Pogrzeb z kościoła a cmentarz - Warszawa

Informacje o cmentarzach. Pomoc w wykonaniu lub uzyskaniu zdjęcia grobu ; w tym Informacje o Cmentarzach, Nekrologi, wyszukiwarki grobów..., linki

Moderatorzy: elgra, maria.j.nie

RazDwaTrzy

Sympatyk

Post autor: RazDwaTrzy »

Aneta,

Dzięki - chodzi o Piotra Jurkowskiego (pogrzeb 21 wrz 1912 z kościoła Wszystkich Świętych) i Ludwikę Jurkowską (pogrzeb 12 sty 1905 z kościoła Św. Trójcy). Przy czym dodam, że chodzi o samo miejsce pochówku. Liczę, że jeszcze mógł się gdzieś grób zachować.

Pozdrawiam
Maciej

Sympatyk
Legenda
Podziękował: 2 times
Otrzymał podziękowania: 14 times

Post autor: Kaczmarek_Aneta »

Maciej,

niestety, tak jak napisałeś - w prasie oprócz miejsca mszy pogrzebowych, nie ma żadnych innych wzmianek o Piotrze i Ludwice Jurkowskich - przynajmniej mnie nie udało się odszukać, oprócz Twoich znalezisk.

W takiej sytuacji mam pytanie, czy wiadomo Tobie gdzie pochowano Annę Jurkowską - żonę Piotra - zmarłą w 1921 r.?
Czy Piotr i Anna mieli dzieci - gdzie spoczywają? Może od tej strony warto równeż poszukać? Może był/jest jakiś rodzinny grób?

Jeszcze jedną nekropolię weź pod uwagę w dalszych poszukiwaniach - Cmentarz Wolski - nie ma tu wyszukiwarki, ale łatwo można sprawdzić pochówki telefonicznie (zapytaj o stare księgi, które nie wprowadzono do bazy elektronicznej, bo najstarsze pochówki nie są zdigitalizowane, z tego co pamiętam, ale może to się zmieniło).

Pozdrawiam
Aneta
Sroczyński_Włodzimierz

Sympatyk
Nowicjusz
Otrzymał podziękowania: 1 time

Post autor: Sroczyński_Włodzimierz »

a Wolski to nie na podstawie inwentaryzacji współczesnej?
na podstawie pochówków baza?
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
RazDwaTrzy

Sympatyk

Post autor: RazDwaTrzy »

Kaczmarek_Aneta pisze:
W takiej sytuacji mam pytanie, czy wiadomo Tobie gdzie pochowano Annę Jurkowską - żonę Piotra - zmarłą w 1921 r.?
Czy Piotr i Anna mieli dzieci - gdzie spoczywają? Może od tej strony warto równeż poszukać? Może był/jest jakiś rodzinny grób?
Aneta,

Rzeczywiście zwróciłaś mi uwagę na dosyć oczywistą rzecz - nie szukałem informacji o Annie Jurkowskiej :) Ale wynikało to tylko z tego, że w momencie ślubu oboje mieli już 70+ lat, więc była poza kręgiem zainteresowań. Jednak może to stanowić wskazówkę. Czy podpowiesz mi gdzie znalazłaś informację o jej zgonie?

Sprawdzę również na wolskim.

Dziękuję za pomoc i pozdrawiam
Maciej
Awatar użytkownika
Bozenna

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Bozenna »

Dobry wieczór,
A skąd pochodzili?
Czy byli rodowitymi Warszawiakami?
Gdzie mieszkały ich dzieci?
Mogli mieć grobowiec rodzinny w innym mieście.
Pozdrawiam,
Boźenna
Sroczyński_Włodzimierz

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Sroczyński_Włodzimierz »

Ludwika, matka Piotra - przynajmniej nominalnie (patrz wiek w AM Piotra, a data ślub rodziców plus problem z AU Piotra), jako tak pochowana wcześniej od Piotra, a leżąca we wspólnym grobie chyba powinna być punktem odniesienia.
Jeśli przy wnukach została pochowana lub żonie syna to raczej pierwsze małżeństwo jest bardziej prawdopodobne. Czyli ewentualnie nie dzieci Piotra i Anny, a Piotra i Marcjanny.
Matka Marcjanny chyba też Jurkowska z domu, co może mieć znaczenia dla kwestii wiek Piotra a data ślubu Tomasza i Ludwiki i AU Piotra.
i ten wiek Piotra gdy żenił się z Anną - 78 to (z całym szacunkiem) nie rokuje na liczną gromadkę dzieci Piotra i Anny
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
Awatar użytkownika
Kaczmarek_Aneta

Sympatyk
Legenda
Podziękował: 2 times
Otrzymał podziękowania: 14 times

Post autor: Kaczmarek_Aneta »

RazDwaTrzy pisze:
Kaczmarek_Aneta pisze:
Aneta,

Rzeczywiście zwróciłaś mi uwagę na dosyć oczywistą rzecz - nie szukałem informacji o Annie Jurkowskiej :) Ale wynikało to tylko z tego, że w momencie ślubu oboje mieli już 70+ lat, więc była poza kręgiem zainteresowań. Jednak może to stanowić wskazówkę. Czy podpowiesz mi gdzie znalazłaś informację o jej zgonie?

Sprawdzę również na wolskim.

Dziękuję za pomoc i pozdrawiam
Maciej
Dobry wieczór,

znalazłam ją poprzez Genetekę - akt nr 18:
https://metryki.genealodzy.pl/index.php ... 16-021.jpg

Pozdrawiam
Aneta
ODPOWIEDZ

Wróć do „Cmentarze”