Witaj Tomku...szczerze mówiąc przyzwyczaiłam się do na "Ty"...Tomek1973 pisze:Pani Joanno, mam następujące pytanie:
ponieważ 100% znalezionych przez panią żołnierzy, to:
- oficerowie
- odznaczeni
- polegli
zwracam się z następującym pytaniem:
- czy jest jakaś szansa na odnalezienie w pani źródłach żołnierza będącego szeregowcem z poboru, który po zakończeniu zasadniczej służby wojskowej wrócił do domu, a później, jako powołany rezerwista był uczestnikiem wojny rosyjsko-japońskiej, którą to wojnę udało mu się na szczęście przeżyć?
Pytam o to dlatego, że nie chcę pani maltretować prośbą o szukanie kolejnej osoby, jeśli nie będzie szans na jej znalezienie. Poradziłem sobie z wszystkimi żołnierzami w mojej rodzinie, ale tego jednego, najważniejszego, nie mogę "dopaść".
Mam też drugie pytanie:
- czy dysponuje pani może listą poległych w 1873 żołnierzy 82. Dagestańskiego pp.?
- czy dysponuje pani listą odznaczonych i poległych żołnierzy 125. Kurskiego pp. z 1877 roku?
pozdrawiam - tomek
szybciej jednak będzie ja napiszesz mi nazwisko...może mi nie uwierzysz ale wszystkich pozycji tego co mam nie znam na pamięć;
Kurski pułk posiadam ale nie wiem czy akurat listę poległych;
tak jak słusznie zauważyłeś najwięcej znalazłam nazwisk żołnierzy - oficerów; mam też wykazy szeregowych ale...o dziwo najmniej tu znajduję poszukiwanych osób.
Co do wojny ros.-jap. - największy wykaz a raczej rozpisanie floty rosyjskiej posiadam z 1904 roku...ponad 320 stron z samymi nazwiskami (od mechaników do oficerów najwyższej rangi) - jedyny mankament jest taki, że nie ma ułożonych ich wg. alfabetu na końcu księgi... trzeba siedzieć i wertować każdą kartkę.
A tak ogólnie : w niektórych wykazach jest dosyć sporo wiadomości genealogicznych tz.: rok urodzenia, czasami miejscowość, stan cywilny, czasami stanowisko ojca, wiara, ilość dzieci, dokładny przebieg żołnierskiej kariery ; zauważyłam jedną rzecz, że żołnierze zazwyczaj bardzo krótko służyli w jednym pułku; co parę lat go zmieniali i tu tkwi problem ...bo w jednym wykazie go nie ma a w drugim przypadkowo mogę go odnaleźć.