Metryki z Janiny i Stopnicy

Pomoc w poszukiwaniach informacji

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

kasten

Sympatyk

Post autor: kasten »

Witam Forumowiczów,
Czy może ktoś wie co jest przyczyną niedostępności w sieci metryk z tych dwu miejscowości (i okolic) sprzed 1875 roku? Wojna, pożar czy jeszcze coś innego? A może po prostu tylko kiepsko szukam? W przedziale 1800 - 1875 interesowałoby mnie szereg rzeczy, a dowiedzieć się - jak dotąd - mogę tylko przez cytowanie w dokumentach późniejszych, lub logiki. A ta - jak celnie zauważył Murphy - jest najpewniejszą drogą dochodzenia do niepewnych wniosków.
Czy waszym zdaniem sprawa jest przegrana? Może po prostu ktoś z Was kopał już w tamtym rejonie i coś wie...
Kazimierz S. (skrót dla potrzeb - oni już wiedzą czyich)
Mikolaj_Wilk

Sympatyk
Legenda

Post autor: Mikolaj_Wilk »

W zasobie AP Kielce nie ma starszych ksiąg z tych parafii. Z rozmów z kolegami pamiętam, że najprawdopodobniej nie zachowały się również w kancelariach. Co jest przyczyną - nie wiadomo.

Pozdrawiam
Mikołaj
JadwigaKolczyńska

Sympatyk

Post autor: JadwigaKolczyńska »

Dzień dobry,
co się tyczy parafii Janina, to są akta w parafii starsze tzn. od końca XVIII w.

Co do Stopnicy, to raczej nie ma, ponieważ parafialny kościół w Stopnicy uległ zniszczeniu w czasie II wojny.

Pozdrawiam
Jadwiga Kolczyńska
kasten

Sympatyk

Post autor: kasten »

Dzięki serdeczne za informacje. Przy okazji odwiedzę proboszcza w Janinie, chociaż - niestety - Stopnica byłaby dla mnie bardziej frapująca. Ale cóż, jak to mówią Rosjanie: c'est la vie!
Kazimierz S. (skrót dla potrzeb - oni już wiedzą czyich)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję zasobów, informacji”