Kanon 1103

Wszystkie sprawy związane z naszą pasją, w tym: FAQ - często zadawane pytania

Moderatorzy: elgra, maria.j.nie

Józef_Pawłowski

Członek PTG
Ekspert

Kanon 1103

Post autor: Józef_Pawłowski »

Natknąłem się w aktach urodzenia na dość częsty szczególnie w latach 30-tych XX w. dopisek na marginesie aktów chrztu o ślubie danej osoby, który odbył się w innej parafii niż miejsce urodzenia. Często jednak napotykam przypadki o powoływaniu się w informacji o zawarciu małżeństwa w innej parafii młodej (najczęściej), ale też młodego na kanon 1103 prawa kanonicznego. Analizując treść tego kanonu to wygląda mi na to jakby ksiądz informował proboszcza miejsca urodzenia młodej o podejrzeniu zawarcia małżeństwa pod przymusem? Tak jakby ksiądz udzielający ślubu nabrał podejrzeń co do szczerych intencji młodych do zawarcia małżeństwa i w jakiś sposób składa "zawiadomienie", które może być ewentualnie wykorzystane jako istotna przesłanka przy ewentualnej próbie unieważnienia związku?

Nie wiem czy nie za daleko idą moje przypuszczenia, ale chętnie wysłucham wyjaśnień w tym zakresie. Na pewno natknęliście takie przypadkami. Ja jestem dość początkujący w tej "branży" dlatego być może jest proste wytłumaczenie, do którego nie udało mi się dotrzeć.

Z góry dziękuję za pomoc.
Andrzej75

Sympatyk
Otrzymał podziękowania: 1 time

Re: Kanon 1103

Post autor: Andrzej75 »

Josy64 pisze:być może jest proste wytłumaczenie, do którego nie udało mi się dotrzeć.
W latach 30. XX w. nie można się było powoływać na nieistniejący jeszcze KPK z 1983 r.
Pozdrawiam
Andrzej
PS. Na znak, że moje tłumaczenie zostało zaakceptowane, proszę edytować pierwszy post, dopisując w temacie – OK (dotyczy działu tłumaczeń).
https://forum.genealodzy.pl/viewtopic.php?t=114043
Józef_Pawłowski

Członek PTG
Ekspert

Re: Kanon 1103

Post autor: Józef_Pawłowski »

No i faktycznie jest proste wytłumaczenia. W wersji z 1917 r. tekst kanonu 1103 jest przepisem instrukcyjnym dla księży dotyczącym właśnie zapisów w księgach ślubów i urodzeń.

Gapiostwo z mojej strony niewybaczalne. :)

Bardzo dziękuję za odpowiedź.

Moderacja
Zgodnie z regulaminem i przyjętym zwyczajem prosimy o podpisywanie swoich postów przynajmniej imieniem.
Jeżeli każdorazowe podpisywanie postów jest kłopotliwe, wtedy można ustawić automatyczny podpis. https://genealodzy.pl/PNphpBB2-viewtopi ... rt-0.phtml

Wojtek, moderator
ODPOWIEDZ

Wróć do „Ja i Genealogia, wymiana doświadczeń”