Państwowe Urzędy Repatriacyjne- dokumenty w Archiwach
Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech, adamgen
- piotr_nojszewski

- Podziękował: 2 times
- Kontakt:
-
Rebell_Cieniewska_Grażyna

- Podziękował: 5 times
- Otrzymał podziękowania: 5 times
Zdecydowanie, tak jak pisali Jerzy i Piotr, polecam szukanie w dokumentach PUR. W tym celu ważniejsze niż to skąd wyjechali będzie to dokąd dojechali, gdzie w Polsce się osiedlili. Po ustaleniu najbliższego wówczas oddziału PUR kontakt z właściwym AP. Jeśli dokumenty się zachowały, to będą również papiery z innych oddziałów PUR gdyby już w Polsce zmieniali miejsce pobytu.
Weź pod uwagę zniekształcenia w zapisach nazwisk a szczególnie nazw miejscowości - Maisiogala to zapewne Mejszagoła.
Powodzenia, tym bardziej, że niewielka część dokumentów PUR jest zdigitalizowana.
Weź pod uwagę zniekształcenia w zapisach nazwisk a szczególnie nazw miejscowości - Maisiogala to zapewne Mejszagoła.
Powodzenia, tym bardziej, że niewielka część dokumentów PUR jest zdigitalizowana.
Moje nazwiska - Rebell, Cieniewski, Oleśniewicz, Łojko, Piotrowski.
Moje miejscowości - Subkowy, Nowogródek (na Kresach), Berest/Piorunka, okolice Częstochowy, Palikije.
Moje miejscowości - Subkowy, Nowogródek (na Kresach), Berest/Piorunka, okolice Częstochowy, Palikije.
-
jamiolkowski_jerzy

- Otrzymał podziękowania: 1 time
Ujawnienienie wreszcie poszukiwanego nazwiska Wawierowicz (o ile jest prawidłowe) otwiera olbrzymie perspektywy sensownej kwerendy.
Nazwisko jest dosyć unikalne . Wedle Rymuta tylko 14 osób nosiło to nazwisko. Z czego 13 zamieszkiwało w dawnym województwie olsztyńskim obecnym warmińsko mazurskim.
Z prawdopodobieństwem graniczącym z pewnością poszukiwani Wawierowiczowie osiedli w dawnym olsztyński . Warto skontaktować się z AP w Olsztynie i tam szukac .
Inny sposób być może najprostszy to wpisać w google Wawierowicz i skontaktować się z tymi olsztyńskimi. Oczywiście nie ma żadnej pewności sukcesu ale lepsza taka szansa niż oczekiwanie że rozwiązanie samo z internetu spadnie
Nazwisko jest dosyć unikalne . Wedle Rymuta tylko 14 osób nosiło to nazwisko. Z czego 13 zamieszkiwało w dawnym województwie olsztyńskim obecnym warmińsko mazurskim.
Z prawdopodobieństwem graniczącym z pewnością poszukiwani Wawierowiczowie osiedli w dawnym olsztyński . Warto skontaktować się z AP w Olsztynie i tam szukac .
Inny sposób być może najprostszy to wpisać w google Wawierowicz i skontaktować się z tymi olsztyńskimi. Oczywiście nie ma żadnej pewności sukcesu ale lepsza taka szansa niż oczekiwanie że rozwiązanie samo z internetu spadnie
- piotr_nojszewski

- Podziękował: 2 times
- Kontakt:
-
Arek_Bereza

- Otrzymał podziękowania: 2 times
AU nr 60 Romualda Wawierowicza, może się do czegoś przyda, a jego żona Zofia była zapewne z domu Butkiewicz
https://www.familysearch.org/ark:/61903 ... at=1552054
https://www.familysearch.org/ark:/61903 ... at=1552054
-
Kubiak_Urszula

Indeks Państwowego Urzędu Repatriacyjnego
Witam. Mam zapytanie odnośnie osób represjonowanych, będących na zsyłce.
Czy teczka znajdująca się w CAW (Karty ewidencyjne w kartotece rodzin deportowanych z Litwy w l. 1941-1952 (Centralne Archiwum Wojskowe w Rembertowie, Kolekcja Akt z Archiwów Litewskich, sygn. VIII.808) zawiera to samo co "Teczki rodzin deportowanych z Litwy w l. 1939-1952, Litewskie Archiwum Specjalne w Wilnie - numer teczki LAS -8547
Pozdrawiam, Urszula
Czy teczka znajdująca się w CAW (Karty ewidencyjne w kartotece rodzin deportowanych z Litwy w l. 1941-1952 (Centralne Archiwum Wojskowe w Rembertowie, Kolekcja Akt z Archiwów Litewskich, sygn. VIII.808) zawiera to samo co "Teczki rodzin deportowanych z Litwy w l. 1939-1952, Litewskie Archiwum Specjalne w Wilnie - numer teczki LAS -8547
Pozdrawiam, Urszula
-
Ratajczak_Rafał
Państwowy Urząd Repatriacyjny, przodkowie z Kazachstanu
Witam
Poszukuję informacji na temat osób przesiedlonych lub repatriantów z Kazachstanu. Niestety nie wiem dokładnie o jaki okres chodzi czy było to po odzyskaniu przez Polskę niepodległości czy też po roku 1945. Planuję odwiedzić rodzinę żeby uzupełnić te informacje ale czy już teraz mogę coś znaleźć w internecie? Czy znajdę jakieś listy osób i od czego zacząć poszukiwania?
Poszukuję informacji na temat osób przesiedlonych lub repatriantów z Kazachstanu. Niestety nie wiem dokładnie o jaki okres chodzi czy było to po odzyskaniu przez Polskę niepodległości czy też po roku 1945. Planuję odwiedzić rodzinę żeby uzupełnić te informacje ale czy już teraz mogę coś znaleźć w internecie? Czy znajdę jakieś listy osób i od czego zacząć poszukiwania?
- Krystyna.waw

- Podziękował: 6 times
Państwowy Urząd Repatriacyjny zajmował się organizacją przesiedleń.
Ale czy z Kazachstanu?
Gdzie w Polsce ich osiedlono? Dokumentu PUR z tego terenu są w Archiwum Państwowym i część z nich (indeksy nazwisk) na https://www.szukajwarchiwach.gov.pl/
Ale czy z Kazachstanu?
Gdzie w Polsce ich osiedlono? Dokumentu PUR z tego terenu są w Archiwum Państwowym i część z nich (indeksy nazwisk) na https://www.szukajwarchiwach.gov.pl/
Krystyna
*** Szarlip, Zakępscy, Kowszewicz, Broczkowscy - tych nazwisk szukam.
*** Szarlip, Zakępscy, Kowszewicz, Broczkowscy - tych nazwisk szukam.
Na przykład: PUR w Archiwum Państwowe we Wrocławiu jest zindeksowany
https://stg-wroclaw.pl/start-pur
https://stg-wroclaw.pl/start-pur
Pozdrawiam, Elżbieta Grabowska z d. Cibińska
moje parafie:Cierno Oksa Węgleszyn Nagłowice (świętokrzyskie)
i Wysocice Sieciechowice (małopolskie) okolice
moje parafie:Cierno Oksa Węgleszyn Nagłowice (świętokrzyskie)
i Wysocice Sieciechowice (małopolskie) okolice