Zasięg czasowy dostępnych akt merykalnych z parafii Sejny?

Pomoc w poszukiwaniach informacji

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

magdalenabartnik

Sympatyk

Post autor: magdalenabartnik »

Dzień dobry,
czy ktoś może orientuje się, jak głęboko wstecz sięgają dostępne metryki z parafii Sejny? Pytam, ponieważ natknęłam się w (skądinąd bardzo interesującej) monografii "Materiały do dziejów ziemi sejneńskiej" wydanej w 1963 roku na informację, że "zasób ksiąg tej parafii (założonej ok. 1600 r.) zachował się w stosunkowo dużym procencie w AP-Sejny od 1648 r.(...) Również dawały one przebogaty materiał nazw wsi i nazwisk miejscowej ludności."
Od lat sześćdziesiątych nie mogły chyba zaginąć? Czy te materiały będzie można obecnie znaleźć w Archiwum Akt Dawnych w Ełku czy może gdzieś indziej? Czy nie ma do nich dostępu? Do tej pory mam doświadczenie tylko z Archiwami Państwowymi, więc proszę o cierpliwość :)
Będę wdzięczna za każdą informację.

Pozdrawiam
Magdalena
Awatar użytkownika
Kaczmarek_Aneta

Sympatyk
Legenda
Podziękował: 1 time
Otrzymał podziękowania: 7 times

Post autor: Kaczmarek_Aneta »

Witaj Magdo,

na pewno część ksiąg metrykalnych z parafii Sejny zarchiwizowanych jest w AD Łomża (zajrzyj do wątku:
http://genealodzy.pl/PNphpBB2-viewtopic ... -120.phtml )
Udostępniłam tam link do zdjęć inwentarzy, ale są to stare spisy, z których wynika, że zachowały się najstarsze księgi z końcówki XVIII w.
To jest chyba podobny zakres do zasobu mormońskich:
https://familysearch.org/eng/library/fh ... umns=*,0,0
Co do starszych zbiorów nie mam wiedzy, ale może ktoś coś podpowie?

Pozdrawiam,

Aneta
grabkk

Sympatyk
Adept

Post autor: grabkk »

Witam,
Nie ma ksiąg metrykalnych z Sejn w AD Łomża, inwentarz który podała Aneta, to inwentarz ksiąg dostępnych na parafiach i przeznaczonych do mikrofilmowania i to z przed 20 lat. Najprawdopodobniej księgi nadal są w archiwum parafialnym w Sejnach.
Pozdrawiam
Ryszard
magdalenabartnik

Sympatyk

Serdecznie dziękuję za informacje!

Magdalena
Marika

Sympatyk

Post autor: Marika »

Byłam właśnie w Sejnach. Widziałam na Parafii księgę chrztów z bodajże lat 1670-1700. Były też jakieś księgi z XVIII wieku, ale nie wiem, czy kompletne, gdyż mnie interesowały księgi po 1877r.

Kasia
magdalenabartnik

Sympatyk

Dziękuję za informację, to fantastyczna wiadomość! Czy to znaczy, że ksiądz zgadza się na przeglądanie tych osiemnastowiecznych ksiąg? Mieszkam na drugim końcu Polski, ale może kiedyś uda mi się przyjechać i zobaczyć je na żywo :)

Magda
Marika

Sympatyk

Post autor: Marika »

Trzeba byłoby zadzwonić do parafii z tym pytaniem.
Ja szukałam kilku aktów z XXw i znałam dokładne lata. Także udało mi się to szybko załatwić po mszy.
Przeglądanie ksiąg ze 100 lat to co innego - zajmuje dużo czasu. Nie mam pojęcia, czy ksiądz zezwoli na to, czy nie.

Kasia
Awatar użytkownika
Mierzejewski

Sympatyk
Nowicjusz
Kontakt:

Post autor: Mierzejewski »

JZI (Jamiński Zespół Indeksacyjny) właśnie uzyskał dostęp do nowych materiałów z parafii Sejny i okolic. Najstarsze zasoby sięgają XVII wieku czyli 1684 roku dla chrztów. Niestety samo się nie zrobi i potrzebna pomoc przy indeksacji jzi.org.pl
magdalenabartnik

Sympatyk

Mierzejewski pisze:JZI (Jamiński Zespół Indeksacyjny) właśnie uzyskał dostęp do nowych materiałów z parafii Sejny i okolic. Najstarsze zasoby sięgają XVII wieku czyli 1684 roku dla chrztów. Niestety samo się nie zrobi i potrzebna pomoc przy indeksacji jzi.org.pl
To ja się bardzo chętnie zgłaszam. Jak mogę się zgłosić do indeksacji?
Magda
Awatar użytkownika
Mierzejewski

Sympatyk
Nowicjusz
Kontakt:

Post autor: Mierzejewski »

Najlepiej wpierw zapoznać się i potwierdzić, że chce się indeksować, bo jest to indeksacja trochę inna niż wszystkie
https://jzi.org.pl/dlaczego-indeksowac-jzi/
magdalenabartnik

Sympatyk

Zapoznałam się ze szczegółami i potwierdzam zainteresowanie indeksacją Sejn od XVII w do roku 1800. (Jeśli pojawią się w przyszłości materiały do 1808 z parafii Puńsk to również się do nich zgłaszam).
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję zasobów, informacji”