Mazur Antoni - Poszukuję informacji

Tablica ogłoszeń, pomoc w poszukiwaniu osób i rodzin; Poszukuję NazwiskaMoje konto” - „Moje nazwiska ” ; w tytule tematu proszę napisać "nazwisko i imię" lub "nazwiska i imiona" poszukiwanych osób, rodzin

Moderatorzy: Galinski_Wojciech, maria.j.nie, elgra

MrTomiQ

Nieaktywny

Mazur Antoni - Poszukuję informacji

Post autor: MrTomiQ »

Dzień Dobry.
Zgodnie z tematem poszukuję informacji o Antonim Mazur, który urodził się w Kwaśniowie woj. Małopolskie. Jego rodzicami byli Jan Mazur i Antonina Czapla, którzy pochodzili z Ożarowic.

Antoni Mazur urodził się 28 sierpnia 1898r. w Kwaśniowie.

Pozdrawiam
Tomasz Mazur
Ostatnio zmieniony sob 27 lip 2024, 15:15 przez MrTomiQ, łącznie zmieniany 3 razy.
Ted_B

Sympatyk
Podziękował: 1 time
Otrzymał podziękowania: 4 times

Post autor: Ted_B »

Witam!
1. Wygląda na to, że Franciszek mieszkał po ślubie w Kwaśniowie. W roku 1913 urodził mu się tutaj syn Stanisław, zaś w 1914 córka Leokadia (zm, 1991 w Czerwonaku).
2. Będę dziś na cmentarzu w Cieślinie. Zerknę po grobach. Może rzuci mi się w oczy jakaś tablica z Mazurami. Trochę tego jest. Mogli też grób przenieść do Kwaśniowa Dolnego.
3. Swego czasu pytałeś o 2 potomków z rodziny Mazurów, którzy zostali kapłanami i wyjechali na teren dzisiejsze Litwy. Dwa tygodnie temu byłem w AD Kielce i z ciekawości zajrzałem w dostępne jednostki. Niestety akta personalne księży są obecnie niedostępne w ogóle. Zgodnie z obowiązującymi przepisami w AD akta personalne udostępniane są obecnie po 50 latach po śmierci. Sprawdzając w innych wykazach, to w interesującym Cię okresie (początek XX wieku), jest jeden ksiądz o nazwisku Mazur (bodajże Franciszek). Dolana granica dokumentów dotyczących tego księdza to 1910 rok. Górna zaś to już czasy powojenne, więc raczej on nie mógł opuścić diecezji.
4. Krzywopłoty. Na tablicy poległych w Bitwie pod Krzywopłotami nie ma żadnego Mazura. Chyba, że wśród tych pozostałych 12 bezimiennych poległych legionistów.
Pozdrawiam!
Tadek
MrTomiQ

Nieaktywny

Witam Panie Tadeuszu.
1. Niestety to nie ten Franciszek, ten o którym Pan mówi urodził się w 1884r. i zmarł w 1935r., był synem Walentego. "Mój" Franciszek urodził się w 1888r. był synem Jana i wnukiem Pawła Mazura. Niestety nawet rodzina z Kwaśniowa nie wie co się z nim stało, ale jeszcze nie rozmawiałem z wszystkimi.

2. Jeśli mógłby Pan zerknąć to w Cieślinie powinien znajdować się grób Jana Mazura i Antoniny Czapla. Mam zdjęcie grobu Walentego Mazur, który zmarł w 1928r., a jego brat Paweł Mazur, był moim przodkiem bezpośrednim, więc jest mała szansa, że jego grób jest również w Cieślinie, ale podobno nie ma takiego grobu na cmentarzu.

3. Raczej to nie moja rodzina, bo zarówno dzieci Pawła, jak i Walentego i dalsze pokolenia mam spisane i Franciszkowie mieli żony, więc odpada opcja bycia księdzem.

4. Dziękuję za sprawdzenie, wczoraj również samemu natrafiłem na ową tablicę i również Mazura nie widziałem.

Pozdrawiam
Tomasz Mazur
Ted_B

Sympatyk

Witam!
1. Wrzuć zdjęcie tego grobu, to zorientuję się w jakim rejonie cmentarza on się znajduje. Zazwyczaj rodzina chowana była w pobliżu.
2. W maju 1921 roku (pismo z 03.05.1921 r. w Kwaśniowie Dolnym żyli Stanisław, Jan i Franciszek. W Kwaśniowie Górnym nie było w tym czasie Mazurów. W piśmie z 21.03.1920 r. mamy Franciszka i Walentego.
3. W zał. masz podpisy tych osób: https://www.cieslin.pl/wp-content/uploa ... scaled.jpg

Tadek
MrTomiQ

Nieaktywny

Dzień Dobry.
1. Mam zdjęcia kilka grobów Mazurów:
Walenty: https://www.fotosik.pl/zdjecie/c0423eaebadcc6a1
Syn Walentego Franciszek: https://www.fotosik.pl/zdjecie/5bfcec589a798422
Brat mojego pradziadka Władysław: https://www.fotosik.pl/zdjecie/337989e6f7e0a74f
2. Stanisław możliwe, że chodzi o mojego pradziadka urodzonego w 1893r., Jan to możliwe, że chodzi o jego ojca Jana Mazura ur. 1864r., ale może o innego, a Franciszek to pewnie chodzi o syna Walentego, bo mój Franciszek pomimo, że był najstarszy ur. w 1888r. to nie został na ojcowiźnie.

Tomasz
Ted_B

Sympatyk

Witam!
Byłem teraz na cmentarzu. Znalazłem takie groby Mazurów:
1. Franciszek - zm. 01.08.1935 r. - nagrobek roztrzaskany (to ten co Ty przesłałeś na zdjęciu).
2. Walenty zm. 1928r. (85 lat) oraz Katarzyna zm. 1926 r. (65 lat) - płyta zapadnięta (też na Twoim zdjęciu).
- obok tego grobu są dwa całkowicie zaniedbane. Jeden z krzyżem betonowym, drugi z krzyżem metalowym. Groby stare - może na Wszystkich Świętych ktoś je uprzątnie i coś więcej się pokaże.
3. Stanisława 1980 r. (72 lata), Stanisław 1956 r. (30 lat) oraz Władysław 1980 r. (79 lat).
4. Jan 1968 r. (69 lat) oraz Maria 1986 r. (93 lata).
5. Piotr 1984 r. (87 lat) oraz Julia 1994 r. (92 lata). Tych znałem osobiście, mieszkali w Cieślinie. Ona z domu była chyba z Majzerów.
Akta USC to parafia Chechło (do 15.05.1921 r.), następnie parafia Bydlin (do 12.07.1923 r. - przez ten okres kościół w Cieślinie był filiałem parafii w Bydlinie, pochówki odbywały się na cmentarzu w Cieślinie). I praktycznie od sierpnia 1923 r. to parafia Cieślin.
Akta USC z Chechła po 1916 r. (oraz z innych okolicznych parafii, czyli w tym okresie tylko Bydlin) były w kwietniu jeszcze w USC w Kluczach. Miały być przesłane do AP Katowice. Możesz pytać, czy je przesłali.
We Wszystkich Świętych mogę porozmawiać ze starszym kuzynem, który mieszkał w Kwaśniowie Dolnym (sąsiad Mazurów). Może on będzie coś wiedział na temat Pawła.
Pozdrawiam!
Tadek
MrTomiQ

Nieaktywny

Dzień Dobry.
3. Stanisława to była żona Władysława, a Stanisław był ich synem.
4. Nie wiem kim jest ten Jan, w metrykach z Chechła nawet nie ma takiego aktu chrztu. To samo tyczy się Marianny również nie znalazłem jej aktu chrztu.
5. Piotr to był syn Walentego.

Dziękuję za pomoc, a czy zrobił Pan zdjęcie grobu Stanisława? Napiszę do urzędu w Kluczach być może mają jeszcze akta.

Pozdrawiam
Tomasz
Ted_B

Sympatyk

Witam!
Nie robiłem żadnych zdjęć. Grób Stanisława to zadbany wspólny duży grób razem ze Stanisławą i Władysławem. Stara część cmentarza (jak i pozostałe), zaraz od ul. Jurajskiej po prawej stronie. Nie robiłem żadnych zdjęć. Jeśli potrzebujesz to mogę zrobić po niedzieli lub ew. 1.XI.

Dziś zobaczyłem mail od Ciebie z dn. 27.09. Nie wiem co się stało. Jeśli potrzebujesz, to napisz na prv. i podaj adres maila (bo nie pamiętam czy mam do Ciebie).
Pozdrawiam!
Tadek
MrTomiQ

Nieaktywny

Witam.
Jeśli jest możliwość to prosiłbym o zdjęcia grobów: Stanisława, Piotra i Julii. Natomiast sprawa z maila się wyjaśniła alegaty przez jakiś czas nie były dostępne, ale już są ponownie.

Kolejno jest taka sprawa, że w Cieślinie powinien być grób Jana Mazura z Antoniną Czapla, ale niestety nie wiem gdzie wiem jedynie, że jest trudno go znaleźć, jakby się Panu udało to byłbym wdzięczny.

Pozdrawiam
Tomasz
Ted_B

Sympatyk

Witam!
Zdjęcia zrobię w końcu przyszłego tygodnia, albo we Wszystkich Świętych.
Poczekam aż ludzie, którzy przychodzą raz w roku na cmentarz uprzątną groby.
W jakich latach mogli umrzeć Jan i Antonina?
Groby Mazurów są porozrzucane po starym cmentarzu. Poz. 1 i 2 w środkowej części bardziej z prawej strony. Poz. 3 - jak pisałem - z przodu z prawej strony. Poz. 4 - też z przodu, ale z lewej części. Natomiast poz. 5 - z tyłu, zaraz przy nowej części cmentarza, z lewej strony.
Jan i Antonina zmarli dawno, więc powinni być pochowani w środkowej części - może w rejonie poz. 1 i 2?
Pozdrawiam!
Tadek
MrTomiQ

Nieaktywny

Witam.
Jan urodził się ok. 1865r., a Antonina w 1869r. trudno powiedzieć kiedy zmarli. Najprawdopodobniej będzie to w rejonie poz. 1 i 2. Na ten moment nie mam dokładnych informacji.

Pozdrawiam
Tomasz
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję osób, rodzin”