Płeć dziecka - co ważniejsze - imię czy rubryka płci

Wszystkie sprawy związane z naszą pasją, w tym: FAQ - często zadawane pytania

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

swigut

Sympatyk

Post autor: swigut »

Mam przypadek gdzie dziecko było ochrzczone jako "Joannes" ale płeć oznaczona jest w rubryce kreską pod "puella". Jaka płeć jest bardziej prawdopodobna?

Tomek
Krzysiek_

Sympatyk
Mistrz

Post autor: Krzysiek_ »

Ja w takim przypadku staram się znaleźć akt ślubu lub zgonu dziecka, o ile to możliwe.
swigut

Sympatyk

Re: Płeć dziecka - co ważniejsze - imię czy rubryka płci

Krzysiek_ pisze:Ja w takim przypadku staram się znaleźć akt ślubu lub zgonu dziecka, o ile to możliwe.
Niestety nie mam takich danych - to zapis który może pasować do danych emigranta w USA o którym bardzo mało wiadomo - orientacyjne miejsce narodzin i rok.
Ile razy była fajka w złej rubryce a ile razy przekręcone imię w Twoim doświadczeniu?

Tomek
Krzysiek_

Sympatyk
Mistrz

Re: Płeć dziecka - co ważniejsze - imię czy rubryka płci

Post autor: Krzysiek_ »

Za wiele tego nie było (kilka razy), ale zawsze akt zgonu rozstrzygał poprawność. Raz w akcie zgonu była korekta "Marcin błędnie zapisany przy chrzcie jako Marianna".
Ścibor_Grażyna

Sympatyk

Post autor: Ścibor_Grażyna »

Dzień dobry.

Po pierwsze, w którym roku był chrzest? Imię żeńskie "Joanna" znane było już pod koniec XIV wieku, ale nadawano je częściej dopiero w XIX wieku. Imię męskie "Jan" nadawano już w wiekach wcześniejszych. Często był to nie tylko sam "Jan", ale także np. Jan Nepomucen czy Jan Kanty.

Po drugie, sprawdź w kalendarzu, czyje imieniny były w dniu urodzeniu dziecka, o którym piszesz, bądź w pobliżu dnia urodzenia. W dawnych wiekach, w kościele katolickim, na chrzcie świętym nadawano dziecku takie imię, jakie sobie "przyniosło" rodząc się w tym, a nie innym dniu. Chodziło o to, by dziecko miało swojego świętego patrona, np. urodzonym około 14 lutego nadawano imię Walenty, bo 14 lutego są imieniny Walentego i przypada na ten dzień wspomnienie tego świętego, urodzonym około 23 kwietnia nadawano imię Wojciech, bo 23 kwietnia wspomina się św. Wojciecha itp.

Po trzecie, z jakiej księgi pochodzi akt chrztu, o którym piszesz? Czy jest to księga oryginalna, czy jest to skan z księgi oryginalnej, czy może jest to tzw. wtóropis księgi oryginalnej? Mam taki przypadek, że w księdze oryginalnej jako imię dziecka jest "Antoni" i zaznaczona jest płeć męska dziecka, ale w tzw. wtóropisie tej księgi, figuruje "Agnieszka" i zaznaczona jest płeć żeńska dziecka. Rodzice są ci sami.

Powodzenia w rozwiązaniu zagadki genealogicznej.

Grażyna Ścibor
swigut

Sympatyk

Dziękują za bardzo pomocne wyjaśnienia.
Dziecko urodzone było 8 maja końcem XIX w. czyli prawdopodobnie nazwane od św. Jana z Awilli (10 maj w kalendarzy rzymskim) - wpis jest "Joannes" bez żadnych dodatkowych kwalifikacji - co u tego proboszcza było normą.
Co do proweniencji ksiąg nie mam informacji - są to kopie mormońskie ze źródeł diecezjalnych, pismo raczej pośpieszne, więc pewnie kopia - choć księga ma adnotacje o śmierci niektórych dzieci - nie są to daty z dalekiej przyszłości więc może były kopiowane też.
Skłaniam się, że było to dziecko płci męskiej

Tomek
Pawłowski_Henryk

Sympatyk

Post autor: Pawłowski_Henryk »

jeżeli to księgi austriackie to warto sprawdzić wpis w Copiach wysyłanych do kurii każdego roku.
Ogólnie wydaje mi się że łatwiej pomylić rubrykę płci niż wpisać dla dziewczynki imię Joannes
Co do nadawania dziecku imienia patrona to z moich doświadczeń wynika że nie chodziło o zbieżność konkretnego dnia (23.04- Wojciech) ale o dłuższy okres poprzedzających 2-3tygodni gdzie również nadawano imię ważnego patrona którego wspomnienie zbliżało się
Ewafra

Sympatyk
Podziękował: 1 time

Post autor: Ewafra »

Wpisać błędnie Joannes zamiast Joanna wcale nie jest trudno. Święty też wiele nie wyjaśni bo zarówno dla Joannesa czyli Jana jak i Joanny czyli Janiny patron będzie ten sam.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Ja i Genealogia, wymiana doświadczeń”