Formy samorzutnego zagospodarowania przestrzenneg-Minorski J

Pomoc w poszukiwaniu publikacji, których nie ma w Bibliotece cyfrowej w Katalogu linków w bazie Nasze książki ; rozmowy o książkach ; Biblioteczka genealoga

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

malgorzata601

Sympatyk

Formy samorzutnego zagospodarowania przestrzenneg-Minorski J

Post autor: malgorzata601 »

T: Warszawa, Młociny B, Piaski

Witam
może ktoś posiada książkę " Formy samorzutnego zagospodarowania przestrzennego w pasie przejściowym pomiędzy wsią i miastem" - Jan Minorski. 1965

Są tam podobno fotografie Młociny B, Piaski.
Poszukuję jakichkolwiek fotografii z tych okolic - ulice Ogólna, Żelazowska, Działoszycka, Gołońskiego, Czerwińska, Chotomska, Kiełpińska z okresu przed wojennego i powojennego do 1967 roku. Po 1967 roku powstało tam już nowe osiedle. Moja rodzina tam mieszkała na ul. Kiełpińskiej a zachowała mi się tylko 1 fotografia.
Małgorzata
Awatar użytkownika
Kaczmarek_Aneta

Sympatyk
Legenda

Post autor: Kaczmarek_Aneta »

Dzień dobry,

kilka fotografii z tej książki znajduje się w artykułe Pawła Dunina-Wąsowicza:
https://varsavianista.pl/index.php/2022 ... e-slumsow/

Może jakimś pomysłem na zdobycie interesujących Ciebie zdjęć, jeśli nie w bibliotece, byłoby nawiązanie kontaktu z autorem wspomnianego tekstu?
Autor jest założycielem i redaktorem naczelnym wydawnictwa literackiego:
http://www.lampa.art.pl/
Kontakt: http://www.lampa.art.pl/kontakt.php

Pozdrawiam
Aneta
malgorzata601

Sympatyk

Bardzo dziękuje za informacje. Dotarłam do tego artykułu. Napisałam tez na fb do Niego. Odpisał mi , że jest w tej książce duzo zdjęć.
Małgorzata
Tad_waw

Sympatyk

Post autor: Tad_waw »

Dzień dobry!

Ja ze swej strony proponuję skontaktować się z facetem, który prowadzi na fb tę stronę - https://www.facebook.com/zoliborzfanpage/
On ma sporą wiedzę i zdjęcia z tych okolic więc jest nadzieja, że ma również jakieś zdjęcia z tamtych lat które Cię interesują. Dużo zdjęć sprzed lat dodają również inni czytelnicy tej strony, którzy kiedyś w tych okolicach sami lub ich krewni mieszkali. Jeśli chodzi o ulicę Kiełpińską to z tego co pamiętam to nowe osiedle zbudowano w jej rejonie dużo wcześniej niż w 1967 roku. Po 1967 roku to powstawało osiedle przy Parku Olszyna na tak zwanej Wrzącej Górce do której należała wspomniana przez Ciebie nieistniejąca już obecnie w tym miejscu ul. Czerwińska. Mieszkałem w tamtych latach w tej okolicy po przeprowadzce z Mokotowa i stąd moja wiedza.

Pozdrawiam serdecznie i życzę owocnych poszukiwań,
Tadeusz.
malgorzata601

Sympatyk

Witam bardzo dziękuje, skorzystam z tej strony
Małgorzata
Tad_waw pisze:Dzień dobry!

Ja ze swej strony proponuję skontaktować się z facetem, który prowadzi na fb tę stronę - https://www.facebook.com/zoliborzfanpage/
On ma sporą wiedzę i zdjęcia z tych okolic więc jest nadzieja, że ma również jakieś zdjęcia z tamtych lat które Cię interesują. Dużo zdjęć sprzed lat dodają również inni czytelnicy tej strony, którzy kiedyś w tych okolicach sami lub ich krewni mieszkali. Jeśli chodzi o ulicę Kiełpińską to z tego co pamiętam to nowe osiedle zbudowano w jej rejonie dużo wcześniej niż w 1967 roku. Po 1967 roku to powstawało osiedle przy Parku Olszyna na tak zwanej Wrzącej Górce do której należała wspomniana przez Ciebie nieistniejąca już obecnie w tym miejscu ul. Czerwińska. Mieszkałem w tamtych latach w tej okolicy po przeprowadzce z Mokotowa i stąd moja wiedza.

Pozdrawiam serdecznie i życzę owocnych poszukiwań,
Tadeusz.
Ewka58

Sympatyk

Re: Formy samorzutnego zagospodarowania przestrzenneg-Minors

Post autor: Ewka58 »

Witaj,

W książce są dzielnice Żoliborz, Wola, Ochota, Mokotów, Praga Pd., Praga Pn., Śródmieście. Jest trochę zdjęć czaro-białych. Młocin nie znalazłam. Niestety nie ma indeksy, ani wykazu zdjęć, więc mogę sprawdzić tylko po dzielnicy.
Ewa

malgorzata601 pisze:T: Warszawa, Młociny B, Piaski

Witam
może ktoś posiada książkę " Formy samorzutnego zagospodarowania przestrzennego w pasie przejściowym pomiędzy wsią i miastem" - Jan Minorski. 1965

Poszukuję jakichkolwiek fotografii z tych okolic - ulice Ogólna, Żelazowska, Działoszycka, Gołońskiego, Czerwińska, Chotomska, Kiełpińska z okresu przed wojennego i powojennego do 1967 roku. Po 1967 roku powstało tam już nowe osiedle. Moja rodzina tam mieszkała na ul. Kiełpińskiej a zachowała mi się tylko 1 fotografia.
Małgorzata
malgorzata601

Sympatyk

Witam
To chodzi o Żoliborz, podobno w tej książce okolice o które mi chodzi są nazwane Wrząca Górka.
Małgorzata
Ewka58 pisze:Witaj,

W książce są dzielnice Żoliborz, Wola, Ochota, Mokotów, Praga Pd., Praga Pn., Śródmieście. Jest trochę zdjęć czaro-białych. Młocin nie znalazłam. Niestety nie ma indeksy, ani wykazu zdjęć, więc mogę sprawdzić tylko po dzielnicy.
Ewa

malgorzata601 pisze:T: Warszawa, Młociny B, Piaski

Witam

Małgorzata
Ewka58

Sympatyk

Jest kilka zdjęć. Podaj email na PW to zrobię zdjęcia albo skany
malgorzata601

Sympatyk

malgorzata601

Małgorzata
Ewka58

Sympatyk

chodzi o dres e-mail, pod jaki mam wysłąć skany
Ewa
malgorzata601

Sympatyk

malgorzata601

Ewka58 pisze:Jest kilka zdjęć. Podaj email na PW to zrobię zdjęcia albo

skany
Paweł_Zawadzki

Członek PTG
Legenda

Post autor: Paweł_Zawadzki »

Mnie również interesują zdjęcia z Żoliborza. Pozwoliłem sobie przesłać email na pw.

Paweł
Paweł
malgorzata601

Sympatyk

malgorzata601@op.pl
Ewka58 pisze:chodzi o dres e-mail, pod jaki mam wysłąć skany
Ewa
Ewka58

Sympatyk

Pawle i Małgorzato wysłałam
Ewa
malgorzata601

Sympatyk

Serdecznie dziękuję. Powróciły wspomnienia z dzieciństwa. Babcia mieszkała na Kiełpińskiej więc trochę dalej niż Wrząca Górka ale tereny bardzo bliskie i podobne. Tata miał tam kolegów.
Jestem wdzięczna
Małgorzata
Ewka58 pisze:Pawle i Małgorzato wysłałam
Ewa
ODPOWIEDZ

Wróć do „Książki, Biblioteki”