"Żebrak"

Wszystkie sprawy związane z naszą pasją, w tym: FAQ - często zadawane pytania

Moderatorzy: elgra, maria.j.nie

Awatar użytkownika
Jol_Kla

Sympatyk
Legenda

Post autor: Jol_Kla »

Czy żebrak znaczyło w 1846 to co dzisiaj czy było też inne znaczenie tego słowa?

Obrazek

akt 39 bardzo mnie zaciekawił . W tej wsi w roku śmierci Stanisława, żyła duża rodzina włościańska blisko spokrewniona ze sobą ( co najmniej 3 braci z rodzinami). O powiązaniu Stanisława z nimi nic więcej nie wiem. Jestem jednak pewna, ze musiał być jakoś z nimi spokrewniony (mógł być stryjem). Śmierć zgłosili sąsiedzi, a więc mieszkał w tej wsi. Nie rozumiem w tej sytuacji słowa "żebrak" dlatego pytam, czy funkcjonowało w tym czasie inne rozumienie tego słowa.

pozdrawiam
Jola
Ostatnio zmieniony pn 06 wrz 2010, 23:30 przez Jol_Kla, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Mierzejewski

Sympatyk
Nowicjusz
Kontakt:

Post autor: Mierzejewski »

[quote=]"Jol_Kla"]Czy żebrak znaczyło w 1846 to co dzisiaj czy było też inne znaczenie tego słowa? [quote]

Witaj

Zastanawiam się czy bardziej tu chodzi o status społeczny czy pokrewieństwo ?
Żebrakiem niekiedy nazywano osobę pozostającą bez stałego utrzymania, żyjąca na łasce innych (czasem krewnych)
Ale niech się wypowiedzą fachowcy
Awatar użytkownika
Jol_Kla

Sympatyk
Legenda

Post autor: Jol_Kla »

Właśnie nad tym się zastanawiam, w każdym pokoleniu w tej rodzinie mam kilka osób (zarówno mężczyzn jak i kobiety), które nie założywszy rodziny "swój" dział ziemi przekazywały bratu i żyły przy danej rodzinie do śmierci. W żadnych innych aktach nie znalazłam jednak określenia ich jako "żebrak". Czy mogło to być związane z wiekiem zmarłego Stanisława? Być może nie był już zdolny do pomocy przy gospodarstwie ...?

Także czekam na wypowiedzi fachowców :)

Jola
ODPOWIEDZ

Wróć do „Ja i Genealogia, wymiana doświadczeń”