Nazwa nowej bazy ze skanami - ANKIETA

Tematy - indeksacja i digitalizacja metryk, projekty PTG

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

Jaka propozycja nazwy najbardziej Ci się podoba?

Czas głosowania minął czw 27 paź 2022, 14:33

OKAPi (Otwarta Kolekcja Archiwaliów Polskich)
41
23%
Archipedia
14
8%
Geneo/Genea/Genos/Gens/Genus
19
10%
Librogen
4
2%
Skanoteka
70
38%
Archigen
6
3%
Architeka
5
3%
Aktoteka
10
5%
Geneska/Geneskan/Geneskany
11
6%
Genloft
2
1%

Liczba głosów: 182
Awatar użytkownika
Ćwikliński_Leszek

Nieaktywny
Mistrz
Kontakt:

Post autor: Ćwikliński_Leszek »

mziel pisze: A na koniec wracając do tematu wątku dobra wiadomość: baza jest już praktycznie gotowa. Musimy jeszcze wgrać do niej kilkaset tysięcy skanów i będziemy odpalać. Tak więc nie koniec roku, a pierwsza połowa listopada. :D
Gratuluję decyzji. Mam nadzieję że nowa baza nie powieli błędów "metryk" czy "szukajwarchiwach" gdzie wprowadzanie nowych skanów trwa do kilku lat.
Zrobienie skanu czy zdjęcia to kilka sekund, ale już dalsza obróbka i wstawienie do Bazy może trwać dużo więcej.
O potrzebę fotografowania i istnienia baz skanów bym się nie martwił.
GenBaza w pierwszym roku istnienia osiągnęła oglądalność 20 milionów odwiedzających. Po dziesięciu latach odwiedza nas rocznie 60 milionów i ciągle widać tendencję zwyżkową.
pozdrowienia
Leszek
Awatar użytkownika
Michał_Zieliński

Zarząd PTG
Legenda
Otrzymał podziękowania: 14 times

Post autor: Michał_Zieliński »

Ćwikliński_Leszek pisze:Mam nadzieję że nowa baza nie powieli błędów "metryk" czy "szukajwarchiwach" gdzie wprowadzanie nowych skanów trwa do kilku lat.
Zrobienie skanu czy zdjęcia to kilka sekund, ale już dalsza obróbka i wstawienie do Bazy może trwać dużo więcej.
Nie powieli. Baza, w której miesiącami czy latami trzeba czekać na dodanie dostarczonych skanów jest bazą dysfunkcjonalną. Jest to jednocześnie element, który najbardziej zniechęca do zaangażowania się w skanowanie do takiej bazy.
Powiem obrazowo: w weekend dodałem wszystkie moje skany ksiąg staropolskich do nowej bazy, w środę byłem po południu w AGAD, zrobiłem ponad 1500 skanów, a po powrocie do domu w ciągu pół godziny dodałem te skany do bazy. Oczywiście nie oznacza to, że zawsze dodawanie skanów będzie kwestią godzin od ich zrobienia, bo jeszcze admin bazy musi mieć na to czas. Ale chcemy, żeby nowe skany były dodawane do bazy mniej więcej w takim tempie jak indeksy do geneteki.
Pozdrawiam,
Michał
Awatar użytkownika
Ćwikliński_Leszek

Nieaktywny
Mistrz
Kontakt:

Post autor: Ćwikliński_Leszek »

Czy są ustalone kryteria jakie muszą spełniać zdjęcia aby mogły być wstawione do Bazy?
pozdrowienia
Leszek
Giemza_Karol

Sympatyk
Ekspert
Otrzymał podziękowania: 1 time

Post autor: Giemza_Karol »

Czy link do skanu będzie związany z nazwą pliku? Czy z GUID jak w Szwa?
Czy będzie zachowana możliwość linkowania z koordynatami X,Y i zoom - tak jak teraz w "metrykach"?
Awatar użytkownika
Michał_Zieliński

Zarząd PTG
Legenda

Ćwikliński_Leszek pisze:Czy są ustalone kryteria jakie muszą spełniać zdjęcia aby mogły być wstawione do Bazy?
Technicznie nie ma żadnych kryteriów: zdjęcia muszą być ostre, czytelne i obejmować całą jednostkę. Tyle. A jeśli się pytasz, czy będziemy wymagali od fotografującego przenumerowania (lub zorganizowania przenumerowania) skanów, to nie będziemy.
Pozdrawiam,
Michał
sebastian_gasiorek

Zarząd PTG
Adept
Kontakt:

Post autor: sebastian_gasiorek »

Giemza_Karol pisze:Czy link do skanu będzie związany z nazwą pliku? Czy z GUID jak w Szwa?
Czy będzie zachowana możliwość linkowania z koordynatami X,Y i zoom - tak jak teraz w "metrykach"?
Będzie tak jak teraz jest w Metrykach - link będzie związany z nazwą pliku i będzie można linkować z koordynatami X,Y.

Pozdrawiam,
Sebastian
Adamus_P

Zarząd PTG
Mistrz
Otrzymał podziękowania: 4 times

Post autor: Adamus_P »

mziel pisze:
Ćwikliński_Leszek pisze:Czy są ustalone kryteria jakie muszą spełniać zdjęcia aby mogły być wstawione do Bazy?
Technicznie nie ma żadnych kryteriów: zdjęcia muszą być ostre, czytelne i obejmować całą jednostkę. Tyle. A jeśli się pytasz, czy będziemy wymagali od fotografującego przenumerowania (lub zorganizowania przenumerowania) skanów, to nie będziemy.
Czy to oznacza, że część jednostek będzie mogła zostać szybko przeniesiona z Poczekalni? ;) Bo mnie zawsze na to przenumerowanie zgodnie z numeracją aktów brakowało czasu... W sumie wszystkie jednostki jakie dotychczas sfotografowałam w AN Kraków oraz AP Bielsko-Bielsko cały czas się kurzą w Poczekalni (i niestety tylko ten, kto o nich wie, ten korzysta...)
Pozdrawiam,
Patrycja
Awatar użytkownika
Michał_Zieliński

Zarząd PTG
Legenda

Adamus_P pisze: Czy to oznacza, że część jednostek będzie mogła zostać szybko przeniesiona z Poczekalni? ;) Bo mnie zawsze na to przenumerowanie zgodnie z numeracją aktów brakowało czasu...
Nie część – wszystkie :lol:
Pozdrawiam,
Michał
w3w

Sympatyk

Post autor: w3w »

mziel pisze:
Adamus_P pisze: Czy to oznacza, że część jednostek będzie mogła zostać szybko przeniesiona z Poczekalni? ;) Bo mnie zawsze na to przenumerowanie zgodnie z numeracją aktów brakowało czasu...
Nie część – wszystkie :lol:
Skoro koniec jest tak bliski, to czy można prosić o odblokowanie możliwości pobrania w całości, albo przynajmniej rocznikami, akt jednej z parafii?

Wojciech
ODPOWIEDZ

Wróć do „Indeksacja metryk - projekty PTG”