Proszę mi pomóc znaleźć metrykę

Wzajemna pomoc w problemach natury genealogicznej. Przed wysłaniem zapytania proszę sprawdzić podforum tematyczne : Tłumaczenia metryk: łacina, niemiecki, rosyjski, ukraiński, angielski, francuski ; także tematy : Poszukiwania lub Stronę Główną Forum

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

J_Agni

Sympatyk

Post autor: J_Agni »

Podobno drugi mąż był tak oczarowany całą gromadką (Zosią i dziećmi), że nie dało mu się wyperswadować tego ślubu :D
Biorę się za przeglądanie Krasnegostawu (kiedyś sprawdzałam, ale jeszcze nie było skanów)
Dzięki!
Agnieszka
Arek_Bereza

Sympatyk
Ekspert

Post autor: Arek_Bereza »

Krasnystaw? Co online to i zindeksowane na lubgens. Tu trzeba do archiwum zadzwonić i kwerendę zamówić
J_Agni

Sympatyk

Napisałam do archiwum o kwerendę, może coś znajdą.
Według życiorysu pisanego 27.07.1920 r Roman od sierpnia 1918 r. do 2.06.1919 r. był zastępcą dowódcy miasta w Chełmie, w szarży podporucznika,
a od 2.06.1919 r., po ustąpieniu z wojska, pracował jako Referent Śledczy i Naczelnik Pododdziału Urzędu Walki z Lichwą i Spekulacją w Krasnymstawie – do śmierci 18.09.1920 (zmarł w szpitalu na tyfus).
Może takim śladem będzie mi łatwiej o nich coś znaleźć
Agnieszka
Arek_Bereza

Sympatyk
Ekspert

J_Agni

Sympatyk

Ciekawe :D
jak tak dalej pójdzie, to jakąś kolejną piątkę dzieci Romana znajdziesz :wink:
Podpowiedz - masz jakiś system szukania, czy metryka po metryce? Może byłabym szybsza niż archiwum?
Agnieszka
Arek_Bereza

Sympatyk
Ekspert

To lubgens plus podane przez Ciebie fakty.
Dzieci nie znajdę, bo tych roczników brak online. Są w archiwum
Gośka

Sympatyk
Legenda

Post autor: Gośka »

Gośka pisze:Witajcie,
Parafia Skrzynno – Bartłomiej Jagielski żeni się w 1825 z Katarzyną z Witkowskich, która umiera w 1829 roku. Wdowiec Bartłomiej żeni się powtórnie w 1830 z Agnieszką Janiszewską. I tu jest wszystko ok. Ale… W 1839 roku za mąż wychodzi (za Józefa Kalera) Marianna Jagielska lat 16 córka Bartłomieja i Agnieszki z Janiszewskich
Czyli urodzona ok. 1823 roku w Skrzynnie, niby przed ślubem z Katarzyną. Aktu urodzenia nie ma. A ślub Bartłomieja z Agnieszką Janiszewską był dopiero w 1830. W prawdzie w 1826 rodzi się Marianna córka Bartłomieja i Katarzyny ale umiera w tym samym roku. Może ktoś ma pomysł co z tym fantem zrobić czyli jak odnaleźć akt urodzenia Marianny Jagielskiej. Przeglądałam Skrzynno i albo nie ma albom ślepa 😉
Tu link do aktu ślubu 7/1839 Skrzynno
https://www.szukajwarchiwach.gov.pl/jed ... a/15100063
ponawiam prośbę
8) :oops:
Pozdrawiam - Gośka
adrian.kaszubski

Sympatyk
Mistrz

Post autor: adrian.kaszubski »

Dobry wieczór.

Bardzo proszę o pomoc w znalezieniu metryki urodzenia mojej 2x prababki Teofili Kopczyńskiej.
Według aktu małżeństwa z 1864 roku, w chwili ślubu miała 20 lat i urodziła się w Bobrownikach (kujawsko - pomorskie). Oznacza to, że urodziła się mniej więcej w latach 1843/45.

Przeszukałem dostępne metryki i jestem albo "ślepy", albo nie widzę :)

Link do AM
Karta 9, akt nr 5.

https://www.genealogiawarchiwach.pl/#qu ... =258008258

Z góry pięknie dziękuję.
Adrian
Jabłoński_Jacek

Sympatyk

Post autor: Jabłoński_Jacek »

Witam. Proszę o pomoc w znalezieniu aktu zgonu Szymona Krupy (może występować pod nazwiskiem Garbacki). Z ksiąg miejskich Kamionki wiem, że zmarł przed 1794 rokiem ale na pewno po 1773 (wtedy urodził mu się syn Melchior).

https://www.ksiegimetrykalne.pl/viewer/ ... 1_0001.jpg

Sprawa o spadek po nim z 1794:
https://www.fotosik.pl/zdjecie/3ac069b0492fec53

Z góry dziękuję.
Jacek
Awatar użytkownika
Lewalski_Kamil

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Lewalski_Kamil »

Witam,

Poszukuję cyfrowej wersji aktu urodzenia Stanisława Anastazego Cybulskiego (ur. 1865). Problem polega na tym że link do skanu już wygasł. https://geneteka.genealodzy.pl/index.ph ... &parents=1

Czy jest możliwość jego odnalezienia w internecie, czy jest to wówczas przypadek w którym trzeba samodzielnie udać się do Archiwum gdzie on się znajduje?

Z góry dziękuję za pomoc
Pozdrawiam
Kamil Lewalski
sbasiacz

Sympatyk
Mistrz

Post autor: sbasiacz »

trzeba na głównej stronie szwa.gov.pl wpisać akta stanu cywilnego parafii Koło i masz skany
pozdrawiam
BasiaS
Awatar użytkownika
Lewalski_Kamil

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Lewalski_Kamil »

sbasiacz pisze:trzeba na głównej stronie szwa.gov.pl wpisać akta stanu cywilnego parafii Koło i masz skany
Bardzo Pani Dziękuję, faktycznie tam są. :D
Pozdrawiam
Kamil Lewalski
HKCiszewska

Sympatyk

Post autor: HKCiszewska »

Witam! Może ktoś pomoże poszukać mi metrykę urodzenia Tadeusz Pawłowskiego ur. około 1812-14 w Lekowie oraz akt ur. i ślubu jego ojca Grzegorza Pawłowskiego? Pozdrawiam Halina
sbasiacz

Sympatyk
Mistrz

Post autor: sbasiacz »

a dlaczego w Lekowie? Parafia jest zindeksowana i jedyny Tadeusz, który się urodził w 1813 r to syn niezamężnej Katarzyny bez nazwiska.
pozdrawiam
BasiaS
Bacman88

Post autor: Bacman88 »

Dobry wieczór,

Szukam daty/aktu zgonu pradziadka Karola (zapisywane też Carl, Karl) König (Koenig). Mam jego akt urodzenia i akty małżeńskie. Pradziadek urodził się 09.08.1853r w miejsowości Strzebiń, prawdopodobnie wtedy parafia Sadów. Był 3-krotnie żonaty. Zmarł pomiędzy rokiem 1919 a 1945 (wg moich obliczeń). Pochowany na cmentarzu parafii Św. Trójcy w Koszęcinie, grób nieistniejący. Niestety nikt z żyjących krewnych nie jest w stanie zawęzić przedziału czasu, kiedy zmarł. Mam nadzieję, że jest to gdzieś zindeksowane, bo w przeciwnym wypadku pozostanie mi wertowanie ksiąg parafialnych z wielu lat.

Pozdrawiam,

Bartosz Maniura
ODPOWIEDZ

Wróć do „Potrzebuję pomocy”