Kołodno , Białystock

Wzajemna pomoc w problemach natury genealogicznej. Przed wysłaniem zapytania proszę sprawdzić podforum tematyczne : Tłumaczenia metryk: łacina, niemiecki, rosyjski, ukraiński, angielski, francuski ; także tematy : Poszukiwania lub Stronę Główną Forum

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

Zbig_Kowalski

Sympatyk
Nowicjusz
Otrzymał podziękowania: 2 times

Post autor: Zbig_Kowalski »

Irena_Powiśle pisze:niestety tez nie umiem(((
też widzę że po "Łukasze" są jakieś literki, ale nie mogę to wszystko razem skomponować żeby miało sens(
ale Łukasza widzę

Literka "k" tu bardzo dziwna)

Może ja spróbuję pomóc.
Patrząc na zdjęcia tego inwentarza ja widzę tam:
po Piotrze Łukaszuku Brat
przy czym brat odnosi się do Siemiona/Szymona l.10 w następnej linii, co widać również w spisie hrabstwa z 1809.
Jaki był powód takiego wymieniania ojca - tego nie wiem. Zwykle nie był podawany w ogóle w spisach, Jakub nie jest aż tak małoletni (l.20) jak na głowę tego dymu. Może zagadka jest w innym nazwisku i jakiś przejściach praw a raczej obowiązków feudalnych na Jakuba, o ile mój odczyt jest prawidłowy.

https://www.fotosik.pl/u/gk2025/album/2563720
------------
Pozdrawiam, Zbig
avdolgov1

Sympatyk

Post autor: avdolgov1 »

jamiolkowski_jerzy , Irena_Powiśle

Dziękuję bardzo za chęć pomocy i za informacje

Pozdrawiam, Alexander.

Raph_Derome

Dzięki za info . Niestety tego nie widziałem .

Pozdrawiam, Alexander.
Zbig_Kowalski

Sympatyk
Nowicjusz

jamiolkowski_jerzy pisze:Spróbuję uporządkować wiedzę dotycząca ksiąg metrykalnych
Problem z Romantowskimi z Kołodnego polega głównie na tym, że była to wioska która mogła w różnych latach zmieniać swoja przynależność parafialną. Stąd trzeba szukać Romantowskich we wszystkich dostępnych księgach.
To co pewne do 1839 roku byli unitami. Nie było bowiem parafii prawosławnych. Z mojej wiedzy wynika , ze nie zachowały się księgi unickie Gródka poza rokiem 1809. Po likwidacji Unii zapisywano ich do parafii prawosławnych ale część mogła wybrać mimo to katolicyzm.
Tych którzy wybrali katolicyzm znaleźć można w księgach Archidiakonatu Białostockiego min. zgon wcześniej przez mnie wspomnianego Gabriela ale jest i kilka urodzin
https://geneteka.genealodzy.pl/index.ph ... rdertable=
Wygląda że Twoi przodkowie przeszli na prawosławie. Można to zweryfikować. W Wilnie zachował się spis spowiadających się mieszkańców dekanatu białostockiego 1859 roku wyznania katolickiego. Litewskie Państwowe Archiwum Historyczne w Wilnie, f. 604, op. 3, nr 1256
Z Królowego Mostu były 44 osoby spowiadające się, a ze wsi Kołodno 29 osób. Warto sprawdzić czy ktoś z Romantowskich może był wtedy katolikiem.
Jednak zgodnie z tym co piszesz Twoi przodkowie wybrali prawosławie. Stad w grę wchodzą moim zdaniem tylko dwie parafie prawosławne: w Dojlidach i w Gródku. Cerkiew w Janopolu (Królowym Moście) nie była siedziba parafii a tylko filii i (wedle mojej wiedzy) nie mogła(?) prowadzić samodzielnie ksiąg.
Zgodnie z tym co pisze Grażyna_ Gabi księgi Dojlid od 1851 roku są w archiwum w Wilnie.
Jeśli jak twierdzisz Twoich Romantowskich w tych księgach nie ma a pojawiają się dopiero w 1878 to może tak i było . Sprawdzałeś wszystkie lata? Pewnie tak było ale czy przez wszystkie lata. Zamieszanie z Janopolem wygląda tajemniczo
Jeśli nie Dojlidy to pozostaje alternatywa , że prawosławni z Kołodnego byli zapisywani do prawosławnej parafii w Gródku (tylko czemu od 1878 przeniesiono Kołodne do parafii w Dojlidach?)
Co prawda szansa na metrykalne księgi sprzed 1878 roku parafii w Gródku jest moim zdaniem minimalna to trzeba zapytać w dwóch miejscach
Parafii
http://grodek.cerkiew.pl/kontakt
Archiwum diecezjalnym w Centrum Kultury Prawosławnej
http://orthodox.bialystok.pl/archiwum-diecezjalne/
Nawet jeśli ksiąg nie ma to może będzie wiadomo czy jest szansa i gdzie jeszcze ewentualnie ich szukać
Ja w swoim czasie się również interesowałem księgami Gródka i mogę dodać, że w parafii nie ma (podobno wszystko spaliło się w pożarze plebanii w 1943), w Archiwum Diecezji również nie ma.
Ale znając Rosję i ich organizację kościelną na pewno pisali kopie od momentu przejęcia przez cerkwię, a bardzo możliwe że i wcześniejsze papiery unickie przejęli. W Rosyjskim Państwowym Archiwum
Historycznym w Petersburgu są olbrzymie fondy z różnymi dokumentami dotyczącymi parafii unickich (np F.824), ale niestety tego Gródka tam nie znalazłem w opisach. Może kiedyś się odnajdzie, ale teraz i tak to wszystko musi zaczekać.

Co do innych źródeł jest słabo:
1.klirowaje wiadomosti z kilku lat w Archiwum Diecezjalnym Prawosławnym Białystok - to dokumenty kościelne administracyjne z bardzo małą szansą na pojawienie się nazwiska, ale może miał jakąś sprawę z cerkwią, etc - zależy od determinacji szukającego czy chce tam spojrzeć.
2.Starszy Notariusz Grodzieński w Arch. Państwowym Białystok - z indeksem osobowym
3. Inwentarz Folwarku Waliły z 1845 - w Centralne Państwowe Historyczne Archiwum w Grodnie - to też nie na teraz.
Równiez z okolicy Gródka, ale Kołodno nie było pod Mieleszkami:
Inwentarz folwarku Mieleszki z 1864 roku CPHAG

I to chyba wszystko, oczywiście poza metrykami katolickimi z Zabłudowa (>1795) oraz Wielkiej Brzostowicy, pod którą podlegały okolicy Gródka w I RP. Z tym, że akty stamtąd są wyjątkami (praktycznie Dwór Waliły i Mieleszki szlachta), bo chłopów obsługiwała na co dzień cerkiew grecko-katolicka w Gródku. W 1809 są metryki z Kołodna w tej cerkwi.

I jeszcze dla uściślenia - w okolicy do 1839 była jedna parafia prawosławna w Zabłudowiu, ale obejmowała centralny obszar dookoła Zabłudowia. W spisie z 1832 nie ma nikogo z Kołodnej, bo tam nie sięgała.Reszta obszaru to unici.
------------
Pozdrawiam, Zbig
avdolgov1

Sympatyk

Drogi Zbig_Kowalski

Dziękuję za informacje oraz bardzo szczegółowe i fachowe wyjaśnienia . Spróbuję kontynuować wyszukiwanie z uwzględnieniem Twoich zaleceń .

Pozdrawiam, Alexander.
Bozik_Ewa

Sympatyk

Post autor: Bozik_Ewa »

poszukując archiwalia unickie warto przeczytać artykuł prof Józefa Maroszka w kwartalniku Białostoccczyzna 4/1997
dostępny w PBC
https://pbc.biaman.pl/dlibra/publicatio ... tion/39325

Pozdrawiam, Ewa
avdolgov1

Sympatyk

Szanowna Pani Ewa ! Dziękuję za informacje.

Pozdrawiam, Alexander.
Zbig_Kowalski

Sympatyk
Nowicjusz

avdolgov1 pisze:Drogi Zbig_Kowalski

Dziękuję za informacje oraz bardzo szczegółowe i fachowe wyjaśnienia . Spróbuję kontynuować wyszukiwanie z uwzględnieniem Twoich zaleceń .

Pozdrawiam, Alexander.
Ok, to skopiuję z mojego notesu dokładniejsze dane:

Starszy notariusz ma linki tutaj:
https://forum.rodygrodzienskie.pl/index.php?topic=562.0
Indeks geograficzny, osobowy i ogólny opis, który ma tabele przejścia z indeksów (stare sygnatury) na nowe w szukajwarchivach.gov.pl.
Rzecz jasna należy zacząć od indeksu osobowego - jeżeli nie ma szukanego nazwiska to niestety źródło nie jest przydatne.

Inwentarze w archiwach białoruskich - niestety obecnie my nie możemy zapłacić za usługę skanowania, bo jest embargo transakcji finansowych na Białoruś
Centralne Państwowe Historyczne Archiwum w Grodnie
CPHAG, Inwentarz folwarku Mieleszki z 1864 roku, F.96, op.1, nr 507,
k.1-20.
niab_grodno[A ]tut.by

CPHAG, Inwentarz folwarku Waliły z 1845 roku należącego do
generałowej Aleksandry - Zofii z grafów Paców, hrabini Nieołowskiej, F.96, op.1, nr 596,k.65-75.

Klirowyje wiadomosti - to chyba trzeba się pojawić osobiście w Archiwum Diecezji Prawosławnej w Białymstoku.
Klirowaja Wiedomost’ Grodeckoj Swiato Preczistskoj Cerkwi (dalej: KW Gródek) za 1849 god, KW Gródek za 1852 god, KW Gródek za 1853 god, KW Gródek za 1870 god, KW Gródek za 1872 god, APDB-G, KW Gródek za 1873 god [całe poszyty];

Co do źródeł unickich, w uzupełnieniu do bardzo skąpych na terenie Polski, ten dokument zawiera wskazania na fondy w archiwach Petersburga
https://www.google.com/url?sa=t&rct=j&q ... 68sKC7RtV4

W rosyjskich archiwach jest nawet dostęp online przynajmniej do części opisów, a już nie do skanów, a nawet jakby był to znów trzeba czekać na koniec wojny i embarga na transakcje finansowe z Rosją. Myślę że w całej EU więc w Estonii to samo.
Np fond 824 wymieniany w dokumencie:
https://fgurgia.ru/object/441119

Jeżeli udałoby się Panu coś jeszcze znaleźć ze źródeł dla okolic Gródka to byłbym wdzięczny za podzielenie się informacją albo na forum, albo w prywatnej wiadomości.

Życzę powodzenia w poszukiwaniach.
------------
Pozdrawiam, Zbig
avdolgov1

Sympatyk

Szanowny Pan Zbig_Kowalski !

Dziękuję za cenne dla mnie informacje .
Tak, w Estonii są takie same problemy z płatnościami .
Jeśli otrzymam nowe informacje, na pewno Cię o tym poinformuję .

Pozdrawiam, Alexander.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Potrzebuję pomocy”