Archiwum Państwowe w Piotrkowie Trybunalskim
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie
@Genowefa
Ignacy Łuczyński s. Walentego i Marianny Kołacińskiej ur. 28 I 1874 w Piekarach - zm. 11 IX 1918 w Dąbrówce
Żona - Julianna Nowak, c. Stanisława i Rozalii Szlęzak, ur. 20 I 1883 Dąbrówka
Dzieci:
Stanisław 14 I 1902 Dąbrówka - 12 XI 1922
Marianna Stefania 3 VII 1907 Dąbrówka - 24 I 1921 Dąbrówka
Władysław - 16 XI 1909 Dąbrówka
Genowefa - 14 XI 1912 Dąbrówka - 27 IX 1913 Dąbrówka
Antoni - 10 VII 1914 Dąbrówka
Jan - 13 IV 1917 Dąbrówka
Franciszek - 27 II 1904 Dąbrówka
Żona Franciszka - Stanisława Trzcińska c. Józefa i Anny z Filipków, ur. 16 IX 1908 Woźniki
Józef Łuszczyński vel Łuczyński, ur 13 VI 1900 Dąbrówka
Żona Józefa - Michalina Adamczyk, c. Józefa i Rozalii z Nawrockich, ur. 26 VII 1907 w Majkowie
córka Józefa i Michaliny: Julianna Stanisława 23 VI 1928 Dąbrówka
tomek
Ignacy Łuczyński s. Walentego i Marianny Kołacińskiej ur. 28 I 1874 w Piekarach - zm. 11 IX 1918 w Dąbrówce
Żona - Julianna Nowak, c. Stanisława i Rozalii Szlęzak, ur. 20 I 1883 Dąbrówka
Dzieci:
Stanisław 14 I 1902 Dąbrówka - 12 XI 1922
Marianna Stefania 3 VII 1907 Dąbrówka - 24 I 1921 Dąbrówka
Władysław - 16 XI 1909 Dąbrówka
Genowefa - 14 XI 1912 Dąbrówka - 27 IX 1913 Dąbrówka
Antoni - 10 VII 1914 Dąbrówka
Jan - 13 IV 1917 Dąbrówka
Franciszek - 27 II 1904 Dąbrówka
Żona Franciszka - Stanisława Trzcińska c. Józefa i Anny z Filipków, ur. 16 IX 1908 Woźniki
Józef Łuszczyński vel Łuczyński, ur 13 VI 1900 Dąbrówka
Żona Józefa - Michalina Adamczyk, c. Józefa i Rozalii z Nawrockich, ur. 26 VII 1907 w Majkowie
córka Józefa i Michaliny: Julianna Stanisława 23 VI 1928 Dąbrówka
tomek
-
Luziński_Marcin

- Queenmagic

Witam!
Tomku! Szukałeś dla mnie kiedyś Kępskich w parafii Stanowiska. Wysłałam do Archiwum zamówienie, ale zwrócili mi uwagę, że podałam dwie osoby o tych samych parametrach (nie zauważyłam tego "szczegółu"). Akt urodzenia nr 34/1888 ma mój pradziadek Ludwik Kępski i taki sam numer trafił mi się przy Izydorze Kępskim, który jak podejrzewam tez jest z moich Kępskich tylko coś numer aktu jest nieprawidłowy. Czy możesz mi sprawdzić jeszcze raz numerację aktów Ludwika i Izydora Kępskiego, bo moje zamówienie "wisi"?
Dzięki i przepraszam za kłopot
Daria
Tomku! Szukałeś dla mnie kiedyś Kępskich w parafii Stanowiska. Wysłałam do Archiwum zamówienie, ale zwrócili mi uwagę, że podałam dwie osoby o tych samych parametrach (nie zauważyłam tego "szczegółu"). Akt urodzenia nr 34/1888 ma mój pradziadek Ludwik Kępski i taki sam numer trafił mi się przy Izydorze Kępskim, który jak podejrzewam tez jest z moich Kępskich tylko coś numer aktu jest nieprawidłowy. Czy możesz mi sprawdzić jeszcze raz numerację aktów Ludwika i Izydora Kępskiego, bo moje zamówienie "wisi"?
Dzięki i przepraszam za kłopot
Daria
Daria Wilczyńska - Zięba
Wilczyński- Cielętniki, Sosnowiec, Lututów
Chimowski, Himowski - Kromołów, Łazy, Ciągowice
Kępski, Kempski - Przerąb, Stanowiska
Jawor, Olesiak, Hasior, Ciuła - Krasne Potockie, Chomranice
Bielewska (Bielawska) - Klonowa
@Daria
Czy to ja pomyliłem dane spisując je w archiwum? Czy Ty źle spisałaś z forum?
Jeśli to moja wina, to podaj choć przybliżone lata, kiedy Izydor mógł się urodzić.
Jeśli źle spisałaś z forum, to odnajdziesz ten wpis korzystając z opcji "szukaj" umieszczonej na zielonej belce, widocznej po wejściu na forum /pod bieżącymi tematami/. Opcja "szukaj" znajdująca się w menu głównym będzie w tym wypadku nieprzydatna.
Prosiłaś mnie też ostatnio o znalezienie ślubu. Ślubu nie znalazłem, ale nie wiem czy widziałaś ten wpis.
pozdrawiam - tomek
Czy to ja pomyliłem dane spisując je w archiwum? Czy Ty źle spisałaś z forum?
Jeśli to moja wina, to podaj choć przybliżone lata, kiedy Izydor mógł się urodzić.
Jeśli źle spisałaś z forum, to odnajdziesz ten wpis korzystając z opcji "szukaj" umieszczonej na zielonej belce, widocznej po wejściu na forum /pod bieżącymi tematami/. Opcja "szukaj" znajdująca się w menu głównym będzie w tym wypadku nieprzydatna.
Prosiłaś mnie też ostatnio o znalezienie ślubu. Ślubu nie znalazłem, ale nie wiem czy widziałaś ten wpis.
pozdrawiam - tomek
- Queenmagic

Witam!
Tomku! Takie dostałam odpowiedzi od Ciebie:
@queenmagic
ludwik kępski/kempski - ur 1888 / akt nr 34
bronisław kępski/kempski - ur 1886 /nr 9 - zm 1886 /nr 9
bronisława kępska/kempska ur 1887 /nr 23 - zm 1887 nr 20
izydor kępski/kempski , syn jadwigi kempskiej, panny, ojciec NN - ur 1888 /34
sprawdziłem w latach 1882 -1890
jeśli chodzi o Rzejowice, prosze podać w jakiej wsi mieszkała rodzina. Być może uda mi sie pomóc.
@Queenmagic
Wszystkie wymienione przeze mnie osoby /o ile nie napisałem inaczej/ były dziećmi Józefa. Nie znalazłem innej rodziny Kępskich. Jeśli chodzi o Rzejowice, to jedyną szansa /oprócz oczywiście parafii i USC/ jest przejrzenie akt gminnych.
pozdrawiam
tomek
@Queenmagic
Tak jak napisałem wczesniej - w latach 82-90 to były wszystkie osoby o tym nazwisku.
W aktach, gdzie nazwiska sa pisane po polsku, była zarówno pisownia Kępski jak i Kempski, bez jakiejś specjalnej reguły. Z nazwiskiem panieńskim jest pewien kłopot. W jednym akcie wymieniono Katarzyne z Susłowskich, a we wszystkich pozostałych - Wiktorię z Cisławskich. Pierwsze nazwisko było więc chyba pomyłką. Nic bowiem nie wskazuje, by Józef owdowiał i się ponownie ożenił.
Jeśli poczeka pani kilkanascie dni, to zerknę do tego Kluczewska.
pozdrawiam
Ludwik (pradziadek) ma zdaje się prawidłowy numer aktu: 34/1888. Natomiast ten Izydor (który przypuszczam), że jest z "moich"Kępskich ma taki sam rok urodzenia 1888, ale chyba numer aktu jest omyłkowo podany. Chodzi mi głównie o dzieci Józefa, ale jego (Izydora) też chciałam zamówić, bo napisałeś, że nie było innej rodziny Kępskich. Może matka Izydora, Jadwiga była np. siostrą Józefa. Generalnie, żeby nie zapętlać: Izydor według tego co piszesz urodził się też w 1888 r, ale chodzi o sprawdzenie numeru jego aktu urodzenia (o jego dane mnie poproszono), więc przypuszczam, że pradziadek Ludwik ma podaną prawidłową numerację: 34/1888. Albo jest też tak, że numer aktu Izydora jest również 34, tylko w obrębie innego roku, którego niestety nie znam...
Pozdrawiam
Daria
Ps. Wpis o ślubie a raczej jego braku widziałam i zanotowałam. Dziękuję
Tomku! Takie dostałam odpowiedzi od Ciebie:
@queenmagic
ludwik kępski/kempski - ur 1888 / akt nr 34
bronisław kępski/kempski - ur 1886 /nr 9 - zm 1886 /nr 9
bronisława kępska/kempska ur 1887 /nr 23 - zm 1887 nr 20
izydor kępski/kempski , syn jadwigi kempskiej, panny, ojciec NN - ur 1888 /34
sprawdziłem w latach 1882 -1890
jeśli chodzi o Rzejowice, prosze podać w jakiej wsi mieszkała rodzina. Być może uda mi sie pomóc.
@Queenmagic
Wszystkie wymienione przeze mnie osoby /o ile nie napisałem inaczej/ były dziećmi Józefa. Nie znalazłem innej rodziny Kępskich. Jeśli chodzi o Rzejowice, to jedyną szansa /oprócz oczywiście parafii i USC/ jest przejrzenie akt gminnych.
pozdrawiam
tomek
@Queenmagic
Tak jak napisałem wczesniej - w latach 82-90 to były wszystkie osoby o tym nazwisku.
W aktach, gdzie nazwiska sa pisane po polsku, była zarówno pisownia Kępski jak i Kempski, bez jakiejś specjalnej reguły. Z nazwiskiem panieńskim jest pewien kłopot. W jednym akcie wymieniono Katarzyne z Susłowskich, a we wszystkich pozostałych - Wiktorię z Cisławskich. Pierwsze nazwisko było więc chyba pomyłką. Nic bowiem nie wskazuje, by Józef owdowiał i się ponownie ożenił.
Jeśli poczeka pani kilkanascie dni, to zerknę do tego Kluczewska.
pozdrawiam
Ludwik (pradziadek) ma zdaje się prawidłowy numer aktu: 34/1888. Natomiast ten Izydor (który przypuszczam), że jest z "moich"Kępskich ma taki sam rok urodzenia 1888, ale chyba numer aktu jest omyłkowo podany. Chodzi mi głównie o dzieci Józefa, ale jego (Izydora) też chciałam zamówić, bo napisałeś, że nie było innej rodziny Kępskich. Może matka Izydora, Jadwiga była np. siostrą Józefa. Generalnie, żeby nie zapętlać: Izydor według tego co piszesz urodził się też w 1888 r, ale chodzi o sprawdzenie numeru jego aktu urodzenia (o jego dane mnie poproszono), więc przypuszczam, że pradziadek Ludwik ma podaną prawidłową numerację: 34/1888. Albo jest też tak, że numer aktu Izydora jest również 34, tylko w obrębie innego roku, którego niestety nie znam...
Pozdrawiam
Daria
Ps. Wpis o ślubie a raczej jego braku widziałam i zanotowałam. Dziękuję
Daria Wilczyńska - Zięba
- Queenmagic

To żaden kłopot. Dziękuję, będę czekać.
Pozdrawiam serdecznie
Daria
Pozdrawiam serdecznie
Daria
Daria Wilczyńska - Zięba
- Mielczarek_Seweryn

- Kontakt:
Witam
Panie Tomku ,czy można prosić o sprawdzenie Jozef Kaczmarek ur 15 grudnia 1893 Piotrkow Trybunalski szczegolnosci chodzi mi o rodzicow jego,Władyslaw Mielczarek ur 15 maja 1907 Wygielzow DZIEKUJE
Panie Tomku ,czy można prosić o sprawdzenie Jozef Kaczmarek ur 15 grudnia 1893 Piotrkow Trybunalski szczegolnosci chodzi mi o rodzicow jego,Władyslaw Mielczarek ur 15 maja 1907 Wygielzow DZIEKUJE
Ostatnio zmieniony pt 17 wrz 2010, 20:11 przez Mielczarek_Seweryn, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Luziński_Marcin

- Queenmagic

Witam !
Oczekując na rozwiązanie zagadki Izydora Kępskiego/Kempskiego z Parafii Stanowiska ośmielę się mieć jeszcze inną prośbę o sięgnięcie do ksiąg ludności stałej i niestałej :
120 Akta gminy Przerąb
23 Akta gminy Kamieńsk
32 Akta gminy Rozprza
Chodzi mi o ślad rodziny:
1. Ludwik Kępski i Marianna Bilewska (Bielewska) plus dzieci:
Tadeusz Kępski ur. 10 luty 1922
Mieczysław Kępski ur. 20 września 1923
Genowefa Kępska ur. 1925 (1924?)
Florentyna Kępska ur. 3 lub 18 lipca 1926
Stanisław Kempski ur. 1929
Jan Kępski ur. 1936
Helena Kępska ?
Jadwiga Kępska ?
Kępski? ?
Kępski? ?
Tomku! Z góry dziękuję i pozdrawiam
Daria
Oczekując na rozwiązanie zagadki Izydora Kępskiego/Kempskiego z Parafii Stanowiska ośmielę się mieć jeszcze inną prośbę o sięgnięcie do ksiąg ludności stałej i niestałej :
120 Akta gminy Przerąb
23 Akta gminy Kamieńsk
32 Akta gminy Rozprza
Chodzi mi o ślad rodziny:
1. Ludwik Kępski i Marianna Bilewska (Bielewska) plus dzieci:
Tadeusz Kępski ur. 10 luty 1922
Mieczysław Kępski ur. 20 września 1923
Genowefa Kępska ur. 1925 (1924?)
Florentyna Kępska ur. 3 lub 18 lipca 1926
Stanisław Kempski ur. 1929
Jan Kępski ur. 1936
Helena Kępska ?
Jadwiga Kępska ?
Kępski? ?
Kępski? ?
Tomku! Z góry dziękuję i pozdrawiam
Daria
Daria Wilczyńska - Zięba
@Daria
Jeszcze dziś podrzucę dane Izydora, a w międzyczasie bardzo bym prosił o uściślenie - w jakiej konkretnie wsi zamieszkiwała rodzina. Zachowały sie bowiem kls-y z wszystkich wymienionych gmin - choć nie w komplecie /najmniej jest z Przerąbia/. Przewertowanie minimum 20 tomów liczących setki stron każdy, raczej nie wchodzi w rachubę.
Ja oczywiście z przyjemnością pomogę, ale proszę podać jakiś konkretniejszy ślad. Przecież skoro są daty urodzenia, to nie powinno być kłopotów z namierzeniem rodziny w Urzędzie Stanu Cywilnego. A wtedy sprawa będzie już prosta.
tomek
Jeszcze dziś podrzucę dane Izydora, a w międzyczasie bardzo bym prosił o uściślenie - w jakiej konkretnie wsi zamieszkiwała rodzina. Zachowały sie bowiem kls-y z wszystkich wymienionych gmin - choć nie w komplecie /najmniej jest z Przerąbia/. Przewertowanie minimum 20 tomów liczących setki stron każdy, raczej nie wchodzi w rachubę.
Ja oczywiście z przyjemnością pomogę, ale proszę podać jakiś konkretniejszy ślad. Przecież skoro są daty urodzenia, to nie powinno być kłopotów z namierzeniem rodziny w Urzędzie Stanu Cywilnego. A wtedy sprawa będzie już prosta.
tomek
-
Anna_Wojciechowska

Prawdopodobnie na stronie AP można znaleźć więcej informacji na tematTomek1973 pisze: pracownia naukowa będzie prawdopodobnie przez czas jakiś nieczynna w piątki.
http://www.piotrkow-tryb.ap.gov.pl/inde ... &Itemid=56
pozdrawiam
anka w