Miśkiewicz i Kuczera

Tablica ogłoszeń, pomoc w poszukiwaniu osób i rodzin; Poszukuję NazwiskaMoje konto” - „Moje nazwiska ” ; w tytule tematu proszę napisać "nazwisko i imię" lub "nazwiska i imiona" poszukiwanych osób, rodzin

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Zosia_H

Miśkiewicz i Kuczera

Post autor: Zosia_H »

T: Prośba o kontakt z Łukaszek_Tadeusz

Dzień dobry,
zaczynam swoją przygodę z szukaniem przodków. Moje poszukiwania są utrudnione ponieważ rodzina mojego ojca przybyła z okolic Wodzisławia Śl., Kowalowa dolnego, Ołudzy i Jeziorowic do Wielkopolski. Mój ojciec wówczas miał około 10 lat i mało pamięta (był najmłodszy z rodzeństwa), i tylko on jeszcze żyje.
Jego rodzice: Antonina (z dm. Kasperczyk) ur. w Jeziorowicach w 1908 i Piotr Miśkiewicz ur. w Wólce Ołudzkiej w 1903 r.
Rodzice Antoniny: Elżbieta (z dm. Kuczera) i Wawrzyniec Kasperczyk - pozostałe dane próbuję ustalić przez parafię Rokitno bo tam na cmentarzu (przez internet bo mieszkam w Wielkopolsce) odnalazłam grób Elżbiety i Wawrzyńca Kasperczyków i nie ma więcej danych.
Rodzice Piotra: Petronela (z dm. Kuczera i to nie jest pomyłka bo mam jej akt zgonu) ur. w 1870 w Ołudzy zm. w 1952 w Wielkopolsce i tutaj pochowana, Stanisław Miśkiewicz i o nim nic więcej nie wiadomo i nie jest pochowany z Petronelą czyli żoną.
Rodzice Petroneli: Maria i Wojciech Kuczera.
Ustaliłam jeszcze tylko tyle, że Antonina i Piotr mieli rodzeństwo. Trudno mi odszukać rodzeństwo Antoniny i do momentu, aż nie ustalę czy Elżbieta i Wawrzyniec z cmentarza w Rokitnie to jej rodzice to chyba nic więcej nie ustalę.
Natomiast Piotra Miśkiewicza znalazłam siostrę Genowefę, która też przyjechała do Wielkopolski (z nią i jej mężem jest pochowana Matka Piotra - Petronela i brata Stanisława i tu potrzebuję pomocy osoby, która dodała indeksy w Genetece Pana ukrytego pod Łukaszek_Tadeusz. Ja niestety nie mogę napisań do niego wiadomości. W Genetece jest dodany Stanisław Miśkiewicz syn Petroneli (Kuczera) i Stanisława Miśkiewicza, który brał 2X ślub raz w 1925 roku i tam widnieje, że był kawalerem miał 34 lata, a drugi raz w 1928 i tutaj był wdowcem i miał 33 lata?
Mam nadzieję, że Pan Łukaszek_Tadeusz pomoże mi potwierdzić wiek (lata) Stanisława i ustalić rok urodzenia.
Może ktoś z Państwa podpowie jak dalej pokierować poszukiwania i odszukać odpowiedzi o rodziców Elżbiety i jak ustalić dane Stanisława Miśkiewicza ojca i jego syna też Stanisława.
Dziękuję za wszystkie podpowiedzi.
elgra

Członek Honorowy
Mistrz

Post autor: elgra »

Akty ślubów znajdziesz w

GenBaza / AP_Sandomierz-24 / Wojciechowice /

https://metryki.genbaza.pl/genbaza,list,387728,1

Zwróciłaś uwagę na ikonki "i" "Z" w Genetece?

Stanisław syn Stanisława urodzony w Wólce Ołudzkiej, parafia Rokitno, obecnie województwo śląskie.
Parafia Rokitno jest zindeksowana do 1867 roku (z metryk)
https://metryki.genealodzy.pl/metryki.p ... 0&zs=7143d

W Archiwum Państwowym w Częstochowie znajdują się księgi z okresu który cie interesuje.
https://www.szukajwarchiwach.gov.pl/zes ... polu=75277

Osoby indeksujące niech spokojnie indeksują (zabiera to dużo czasu).
Poszukiwania prowadzimy sami lub z pomocą wolontariuszy na forum.
Pozdrawiam, Elżbieta Grabowska z d. Cibińska
moje parafie:Cierno Oksa Węgleszyn Nagłowice (świętokrzyskie)
i Wysocice Sieciechowice (małopolskie) okolice
Zosia_H

Dziękuję za wszystkie wskazówki. Pozdrawiam.
Winczakiewicz_Wacław

Sympatyk
Mistrz

Post autor: Winczakiewicz_Wacław »

Pani Zosia_H
Spróbuję nieco pomóc oraz trochę rozjaśnić tło do dalszych poszukiwań; to moje rodzinne strony.
Nazwiska Miśkiewicz, Kasperczyk i Kuczera (występowały i do dzisiaj są dwie formy Kucera i Kuczera) są dosyć popularne w parafii Rokitno i okolicach. Parafia Rokitno to szczególnie trudny dla poszukiwań genealogicznych teren, gdyż dotychczas niewiele ksiąg metrykalnych zostało udostępnione online. To co jest opublikowane to najstarsze księgi z zasobów AD w Kielcach (do 1867r, przy czym księgi z okresu 1826-1867r to delikatnie mówiąc spore ubóstwo, bardzo ograniczone informacje, czasami trudno nazwać to choćby rejestrami) i małe fragmenty z AP Kielce (1826-1840 i 1864-1867r). Komplet ksiąg z pełnymi aktami opisowymi znajduje się w Parafii, księgi starsze niż 100 lat miały być przekazane do AD, ale niestety dotychczas to nie nastąpiło. W Archiwach Państwowych nie ma w ogóle ksiąg z lat 1841-1863. Z kolei księgi od 1868r znajdują się w AP Częstochowa, ale też nie ziściła się nadzieja na ich publikację w „Szukaj w archiwach”.
Ad rem: Petronela Kucera istotnie urodziła się w Ołudzy 29.05.1870r (akt nr 101), córka Wojciecha i Marianny Kruszec. W owym czasie Ołudza należała do parafii Irządze; w latach 1880-ych została przeniesiona do parafii Rokitno. Ślub jej rodziców także w Irządzach dnia 15.11.1841r, akt nr 30; oboje urodzili się w Ołudzy, więc ewentualne dalsze poszukiwania właśnie w parafii Irządze.
Jedyny Stanisław Miśkiewicz, jaki urodził się w owych czasach i tam, to Stanisław *5.05.1861r (data chrztu), w Rokitnie, akt nr 39, syn Wojciecha i Agnieszki Czyż. Ślub jego rodziców dnia 30.10.1843r w Rokitnie, akt nr 20.
Szczęśliwym trafem posiadam fragment rejestru ślubów z Rokitna z 1891r, a tu akt nr 23 – Stanisław Miśkiewicz i Petronela Kucera. Pozyskanie tego aktu winno potwierdzić prawidłowość tropu.
Łączę pozdrowienia
WW
Zosia_H

Panie Wacławie serdecznie dziękuję za wskazówki, szukam " po omacku" i drogą dedukcji wynikającą z dokumentów jakie udało mi się zebrać, niestety w części są pewne nieścisłości i wówczas zniechęcam się do dalszych poszukiwań. Tak, też doszłam do tego, że muszę szukać w parafii Irządze, ale nie miałam pewności, a Pan rozwiał moje wątpliwości. Dziękuję za daty i nr akt, ale muszę sprawdzić nieścisłość jaka teraz wyszła: Pan pisze, że Petronela ur. się 29.05.1870 r., a ja na akcie zgonu Petroneli mam, że urodziła się 3.05.1870 r.? I jeszcze dziękuję za potwierdzenie, że Wojciech i Marianna, którzy wzięli ślub w 1841 to jej rodzice, oni też mi pasowali po poszukiwaniach w Genetece, chociaż na akcie zgonu widnieje, że matka Petroneli to Maria i nie podano jej nazwiska panieńskiego.
Pozdrawiam Zofia Hernik (zd. Miśkiewicz)
Winczakiewicz_Wacław

Sympatyk
Mistrz

Pani Zofio. Coś tu nie gra, chyba ktoś zdrowo namieszał. Okazuje się, że Elżbieta Kucera *1866 r, żona Wawrzyńca Kasperczyka (ślub w Irządzach w 1883 r) była rodzoną siostrą Petroneli *29.05.1870 r. ???
3.05.1870 r; akt był sporządzany 30.05.1870 r i widocznie ktoś zgubił zero.
Pozdrawiam
WW
Zosia_H

Panie Wacławie, jest Pan skarbnicą wiedzy o Miśkiewiczach i Kuczerach. I z datą ur. Petroneli to może tak być, że podczas przepisywania została wpisana data sporządzenia aktu, a nie urodzin i na domiar złego jeszcze ktoś pominął "0" i ten błąd jest powtarzany, zarówno w akcie zgonu jak i na nagrobku Petroneli. A co do tego, że Petronela i Elżbieta były siostrami to też miałam takie podejrzenie. Dane rodziców Antoniny też mam z USC, kiedyś byłam i Pani urzędniczka mi je podała, ja sobie zanotowałam i kołatało mi się po głowie czy to możliwe, takie pokrewieństwo? Jutro odbieram akty zupełne zgonu Antoniny i Piotra i będę miała czarno na białym i może coś jeszcze się wyjaśni. Koperty dowodowe Antoniny i Piotra niczego niestety nowego nie wniosły.
A co do Stanisława ojca Piotra, a męża Petroneli to nie jestem pewna czy to ten o którym Pan wspomniał wcześniej. Pan pisze, że Stanisław 1861 (data chrztu), ja odnalazłam dwa akty ślubu Stanisława - syna Stanisława i Petroneli i podczas pierwszego ślubu Stanisława syna z Anną Seweryńską w 1925 świadkiem był Stanisław ojciec, który jak wynika z zapisu miał wówczas 55 lat, a jego syn - pan młody Stanisław 34 lata. i mam rozterkę co do Stanisława. Może ja coś źle łączę.
A mam jeszcze kolejną tajemnicę do rozwikłania, a mianowicie Antonina Miśkiewicz (zd. Kasperczyk) córka Elżbiety (zd. Kuczera) i Wawrzyńca Kasperczyków wychodząc za Piotra była już wdową Stalmasińską i niestety mam tylko strzępki wiadomości na temat pana Stalmasińskiego, podobno zginął tragicznie.
Zobaczę jutro czy coś nowego wniosą akty zupełne aktów zgonu Piotra i Antoniny...
Jeszcze raz serdecznie dziękuję za wskazówki.
Winczakiewicz_Wacław

Sympatyk
Mistrz

Pani Zofio. Eh tam, żadną skarbnicą wiedzy, a szczególnie w zakresie Pani rodzin, nie jestem. Ja po prostu znam tamte tereny, znam uwarunkowania i niuanse w zakresie dostępności do źródeł genealogicznych, wiem gdzie i jak szukać, co można znaleźć, a czego nie. Także jak czytać i jak interpretować.
Przypadkiem trafiłem na Pani post, zobaczyłem znajome mi nazwiska, więc wszedłem. A ponieważ była prośba o pomoc, to "wciąłem się do Pani ogródka". To co napisałem o Kucerach i Miśkiewiczach wyczytałem na gorąco w dostępnych zasobach.
Stanisław Miśkiewicz - napisałem, że jedyny ur w Rokitnie, miałem na myśli do 1867 r, nie wykluczone że potem byli jeszcze inni. Także ślub w 1891 r wcale nie musi dotyczyć Pani przodków, być może to tylko zbieżność nazwisk; w sumie lekka hipoteza wymagająca weryfikacji. Przeglądając księgi parafii Irządze z tego okresu spotkałem sporo osób o nazwisku Kucera Petronela (wygląda na to, że było to bardzo "chodliwe" imię.
Pozdrawiam
WW
Zosia_H

Panie Wacławie, dziękuję za wszelkie wskazówki. Szukam "po omacku" i na chwilę obecną tylko online. mam akt małżeństwa Antoniny i Piotra i ich koperty dowodowe. Z kopert wynika, że do Wielkopolski przybyli w latach 1956-1958. Akt ich małżeństwa potwierdza dane rodziców czyli że matka Piotra - Petronela była z domu Kuczera i matka Antoniny - Elżbieta była kuczera. Spróbuję jeszcze wystąpić do AP w Częstochowie o akt urodzenia Antoniny, zobaczymy co będzie w nim...
A co do Stanisława ojca Piotra i męża Petroneli to sytuacja jest niejasna i nie mam w tej chwili pomysłu jak pociągnąć poszukiwania. Jak wcześniej napisałam wiem tylko ż Stanisław i Petronela mieli dzieci: Stanisława (syna), Piotra ur. w 1903 - mojego dziadka, Genowefę ur. w 1918. Stanisław syn brał ślub w 1925 roku i tam świadkiem był Stanisław ojciec, w akcie jest podane że ojciec miał wówczas 55 lat. Zostało mi zdobycie aktu małżeństwa o którym Pan pisze rozjaśni sytuację...
A znaków zapytania do wyjaśnienia mam jeszcze kilka, np. nic nie wiemy o tajemniczym pierwszym mężu Antoniny (był chyba wtedy milicjantem), a zaraz po jego śmierci babcia związała się z Piotrem i mieli razem 5 dzieci, które przeżyły, ale zagadką jest również to, że pierwsza córka urodziła się w 1933 roku, a Antonina i Piotr ślub wzięli dopiero 22.05.1946 r. w Wodzisławiu (wówczas już 4 dzieci była na świecie), tak wynika z aktu małżeństwa.
Winczakiewicz_Wacław

Sympatyk
Mistrz

OK! Proponuję zmienić platformę kontaktu; trochę niezręcznie mi "produkować" się tak publicznie. Ponad to, żeby coś podpowiedzieć, musiałbym pewne dokumenty zobaczyć. Proszę znaleźć mnie na Fb (jest tylko jeden WW) i podać adres mailowy.
Pozdrawiam
WW
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję osób, rodzin”