Jak zdobyć Kanoniczki warszawskie Konarskiego

Pomoc w poszukiwaniu publikacji, których nie ma w Bibliotece cyfrowej w Katalogu linków w bazie Nasze książki ; rozmowy o książkach ; Biblioteczka genealoga

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Awatar użytkownika
jakozak

Sympatyk
Adept

Post autor: jakozak »

Jak w tytule. Nie mogę otworzyć tej publikacji w necie. Nie wpuszcza mnie.
http://ebuw.uw.edu.pl/dlibra/docmetadata?id=345
Pozdrowienia. Jola Kozak
Szukam aktów: - zgonu Macieja Podczaskiego ok. 1782 Sandomierz, - chrztu Marianna Opacka c.Stanisława ok.1670, - chrztu Jan Pakielewicz (Panfilowicz) łódzkie ok.1817, - ślubu Podczaskiego z Hadziewiczówną ok. 1720
teresa_kluba

Sympatyk

Post autor: teresa_kluba »

I nie wpuści:)

Digitalizacja: Biblioteka Uniwersytecka w Warszawie
Prawa:
PUBLIKACJA DOSTĘPNA WYŁĄCZNIE NA TERENIE BIBLIOTEKI UNIWERSYTECKIEJ W WARSZAWIE
Tekst:

Ustawa z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych

Taka informacja jest przy opisie pozycji po wejsciu na wskazany przez Ciebie link

pozdrawiam
Teresa
Awatar użytkownika
jakozak

Sympatyk
Adept

Dziękuję.
A zatem rzecz nie do zdobycia. :-(
Pozdrowienia. Jola Kozak
Szukam aktów: - zgonu Macieja Podczaskiego ok. 1782 Sandomierz, - chrztu Marianna Opacka c.Stanisława ok.1670, - chrztu Jan Pakielewicz (Panfilowicz) łódzkie ok.1817, - ślubu Podczaskiego z Hadziewiczówną ok. 1720
Awatar użytkownika
Kaczmarek_Aneta

Sympatyk
Legenda

Post autor: Kaczmarek_Aneta »

Witaj Jolu

kilka lat temu przeglądałam tę publikację, na którą składa się spis alfabetyczny kanoniczek, oraz rozbudowane biogramy każdej z nich.
Część nazwisk kobiet znajduje się na znanej już stronie:
http://www.przodkowie.com/warszawa/inde ... &view=item

Muszę w domu pogrzebać, ale powinnam mieć kopię spisu kanoniczek z tej książki.
Zawiera on następujące dane: nr kolejny wstąpienia do Zgromadzenia, nazwisko, imię, rok urodzenia lub chrztu, data wstąpienia do Zgromadzenia, data zamążpójścia (za kogo), data śmierci w Zgromadzeniu, uwagi.
Jeśli taka wiedza byłaby dla Ciebie wystarczająca, daj znać.

Pozdrawiam
Aneta
Awatar użytkownika
jakozak

Sympatyk
Adept

W Książki Google jest taki fragment:
<...Opaczu i Mińsku, wojskiego a potem cześnika warszawskiego, i Krystyny Piegłowskiej herbu Nałęcz, córki Marcina Władysława Piegłowskiego, w 1649 roku podczaszego ciechanowskiego, w 1665 roku cześnika krakowskiego i Marianny Drzewieckiej. Stanisław Opacki żył z żoną Krystyną z Piegłowskich lat 35. Oboje nie żyli już w 1698 roku. Według Uruskiego i Żychlińskiego, Stanisław Opacki miał być synem Filipa i Urszuli Nietyksza herbu Mora. Wiadomość ta jest błędna, bowiem na nagrobku Stanisława i jego żony Krystyny w Imielnie jako ojciec Stanisława...>

Chciałabym bardzo wiedzieć, co jest wyżej i niżej.
Rodziców Stanisława mam, ale może to być jakaś trzecia wersja.

Pewnie tego nie masz, Aneta. :-(
Pozdrowienia. Jola Kozak
Awatar użytkownika
Kaczmarek_Aneta

Sympatyk
Legenda

Post autor: Kaczmarek_Aneta »

Nie posiadam kopii całej książki.

Pozdrawiam
Aneta
Heropolitanska_Izabela

Sympatyk
Adept

Post autor: Heropolitanska_Izabela »

W Google Ksiązki udało się odtworzyć taki fragment:
"34. RUDZIŃSKA Franciszka-Justyna. Rudzińscy vel Rudzieńscy herbu Prus 1II-ci, wzięli nazwisko od wsi Rudno koło Mińska Mazowieckiego i z tego Rudna i potem się pisali. Już za Paprockiego byli "domem starodawnym i znacznym". Niesiecki wymienia Wojciecha Rudzińskiego ożenionego z Konstancją Łączyńską herbu Nałęcz, żyjącego w 1569 roku. Rodzina senatorska, z której:
Marek, bratanek Marcina Rudzińskiego, elektor (z ziemi czerskiej) czterech królów....
Według Uruskiego, miał być w roku 1674 cześnikiem, a w 1697 — stolnikiem bracławskim. ... Opacka była córką Stanisława Opackiego na Opaczu i Mińsku, wojskiego, a potem cześnika warszawskiego, i Krystyny Piegłowskiej herbu Nałęcz, córki Marcina Władysława Piegłowskiego, w 1649 roku podczaszego ciechanowskiego, w 1665 roku cześnika krakowskiego i Marianny Drzewieckiej. Stanisław Opacki żył z żoną Krystyną z Piegłowskich lat 35. Oboje nie żyli już w 1698 roku. Według Uruskiego i Żychlińskiego, Stanisław Opacki miał być synem Filipa i Urszuli Nietyksza herbu Mora. Wiadomość ta jest błędna, bowiem na nagrobku Stanisława i jego żony Krystyny w Imielnie jako ojciec Stanisława jest Piegłowskich w Imielnie, jako ojciec Stanisława jest wymieniony wojewoda derpski. Ponieważ wojewodą derpskim był Zygmunt Opacki, musimy uznać....."
Kropki na końcu oraz po "czterech królów" są ode mnie. Tego tekstu nie udało mi się odtworzyć.

Pozdrawiam
Izabela
Awatar użytkownika
jakozak

Sympatyk
Adept

I dziękuję Ci pięknie, Izabelo. Właśnie o to mi chodziło. Potwierdzenie, że ojcem jest Zygmunt i o to, że powyżej nic ciekawego nie było. Będę już spać spokojnie.
:-)
Pozdrowienia. Jola Kozak
Sawicki_Julian

Sympatyk

Post autor: Sawicki_Julian »

Witam Jolu, ja z innej beczki, bo o wójcie Józefie Podczaskim Kozłowa i staroście Guzowa znalazłem w Bazie Ossolińskich na stronie 109, sygnatura 262 i wpisać w nowe szukanie ; Biała. Jest tam krótka notatka ze jest posesorem ( rok ok. 1700 ), tylko w kilku słownikach można dociec o co chodzi, jeden słownik wprowadza w błąd. Wpisz sobie też np. Kraków, jest trochę staroci ( opisów ), może coś znajdziesz o latach 1637, kto wie, wiara w to co pisze w ewangelii się opłaca ; szukajcie a znajdziecie, pukajcie a otworzą.

Widzę ze temat się zakończył to pozwolę sobie Jolu trochę z życia ponawijać. Tu to jak raz musiałem zbadać osobiście czemu nie otworzą i nie odpiszą, telefonu nie odbierają. W sierpniu 15 byłem w Sandomierzu, ludu około 10 tysięcy było, na samym początku w wejściu do bramy opatowskiej stał jakiś młody człowiek, chory jak widać i zbierał w czapkę pieniądze, żona moja podeszła by także rzucić monetą. W tym czasie jakiś starszy człowiek w berecie i płaszczu ortalionowym, a tu taki upał, także podszedł do tego młodego i coś tam mu dał. Ciekawy bylem kto to taki, sam biedny, a się podzielił, poczekałem i okazuje się ze ma koloratkę, czyli ksiądz w wieku około 75 lat.
Od razu przypomniałem sobie o tym od którego nie mam odpowiedzi, pod koniec dnia pojechałem do tego małego miasteczka, po drodze było. Tam inny świat, muzyka gra, co święto to inny zespół na koszt gminy, ale ja mam inny cel. Pytam przygodnej napotkanej pani na wspólnej ławce, czy jest nadal ten sam proboszcz, pani mi mówi że tak, był w szpitalu, bo pobił go młotkiem jak wracał z kościoła ze mszy rannej jakiś niezrównoważony. O tym powiedziałem znajomej, ale w Wólczance pracują kobiety z dwu powiatów i wiedzą lepiej ... , to tyle z mojego śledztwa ; pozdrawiam - Julian
Zawistowski_Adam

Sympatyk

Post autor: Zawistowski_Adam »

Witam, serdecznie,
Od wczoraj posiadam tą publikację, więc jeżeli ktoś potrzebuje jakichś informacji w niej zawartych zapraszam do kontaktu tu na forum
pozdrawiam
Awatar użytkownika
Kuba64

Członek PTG
Kontakt:

Post autor: Kuba64 »

Witam Adamie,

czy możesz sprawdzić czy jest w tej publikacji nazwisko Kasprzycka (Józefa) i jeśli tak, przesłać mi również ksero stron o niej?

Z góry dziękuję,
Kuba
Poszukuję rodziny Kuczyk z okolic Łucka (UA).
kuba64[małpka]posteo.it
Sroczyński_Włodzimierz

Członek PTG
Nowicjusz

Post autor: Sroczyński_Włodzimierz »

Od autora, Pana Stanisława Ossowskiego, dzięki pomocy Pana Michała Korwin Szymanowskiego, otrzymałem (do poczytania) publikację
Zgromadzenie P.P. Kanoniczek Warszawskich
czyli Kapituła Dam Świeckich od Niepokalanego Poczęcia NMP.
Opracowanie nie jest publikacją przeznaczoną do celów komercyjnych.

Obszerne fragmenty dostępne w
http://korwin-szymanowski.manifo.com/ka ... arszawskie
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
ODPOWIEDZ

Wróć do „Książki, Biblioteki”