Szlachetni a kmiotki.

Wszystkie sprawy związane z naszą pasją, w tym: FAQ - często zadawane pytania

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

AnnaLisal

Sympatyk

Szlachetni a kmiotki.

Post autor: AnnaLisal »

Przepraszam bardzo jeżeli taki temat już istnieje.

Przeglądam właśnie grodzieńskie księgi urodzeń z początków XIX wieku.
W tabeli urodzeń podstawową informacją obok nazwiska jest podział na te dwie kategorie: szlachetni i kmiotki.

Czy każdą osobę z grupy "szlachetni" należy kwalifikować jako szlachcica?
Mam przypadek gdy matka rzeczywiście jest szlachcianką (z dość znacznej rodziny), ale nazwisko ojca nie pojawia się w herbarzach i jedynie w jednej monografii istnieje sugestia jakoby ta rodzina była szlachtą w okolicach Lidy.
Arek_Bereza

Sympatyk
Ekspert
Otrzymał podziękowania: 2 times

Szlachetni a kmiotki.

Post autor: Arek_Bereza »

Tak, Ci wskazani jako szlachta byli szlachtą ale potem doszło do wymuszonej przez Rosjan akcji legitymacyjnej
możesz znaleźć na ten temat informacje w wielu miejscach np. tu
https://www.lyczkowski.net/pl/artykul/l ... achty.html
moi przodkowie z Grodzieńszczyzny się nie wylegitymowali i najpierw określano ich w metrykach jako jednodworcy, potem jako mieszczanie z Grodna. W zależności od okresu i parafii z czasem (pod koniec XIX w.) określano ich jako chłopi (krestianie).
AnnaLisal

Sympatyk

Re: Szlachetni a kmiotki.

Arek_Bereza pisze:Tak, Ci wskazani jako szlachta byli szlachtą ale potem doszło do wymuszonej przez Rosjan akcji legitymacyjnej
możesz znaleźć na ten temat informacje w wielu miejscach np. tu
https://www.lyczkowski.net/pl/artykul/l ... achty.html
moi przodkowie z Grodzieńszczyzny się nie wylegitymowali i najpierw określano ich w metrykach jako jednodworcy, potem jako mieszczanie z Grodna. W zależności od okresu i parafii z czasem (pod koniec XIX w.) określano ich jako chłopi (krestianie).
Dziękuję za info: chodzi o metryki z lat 1800-1808. Dziwi jednak, że poza Malewskim "Rodziny szlacheckie na Litwie w XIX wieku" nazwisko to nie występuje jako szlachta w żadnych dokumentach historycznych i publikacjach.

Nazwisko twoich przodków zapewne jednak występuje w herbarzach itd.
Arek_Bereza

Sympatyk
Ekspert

Nazwisko moich przodków nie występuje w herbarzach.
Podobnie jak licznej szlachty, którą zdeklasowano lub która się zdeklasowała.
Prowadź poszukiwania w metrykach i innych źródłach a herbarze czy Malewskiego traktuj jak podpowiedzi.
janusz59

Sympatyk

Post autor: janusz59 »

Twórcy herbarzy nie zajmowali się zbyt często szlachtą zagrodową.

Pozdrawiam
Janusz
AnnaLisal

Sympatyk

janusz59 pisze:Twórcy herbarzy nie zajmowali się zbyt często szlachtą zagrodową.

Pozdrawiam
Janusz
Zapewne, ale czymś ta szlachta musiała się jednak zasłużyć by uzyskać szlachectwo.
poz_marecki

Sympatyk

Post autor: poz_marecki »

"Dziękuję za info: chodzi o metryki z lat 1800-1808. Dziwi jednak, że poza Malewskim "Rodziny szlacheckie na Litwie w XIX wieku" nazwisko to nie występuje jako szlachta w żadnych dokumentach historycznych i publikacjach. "

Dobry wieczór,
z całym szacunkiem dla pana Malewskiego, (bardzo dużo wniósł do moich poszukiwań )to opierał się on na opisach z metryk i nie wnikał w jakieś dogłębne studia nad każdym nazwiskiem.Było napisane że szlachta/szlachetni to dodawał do spisu.Mam właśnie taki przypadek dokładnie.Szlachetna na pewno była praprababka a co do dziadka to jeszcze jestem w lesie tzn.w 1789 i wszystko może wyjść ,nawet przechrzta
pozdrawiam
poz_marecki
AnnaLisal

Sympatyk

poz_marecki pisze:"Dziękuję za info: chodzi o metryki z lat 1800-1808. Dziwi jednak, że poza Malewskim "Rodziny szlacheckie na Litwie w XIX wieku" nazwisko to nie występuje jako szlachta w żadnych dokumentach historycznych i publikacjach. "

Dobry wieczór,
z całym szacunkiem dla pana Malewskiego, (bardzo dużo wniósł do moich poszukiwań )to opierał się on na opisach z metryk i nie wnikał w jakieś dogłębne studia nad każdym nazwiskiem.Było napisane że szlachta/szlachetni to dodawał do spisu.Mam właśnie taki przypadek dokładnie.Szlachetna na pewno była praprababka a co do dziadka to jeszcze jestem w lesie tzn.w 1789 i wszystko może wyjść ,nawet przechrzta
pozdrawiam
poz_marecki
Jestem zupełną amatorką w tej materii. Nie wiem, na ile to częste by takie rodziny całkowicie znikały w mrokach dziejów. Druga kwestia: jak często szlachcianka z herbowej szlachty zagrodowej wiązała się w tych latach z kimś niższego stanu.
Arek_Bereza

Sympatyk
Ekspert

One nie znikały w żadnej pomroce. Jako chłopi (po zdeklasowaniu przez zaborcę) żenili się np. ze szlachciankami z okolicy, bo wszyscy tam wiedzieli, że to szlachta.
Lepiej podlinkuj o kogo chodzi, bo to akademicka dyskusja się robi. :)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Ja i Genealogia, wymiana doświadczeń”