Cmentarze z Lat I Wojny Światowej na Kresach

Wzajemna pomoc w poszukiwaniu zasobów i informacji historyczno-genealogicznych Gdzie szukać zasobów: informacji o żołnierzach, powstańcach, list osób poległych i pomordowanych, zaginionych osób, jeńców, obozy, wojsko

Moderatorzy: elgra, maria.j.nie

Awatar użytkownika
ouranopolis

Sympatyk

Post autor: ouranopolis »

Witam,

Jesten istorikem rossijskim Vitaliejm Semionovym. (strona internetowa russianmemory.ru) Jestem bardzo zainteresowany w tej sprawie. Kiedy Kresy były pod polskim panowaniem, były ekshumowane groby rosyjskich, austro-węgierskich, niemieckich, polskich żołnierzy z I wojny światowej. Pracowała specjalnej komisjia do ekshumacji.

Czy jest jaka książka, czy katalog grobow żolnierzskich na Kresach na god 1939, cze takoj ksiąszki nie bylo, to gdzie moge byt informacija o prace toj komissii - w Archiwum Akt Nowych, czy w Archiwum Wojskowom Polski?

Pozdrawiam
Vitaly
bezet

Członek PTG
Adept

Post autor: bezet »

Witam
Myślę,że móglby Pan zasięgnąć informacji w Centralnej Bibliotece Wojskowej w Warszawie.
C.B.W. ma w swej strukturze Osrodek Informacji Naukowej , którego pracownicy mogą być dobrymi partnerami do dyskusji na interesujący Pana temat.
Pozdrawiam
Zygmunt Borowy
Awatar użytkownika
ouranopolis

Sympatyk

Post autor: ouranopolis »

Witam!

Dzięki za opowiedz!
Już zrobil kwerendu do Archiwum Wojskowy, ale rada Pana jest bardzo dobrą, tak co zwrócić się z kwerendoj do ciej biblioteki!

Pozdrawiam!
Vitaly
mmaziarski

Sympatyk
Tytan

Post autor: mmaziarski »

Nie znalazłem innego miejsca aby poinformować,że
Znalazłem akt zgonu
Kazimierza Pruchniewicza żołnierza z Polski pochodzącego z Kutna,który zmarł w Łączkach Jagielońskich
9 maja 1915 roku i tu został pochowany 11 maja.Miał lat 24 i zginął od wybuchu bomby.

Mieczysław
MMaziarski
ODPOWIEDZ

Wróć do „Wojny i Powstania zbrojne, Wojsko..”