Trudno mi odpowiedzieć. Mogę tylko zeskanować ten dziwny dokument (mam tylko wydruk). Pod aktem małżeństwa podpisał się ojciec pana młodego, Jan Markowski. Pod oświadczeniami podpisy mało czytelne. Konstanty Feldman i jego żona Ekaterina Natkina brali ślub nie wiadomo gdzie. On był z Krzemieńca, ona - nie wiadomo. Ich troje dzieci urodziło się w Kielcach (akta parafii prawosławnej) i stąd moje wszystkie wiadomości. Potem przenieśli się do Soczewki pod Płockiem (kiedy - nie wiem). W Płocku, w 1935 r. mój dziadek (Tadeusz Markowski) poznał przyszłą żonę - Annę Feldman (córkę Konstantego i Ekateriny). W 1937 wzięli ślub w Warszawie. Znacznie później, Anna twierdziła, że co prawda niby urodziła się w 1911, ale tak naprawdę później (taką datę podała, by móc pracować w papierni "Soczewka", bo musiała mieć oficjalnie jakieś pewnie 15 lat.). No i tyle z grubsza wiem. Co gorsza, miała siostrę Nadzieję/Nadieżdę Feldman, która wraz z mężem (Nikifor Andruchowicz, ślub nie wiadomo gdzie i kiedy) wyjechała razem z Konstantym Feldmanem i jego żoną (a także mężem i dziećmi) do Sowietów. Aktu urodzenia tej Nadziei też nie ma w księgach parafii prawosławnej w Kielcach. Musiały się urodzić później, może już w Soczewce pod Płockiem. Jednym słowem, widzę ciemność.
Nr. 174/1937 w H...[nieczytelne] 106
Zaświadczenie
Niżej podpisani, Jan Ciećwierz [brzmienie nazwiska niepewne] i Marja Mleko [[brzmienie nazwiska niepewne] parafjanie moi z Soczewki zaświadczają, że Annę Feldmanówną z Soczewki znali dobrze - jako prawosławną, lecz dobrą dziewczynę. Nic nie słyszeli, by była zamężna.
J. Ciećwierz [podpis, brzmienie nazwiska niepewne]
M. Mleko / Mleka [podpis brzmienie nazwiska niepewne]
Tożsamości pod[..] i wiarygodności zeznań nie[...].
pieczęć parafii [widać tylko kontur MB], Soczewka, 01 (data dzienna niepewna] VIII 1937 podpis [nieczytelny]
Jest jeszcze drugie oświadczenie z kancelarii parafialnej, Jan Markowski, emeryt, lat 58 (ojciec Tadeusza) i Marian Laskowski ...oświadczają, że znają osobiście Annę Feldman i że nie jest zamężna.