nie ma tu nic do rzeczy, bo sprawa dotyczy języka litewskiego. W czym osoba biegła w archiwach litewskich już Państwa poinformowała pozdrawiam Panią KrystynęKrystyna500 pisze:Panie Tomaszu dlaczego Pan tak lekceważąco traktuje moje i nie tylko zapytanie do Pani Ewy odnośnie w/w książki. Ja niestety nie radzę sobie z archiwami litewskimi czy białoruskimi - pomijając brak znajomości języka. Tak się cieszyłam, że Pani Ewa była uprzejma odpowiedzieć Panu ( przepraszam nie pamiętam imienia ). Trudno, poczekam może i ja dostanę odpowiedz.
Krystyna
-
Klimkiewicz_Zygmunt

Kolejny raz nie wiem jak podziękować. Bardzo dziękuję za wszystkie
przekazane informacje. To dzięki Wam forumowiczom u progu mego życia
dowiedziałem się o moich przodkach pochodzących z Saksonii,
Górnych Łużyc z okresu ok.1650r.
Serdecznie wszystkim dziękuję i pozdrawiam
Zygmun K. zd.R.
ps.
jeśli ktoś chce, to mogę
coś pomóc odnośnie parafii
w Przeworsku,Wojniczu
czy Kańczudze
przekazane informacje. To dzięki Wam forumowiczom u progu mego życia
dowiedziałem się o moich przodkach pochodzących z Saksonii,
Górnych Łużyc z okresu ok.1650r.
Serdecznie wszystkim dziękuję i pozdrawiam
Zygmun K. zd.R.
ps.
jeśli ktoś chce, to mogę
coś pomóc odnośnie parafii
w Przeworsku,Wojniczu
czy Kańczudze
Re: Rody rycerskie Wielkiego KsiEstwa Litewskiego
Dla Krystyny
Burzyński jest. Podaj adres e-mail na PW to prześlę zdjęcia.
Dla Elżbiety
BIESKE nie występuje
Ewa
Burzyński jest. Podaj adres e-mail na PW to prześlę zdjęcia.
Dla Elżbiety
BIESKE nie występuje
Ewa