Inwalidzi wojenni, Kombatanci, II Wojna Światowa

Wzajemna pomoc w poszukiwaniu zasobów i informacji historyczno-genealogicznych Gdzie szukać zasobów: informacji o żołnierzach, powstańcach, list osób poległych i pomordowanych, zaginionych osób, jeńców, obozy, wojsko

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

Mar_Mał

Sympatyk

Post autor: Mar_Mał »

Witam,

zwracam się z prośbą o pomoc w znalezieniu informacji dotyczących osoby naszego Ś.P. Dziadka Michała Łakomy, syna Józefa i Marii. Urodzonego 12.09.1923r. w Trześni.
Ś.P. Dziadek należał do Związku Bojowników o Wolność i Demokrację - nr legitymacji 0333352.
Należał do Związku Inwalidów Wojennych RP Dębica.
Ś.P. Michał Łakomy był również więźniem Obozu Pracy Przymusowej w Pustkowie, gdzie został zmuszony do obsługi pieca kremacyjnego, po około roku udało mu się stamtąd uciec.

Dodatkowe informacje, które posiadamy:

Dziadek posiadał uprawnienia kombatanckie przyznane z tytułu: "Ludowe Wojsko Polskie" - od 11.1944 do 05.1945, zaświadczenie nr 391624.
Książka Inwalidy Wojennego nr 90 - wydana przez ZUS.
W 2006r. mianowany na Porucznika Wojska Polskiego, nie będącego w czynnej służbie wojskowej.
Odznaczony:
- Krzyżem Kawalerskim Orderu Odrodzenia Polski - 1987

- Medalem Zwycięstwa i Wolności 1945r. - 1886

- Złotym Krzyżem Zasługi - 1979

Nie jesteśmy w stanie namierzyć jego życiorysu, a On sam był bardzo skryty, nigdy nic nie opowiadał, a przecież to nasz Bohater...Każdy Urząd odsyła nas z kwitkiem.

Z góry dziękuję za każdą pomoc.
malgorzata601

Sympatyk

Post autor: malgorzata601 »

Witam
Ja miesiąc temu również szukałam informacji o ojcu i wuju, którzy byli w ZBOWID. Napisałam maila na adres: info@kombatanci.gov.pl
Otrzymałam listownie kopie wszystkich dokumentów - życiorys, wniosek o wstąpienie do ZBOWID, zdjęcia, zaświadczenia z JW itp.
Trzeba jedynie wykazać się ,że jest się rodziną. Przesłać np akt zgonu

A jeśli był w obozie to można szukać na stronie

https://arolsen-archives.org/pl . Jest tam dużo dokumentów, kart obozowych itp
Małgorzata
Jarząbek_Bogusław

Post autor: Jarząbek_Bogusław »

Dzień dobry,

rzuciłem okiem w Archiwach i natrafiłem na takie dokumenty:

https://collections.arolsen-archives.or ... t/69915972

https://collections.arolsen-archives.or ... t/69916155

Daty urodzenia nie do końca się zgadzają - rok różnicy, ale miejscowość urodzenia z dokumentów - Siedlanka - znajduje się wg. Google Maps 5,2km od Trześni, o której Pan/Pani pisze. Dość duże podobieństwo, jak na tak niewielkie miejscowości.

Pozdrawiam!
Mar_Mał

Sympatyk

Bardzo dziękuję za odpowiedzi:)

Oczywiście w pierwszym odruchu pisaliśmy do Związku Kombatantów, ale dostaliśmy tylko krótką informację zwrotną, że posiadał uprawnienia kombatanckie przyznane z tytułu: "Ludowe Wojsko Polskie" - od 11.1944 do 05.1945, zaświadczenie nr 391624. Tylko tyle, nie mają nic więcej na Jego temat. Pisaliśmy zarówno do Archiwum Wojskowego jak i Sztabu Wojskowego, ale tam znowu dowiedzieliśmy się, że nie był czynnym wojskowym, więc nic nie mają. Związek Inwalidów oddział Dębica przestał istnieć, dokumenty zostały przekazane do krakowskiego Archiwum, po przeprowadzonych kwerendach dowiedzieliśmy się tylko, że odnaleziono jedynie informacje o wydaniu zaświadczenia o przynależności do ZBOWiD na nazwisko Michał Łakomy.
W Europejskim Centrum Pamięci i Pojednania w Pustkowie–Osiedlu też byliśmy, ale wiele dokumentów zostało zniszczonych, a w ocalałych nie istnieje nazwisko Łakomy. Po prostu człowiek nie istnieje...
jamiolkowski_jerzy

Sympatyk
Adept

Post autor: jamiolkowski_jerzy »

To nie do końca jest tak że urzędy odsyłają z kwitkiem. One najczęściej dysponują tylko formalnymi danymi ewidencyjnymi. Państwu -jak rozumiem - zależy na poszerzeniu biogramu dziadka o coś co nazywało się kiedyś życiorysem. W sytuacji kiedy najpewniej nie ma już świadków tamtych zdarzeń trzeba tych życiorysów poszukać. A życiorysy pisano w PRL przy bardzo licznych okazjach. Przerabiałem to szukając informacji o ojcu. Czasochłonne bo trzeba siedzieć po różnych archiwach ale bardzo owocne.
Inne źródło to różnego rodzaju wnioski
Nie bardzo rozumiem do jakiego Związku Kombatantów pisaliście? Dawny ZBOWiD a obecnie Związek Kombatantów Rzeczypospolitej Polskiej i Byłych Więźniów Politycznych to organizacja wielośrodowiskowa Tak jak pisze Małgorzat601 należy zwrócić się do Urzędu do Spraw Kombatantów i Osób Represjonowanych info@kombatanci.gov.pl bo to on reprezentuje całe środowiska kombatanckie i tam prosić o wszystkie dokumenty o dziadku. Nie wykluczam oczywiście, że maja tylko to co napisano.
Najcenniejszym ( poza archiwami do samodzielnego szukania) mogą być wnioski na ordery i odznaczenia w tym przypadki Złoty Krzyż Zasługi i Krzyż Kawalerski Orderu Odrodzenia Polski. W tej sprawie należy skontaktować się z Kancelarią Prezydenta RP
https://www.prezydent.pl/kontakt
Mar_Mał

Sympatyk

Pierwsze pismo, które wystosowaliśmy było właśnie do Związku Kombatantów Rzeczypospolitej Polskiej i Byłych Więźniów Politycznych. Tak jak wspomniałam niewiele posiadają informacji w sprawie naszego Dziadka. Też wyszliśmy z założenia, że jeżeli mamy w domu Jego odznaczenia i mianowania na stopnie wojskowe to jeżeli pójdziemy tym tropem uda się nam coś odnaleźć. Pudło z dodatkowym niesmakiem kiedy próbowano nam wmówić, że zarówno odznaczenia jak i mianowania niewiele znaczą...
jamiolkowski_jerzy

Sympatyk
Adept

Post autor: jamiolkowski_jerzy »

Tego do końca nie wiem ale wydaje mi się że wszelkie archiwa po dawnym ZBOWiD zostały przekazane do Urzędu do Spraw Kombatantów …stąd Związek przekazał tylko to co ma czyli zapis ewidencyjny. A co do samej rozmowy , cóż środowiska kombatanckie są między sobą mocno zantagonizowane w ocenach przeszłości Na marginesie – wszelkie wnioski i życiorysy z tamtych latach należy czytać pamiętając o ówczesnych uwarunkowaniach społeczno politycznych PRL. Reasumując nie wszystko w nich jest „całą prawdą”.
Mar_Mał

Sympatyk

Tak, oczywiście zgadzam się z Panem. Teraz jako dorośli ludzie, nie jako dzieci, możemy zrozumieć różne zachowania naszych Dziadków, ale powinniśmy mieć możliwość znalezienia informacji o ich życiu w różnych Instytucjach, do których notabene należeli. Gdzieś ten życiorys musi być a my wciąż nie umiemy go po roku poszukiwań namierzyć.
w3w

Sympatyk

Post autor: w3w »

Mar_Mał pisze:Pierwsze pismo, które wystosowaliśmy było właśnie do Związku Kombatantów Rzeczypospolitej Polskiej i Byłych Więźniów Politycznych. Tak jak wspomniałam niewiele posiadają informacji w sprawie naszego Dziadka.
Zdaje się iż nie rozróżnia Pani Związku Kombatantów od Urzędu Kombatantów. Dokumentacja została przekazana do tego drugiego i tam należy prosić o kopie, o czym już powyżej Panią informowano.

Wojciech
Mar_Mał

Sympatyk

Panie Wojciechu,
ma Pan rację źle posłużyłam się nazwą, moja niewuwaga.
Pismo poszło do: Urząd do Spraw Kombatantów i Osób Represjonowanych
ul. Wspólna: Warszawa.
Lakiluk

Sympatyk

Post autor: Lakiluk »

Mar_Mał pisze:Oczywiście w pierwszym odruchu pisaliśmy do Związku Kombatantów, ale dostaliśmy tylko krótką informację zwrotną, że posiadał uprawnienia kombatanckie przyznane z tytułu: "Ludowe Wojsko Polskie" - od 11.1944 do 05.1945, zaświadczenie nr 391624. Tylko tyle, nie mają nic więcej na Jego temat
Poinformowali, że jego dokumentacja się nie zachowała czy co? Przecież on był członkiem ZBoWiD, więc powinien być w teczce wniosek o członkostwo. Wysłali chociaż kopię tej szczątkowej dokumentacji? Czy samo pismo?

Był ZUS odpytany? Bo jeśli zachowała się jego teczka, to jest duża szansa, że jest tam jakiś życiorys.
Łukasz
Sroczyński_Włodzimierz

Sympatyk
Nowicjusz
Otrzymał podziękowania: 1 time

Post autor: Sroczyński_Włodzimierz »

Korekta lub uzupełnienie (bo być może pierwotnie w "krakowskim archiwum" były).
Ta część dokumentacji, która nie została przekazana do Urzędu ds Kombatantów i Osób Represjonowanych, jest w AP w Rzeszowie - zespół 1280. Na ogół do Urzędu zostały przekazane dokumenty dotyczące "uprawnień", a do APy czysto organizacyjne, wewnętrzne.
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
Mar_Mał

Sympatyk

Panie Łukaszu,
Przysłali nam tylko krótkie pisemko, że uprawnienia kombatanckie przyznane z tytułu: "Ludowe Wojsko Polskie" - od 11.1944 do 05.1945, nic więcej.
W ZUSie nie pytaliśmy.

Panie Włodzimierzu,
W krakowskim Archiwum mieliśmy nadzieję odnaleźć informacje z dębickiego oddziału Związku Inwalidów Wojennych, które podobno zostały przekazane tam dwa lata temu. Kraków odesłał nas do Tarnowa, który znalazł wzmiankę, że Ś.P. Dziadek należał do Związku Bojowników o Wolność i Demokrację. Sam Kraków był w trakcie przeprowadzki i nie odezwał się do nas pomimo ponownych naszych próśb.

Bardzo dziękuje za podpowiedź.
Lakiluk

Sympatyk

Post autor: Lakiluk »

Mar_Mał pisze: Przysłali nam tylko krótkie pisemko, że uprawnienia kombatanckie przyznane z tytułu: "Ludowe Wojsko Polskie" - od 11.1944 do 05.1945, nic więcej.
No to można zawnioskować o dokument, na podstawie której tak twierdzą.
Łukasz
Mar_Mał

Sympatyk

Ok, to spróbujemy.
Dziękuję:)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Wojny i Powstania zbrojne, Wojsko..”