Zbaraż - greko-katolickie księgi metrykalne.

Tematy o kresach, w tym: Baza Miejscowości Kresowych oraz Biblioteka zasobów kresowych strona Biblioteka kresowa

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

chwieral

Sympatyk

Post autor: chwieral »

Witam szanownych forumowiczów, genealogów.

Na familysearch dostępne (zmikrofilmowane) są skany metryk wyznania greko-katolickiego ze Zbaraża z lat 1835-1864, czyli raptem zakres 29-ciu lat.
Moje pytanie jest następujące: czy ktoś z Państwa orientuje się, czy istnieją (jeśli nie skany, to choćby gdzieś fizycznie) metrykalne księgi greko-katalickie ze Zbaraża (i okolicznych wsi) z lat po 1864-tym roku oraz sprzed 1835-go roku?
W tym właśnie obrządku rodzili się tam, pobierali i umierali moi antenaci.
W przypadku, jeśli rzeczywiście nigdzie akurat skanów nie ma, to gdzie należałoby się zapytać o fizyczne istnienie tych ksiąg (np. w którymś z polskich archiwów lub w którymś na Ukrainie) ?
Będę wdzięczny za pomoc względem odpowiedzi na moje zapytanie.

Serdecznie pozdrawiam,

Radek
Ewafra

Sympatyk
Podziękował: 1 time

Post autor: Ewafra »

Po roku 1864 prawdopodobnie ich nie ma bo w tym czasie nastąpiła kasata kościoła unickiego na terenach zaboru rosyjskiego. Wierni uniccy w większości przeszli do cerkwi prawosławnej. Niektórzy do kościoła rzymskiego.
jamiolkowski_jerzy

Sympatyk
Adept

Post autor: jamiolkowski_jerzy »

Zbaraż chyba nie był w zaborze austriackim
http://www.miasta-galicji.pl/materialy-zrodlowe/mapa
Jeśli nie był nie mogło być likwidacji kościoła unickiego, powód braku ksiąg (jeśli taki jest ?) musi być inny
Ewafra

Sympatyk
Podziękował: 1 time

Re: Zbaraż - greko-katolickie księgi metrykalne.

Post autor: Ewafra »

jamiolkowski_jerzy pisze:Zbaraż chyba nie był w zaborze austriackim
http://www.miasta-galicji.pl/materialy-zrodlowe/mapa
Jeśli nie był nie mogło być likwidacji kościoła unickiego, powód braku ksiąg (jeśli taki jest ?) musi być inny
Jeśli nie był w zaborze austriackim to musiał być w zaborze rosyjskim, i likwidacja unii nie tylko mogła, ale z pewnością była. Natomiast jeśli był to zabor austriacki to unici pozostali unitami.
Sroczyński_Włodzimierz

Sympatyk
Nowicjusz
Otrzymał podziękowania: 1 time

Post autor: Sroczyński_Włodzimierz »

Radku!
Temat ksiąg greckokatolickich (unitów), "austriackich' jest jednym z trudniejszych. O ile wiem, nie doczekał się porządnego opracowania w całości, a szkoda wielka.
Nawet trudno ustalić co AGAD/Archiwum Akt Dawnych przekazał ZSRS w latach 50. Czy były wypisy (jak to co zostało), czy księgi.
Zasób lwowskiego historycznego archiwum CDIAL i ZAGSy to chyba pierwszy wybór ale nie jest to oczywiste, czego jakimś dowodem jest to, że istnieją księgi poza nim - jak te przekazane przez środowisk/PTG do AGADu.
Dotyczy to (zagadnienie, nie przekazanie) też Zbaraża.
Zachęcam do jakiegoś krótkiego artykułu/opracowania fragmentu - gdy będziesz badał temat Zbaraża rób notatki też o innych unickich, czy to księgach czy wypisów diecezjalnych.
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
jamiolkowski_jerzy

Sympatyk
Adept

Post autor: jamiolkowski_jerzy »

W swoim wpisie napisałem oczywistą bzdurę ; załączona mapka Galicji o tym świadczy i dalszy mój wpis.
Zastanawiałem się czy był jakiś okres kiedy przynależał Rosji.
Oczywiście miało być
Zbaraż chyba był w zaborze austriackim.
To "chyba" tez niepotrzebnie.
sable

Sympatyk
Otrzymał podziękowania: 1 time

Post autor: sable »

Radku,
Księgi grekokat. ze Zbaraża z lat 1816-1835 są także w zasobie Ukraine, Western Ukraine Catholic Church Book Duplicates, 1600-1937.
Powodzenia w poszukiwaniach,
Amelia L.
P.S. Jakich nazwisk poszukujesz, jeśli to nie jest rzecz prywatna ?
Awatar użytkownika
Raph_D

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Raph_D »

Pozdrawiam
Rafał
ODPOWIEDZ

Wróć do „Genealogia kresowa”