Szukam starych zdjęć / proszę o pomoc

Pomoc w odczytaniu starych fotografii.. Galerie zdjęć; Jak zrobić zdjęcie dokumentów: Księgi metrykalne, mikrofilmy ; Poradnik.., sprzęt fotograficzny...

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

julietworska

Sympatyk

Szukam starych zdjęć / proszę o pomoc

Post autor: julietworska »

Witam serdecznie 😊 Czy ktoś z Państwa posiada może zdjęcia osób z pod tych nazwisk w swoich zbiorach ? Bardzo chciałabym zobaczyć swoich przodków 😄

Nazwiska Tworski , Tworska , Balewska , Balewski , Szukalska , Szukalski , Kwapisiewicz , Jankowski , Jankowska , Palmowska , Palmowski , Lewandowska , Lewandowski ( Lewandowscy okolice woj Łódzkiego ) , Świech , Pecyna

Proszę o przesłanie zdjęć na mój adres e-mail juliatworska.kontakt[AT]gmail.com
elgra

Członek Honorowy
Mistrz

Post autor: elgra »

Napisałaś 15 identycznych postów o identycznej treści :!:

Zgodnie z regulaminem (który zaakceptowałaś i mam nadzieję przeczytałaś) niedopuszczalne jest pytanie o to samo w różnych działach, podforum tematach / wątkach w tym założonych przez innych Użytkowników.

Zgodnie z regulaminem nie podawaj w treści wiadomości jawnie żadnego adresu poczty elektronicznej w niezmienionej, podstawowej formie. Jeśli już musisz podać adres e-mail (swój lub jakiejś instytucji), zamień go tak, by miał postać nieczytelną (lub przynajmniej mniej czytelną) dla robotów internetowych.

Proszę o potraktowanie niniejszych uwag jako ostrzeżenia.

Pozdrawiam,
Elżbieta - moderator
Pozdrawiam, Elżbieta Grabowska z d. Cibińska
moje parafie:Cierno Oksa Węgleszyn Nagłowice (świętokrzyskie)
i Wysocice Sieciechowice (małopolskie) okolice
julia_jarmola

Sympatyk

Post autor: julia_jarmola »

Dobry wieczór.
Mam pytanie , dotyczące starych zdjęć. Dokładniej chodzi mi o zdjęcia żołnierzy AK Okręgu Nowogródzkiego.
Mój ojciec Albin Jarmoła (1923 -1965), pseudonim Krzakowski, był żołnierzem 77 pułku piechoty , batalion Bohdanka.
Po aresztowaniu w 1944, został zesłany do łagru na Nową Ziemię.
Może ktoś w swoich zasobach takie zdjęcia posiada?
Byłabym wdzięczna za udostępnienie.
Pozdrawiam,
Julia.
Awatar użytkownika
Tomasz_Lenczewski

Sympatyk
Otrzymał podziękowania: 1 time
Kontakt:

Post autor: Tomasz_Lenczewski »

julia_jarmola pisze:Dobry wieczór.
Mam pytanie , dotyczące starych zdjęć. Dokładniej chodzi mi o zdjęcia żołnierzy AK Okręgu Nowogródzkiego.
Mój ojciec Albin Jarmoła (1923 -1965), pseudonim Krzakowski, był żołnierzem 77 pułku piechoty , batalion Bohdanka.
Po aresztowaniu w 1944, został zesłany do łagru na Nową Ziemię.
Może ktoś w swoich zasobach takie zdjęcia posiada?
Byłabym wdzięczna za udostępnienie.
Pozdrawiam,
Julia.
Sugerowałbym kontakt z autorami książek o tej jednostce AK, bo oni mieli dojście do relacji i uczestników zdarzeń oraz rodzin. Skoro ojciec Pani był zesłańcem to jego zdjęcie z tamtego okresu było w archiwach NKWD. Kiedyś dotarcie do tego przez organizacje rosyjskie typu Memoriał było możliwe. Pozdrawiam p.s. Oczywiście warto zrobić kwerendy w IPN czy Muzeum AK
julia_jarmola

Sympatyk

Dziękuję za podpowiedź, co do zdjęć.
Co do NKWD, to dziś jest to nierealne. Z tego , co wiem z różnych publikacji , dokumentacji więźniów z Nowej Ziemi praktycznie nie ma. Odzyskano szczątkowe ilości, ale akt mojego ojca nie ma, dlatego KARTA odrzuca moje wnioski, jako niemożliwe do zweryfikowania.
Dokumenty tata spalił na oczach mamy w 1947. roku, gdy w okolicy zaczęły się aresztowania akowców.
Pozdrawiam,
Julia.
Sroczyński_Włodzimierz

Sympatyk
Nowicjusz
Otrzymał podziękowania: 1 time

Post autor: Sroczyński_Włodzimierz »

A gdzie mieszkał pomiędzy 1947 a 1962? I czego konkretnie szukasz? "Starych" tzn?
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
julia_jarmola

Sympatyk

Jak jest napisane w tytule, starych zdjęć.
77 pułk piechoty AK okręgu nowogródzkiego, konkretnie batalion Bohdanka, a dokładniej z roku 1944.
Pozdrawiam,
Julia.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Fotografie, Galerie zdjęć, Jak fotografować dokumenty”