Teczki/akta paszportowe uchodźców cywilnych w Teheranie

Pomoc w poszukiwaniach informacji

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

mael

Sympatyk

Re: Teczki/akta paszportowe uchodźców cywilnych w Teheranie

Post autor: mael »

Witam
w książce Isfahan miasto polskich dzieci występuje Bolesław Gontarski - str 373

Dotarł do Iranu. W Isfahanie pracował w polskiej szkole. W 1945 roku ośrodek isfahański został ewakuowany do Libanu. Bolesław Gontarski zamieszkał we wsi Bdadoun (16 km od Bejrutu) . Tu znalazła swoją siedzibę szkoła powszechna licząca 50 dzieci. Wśród nauczycieli wymieniony jest właśnie Bolesław Gontarski.
Pozdrawiam Marta
Awatar użytkownika
Cyklista

Sympatyk

Post autor: Cyklista »

mael pisze:Witam
w książce Isfahan miasto polskich dzieci występuje Bolesław Gontarski - str 373

Dotarł do Iranu. W Isfahanie pracował w polskiej szkole. W 1945 roku ośrodek isfahański został ewakuowany do Libanu. Bolesław Gontarski zamieszkał we wsi Bdadoun (16 km od Bejrutu) . Tu znalazła swoją siedzibę szkoła powszechna licząca 50 dzieci. Wśród nauczycieli wymieniony jest właśnie Bolesław Gontarski.
Pozdrawiam Marta
Dziękuję za ten trop. Kto wie, może to ten Bolesław? Książkę postaram się zdobyć.

Stan
mael

Sympatyk

Post autor: mael »

W książce poza tym, co napisałam, nie ma innych informacji o Gontarskim. Kiedyś na forum ktoś podał link do strony, na której były dokumenty repatriantów min. osób przebywających właśnie w Iranie i Libanie - ja znalazłam tam swoją krewną, która w Isfahanie była kierowniczką internatu dla polskich dzieci, potem z nimi pojechała do Libanu. W 1947 roku rozwiązano polskie placówki - wtedy przebywający tam wypełniali deklaracje skąd przybyli i dokąd chcą wyjechać, Niestety padł mi komputer i nie mogę podać linku.
Pozdrawiam Marta
kocurek

Sympatyk

Post autor: kocurek »

Szanowny Panie,
Chciałem powtórzyć pytanie: czy cała Pańska wiedza nt. "pobytu" B. Gontarskiego w ZSRR ogranicza się do przywołanego linku?
Awatar użytkownika
Cyklista

Sympatyk

kocurek pisze:Szanowny Panie,
Chciałem powtórzyć pytanie: czy cała Pańska wiedza nt. "pobytu" B. Gontarskiego w ZSRR ogranicza się do przywołanego linku?
Znam w dużej mierze jego "zawodowe" losy w Rosji do roku 1917/1918. Potem jest luka aż do 1942 roku.
W Rosji ożenił się, miał co najmniej 1 dziecko, jednak personalia żony i dziecka nie sa mi znane ani tez jakie były ich losy. Wymagałoby to poszukiwań w rosyjskich archiwach co w obecnej sytuacji jest raczej niemożliwe.

Stan.
kocurek

Sympatyk

Post autor: kocurek »

Szanowny Panie,
Bolesław Gontarski wg informacji źródłowych przeze mnie posiadanych został 27.09.1941 r. zatwierdzony przez LKSZ na stanowisku męża zaufania w m. Gorki. Rezydował przy ul. Łunaczarskiej 16 do dnia 23.07.1942 r. kiedy to został aresztowany przez NKWD wraz ze swoimi współpracownikami: Marią Nowakowską, Zarudnym Włodzimierzem i Maksymem Agafonowem. Więzienie opuścił na skutek interwencji naszego MSZ dnia 28.10.1942 r. Udał się do Iranu, gdzie od 8 września 1943 r. był nauczycielem j. angielskiego w Isfahanie, ale tylko do 16 listopada kiedy to zrezygnował z tego stanowiska. Potem poświadczony w 1945 r. w szkole w Bdadoun.

Moderacja
Zgodnie z regulaminem i przyjętym zwyczajem prosimy o podpisywanie swoich postów przynajmniej imieniem.
Jeżeli każdorazowe podpisywanie postów jest kłopotliwe, wtedy można ustawić automatyczny podpis. https://genealodzy.pl/PNphpBB2-viewtopi ... rt-0.phtml

Wojtek, moderator
Awatar użytkownika
Cyklista

Sympatyk

[quote="kocurek"]Szanowny Panie,
Bolesław Gontarski wg informacji źródłowych przeze mnie posiadanych został 27.09.1941 r. zatwierdzony przez LKSZ na stanowisku męża zaufania w m. Gorki. Rezydował przy ul. Łunaczarskiej 16 do dnia 23.07.1942 r. kiedy to został aresztowany przez NKWD wraz ze swoimi współpracownikami: Marią Nowakowską, Zarudnym Włodzimierzem i Maksymem Agafonowem. Więzienie opuścił na skutek interwencji naszego MSZ dnia 28.10.1942 r. Udał się do Iranu, gdzie od 8 września 1943 r. był nauczycielem j. angielskiego w Isfahanie, ale tylko do 16 listopada kiedy to zrezygnował z tego stanowiska. Potem poświadczony w 1945 r. w szkole w Bdadoun.

‐---‐-----
Szanowny Panie ! Serdecznie dziękuję za te informacje ! Czy mógłby Pan wskazać żródła? Jestem ich bardzo ciekawy. Jeśli nie na forum to może na priv. Pozdrawiam, Stan.
Tom_mk

Sympatyk
Kontakt:

Post autor: Tom_mk »

Witam
moze ktos z obecnych widzi w zrodlach jakies informacje o Henryku Drzewieckim ur 1908r syn Floriana.
W 1940 zeslany na Sybir gdzie pozniej przebul cala droge do Europy z armia Andersa.
Z gory dziekuje.

Tomasz
Awatar użytkownika
Tomasz_Lenczewski

Sympatyk
Kontakt:

Post autor: Tomasz_Lenczewski »

Jeżeli był żołnierzem PSZ i przeszedł szlak bojowy z Andersem to jego dokumenty są w archiwum brytyjskim i za opłatą otrzyma Pan kopie. Temat ten wielokrotne był poruszany na forum
Tom_mk

Sympatyk
Kontakt:

Dokumenty sa bo kontaktowalem sie z archiwum ale nic nie dostane bo nie mam metryki zgonu Henryka. Po wojnie osiadl w Afryce i niewiele mam informacji o nim. Tak wiec na te chwile MoD odpada.

Tomasz
Awatar użytkownika
Pobłocka_Elżbieta

Sympatyk

Post autor: Pobłocka_Elżbieta »

Tomku ,
próbowałeś się zalogować i uzyskać dalsze informacje?
South African Death Records
Henryk Drzewiecki ur.1908r.
MARJORIE MAY DRZEWIECKI ur.1918r.
https://www.identitynumber.org/death-no ... DRZEWIECKI

Drzewo genealog.
Henryk Drzewiecki ślub w Eastern Cape - prowincja RPA
Scott Kohler Green Headon Milne Papendorf Goslett Family Tree
Marjorie May Ashington
https://www.ancestry.com/search/?name=H ... RJORIE_May
Cmentarze graveyards in the Eastern Cape
https://www.graves-at-eggsa.org/main.ph ... &g2_page=4
South Africa, Cape Province, Civil Deaths, 1895-1972
na familysearch
https://www.eggsa.org/sarecords/index.p ... -1895-1972
Pozdrawiam
Ela
Tom_mk

Sympatyk
Kontakt:

Witam pani Elzbieto i juzna wstepie dziekuje za informacje i udzielam dalszych wyjasnien.
Informacje ze strony identity mam i byly to w zasadzie pierwsze informacje jakie znalazlem o Henryku. Nie ma wiele informacji, jest identitinumber. Pisalem w tej sprawie do polskiej ambasady i nic nie maja, ambasada Rpa w Polsce wogole nie odpisuje.

Strone cmentarzy tez znam i nic tam nie znalazlem.

Mam metryki slubu Henryka z pierwsza zona i pozniej z Mariorie May ze strony familysearch.

Mam jeszcze dokument ze Henryk bral udzial w glosowaniu z 1981 lub 1983r , nie pamietam teraz dokladnie bo padla mi karta pamieci w telefonie i nie mam na szybko dostepu do tego. W dniu glosowania byl zameldowany w miejscowosci Margate w Poludniowej Afryce.

Rodzina z Polski, jak i Henryk z Afryki szukali sie poprzez polski czerwony krzyz i udalo sie nawiazac kontakt okolo roku 1983 (nie jestem teraz w sta je sorawdzic dokladnie) po czym kontakt urwal sie, prawdopodobnie z powodu smierci (mysle ze Henryk zmarl pomiedzy 1981 a max 1985 rokiem).

Informacja z Ancestey jest dla mnie kompletnie nowa i bardzo interesujaca lecz nie mam abonamentu i dane sa niewidoczne. Jesli moge prosic o pomoc w odczytaniu tego, to bylbym wdzieczny.

Pozdrawiam
Tomasz
Awatar użytkownika
Pobłocka_Elżbieta

Sympatyk

Post autor: Pobłocka_Elżbieta »

Tomku,
ja równiez nie posiadam dostępu,
do ancestry.com
Poproś w temacie o ancestry i podaj Link do strony odczytu:
https://genealodzy.pl/PNphpBB2-viewtopi ... d06d.phtml
Link do odczytania: i podaj osoby nazwiska ,imiona