Nowe Piekuty i Domanowo

Pomoc w poszukiwaniu zasobów i informacji o parafiach i miejscowościach

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

SobczakGrzegorz

Sympatyk
Ekspert

Nowe Piekuty i Domanowo

Post autor: SobczakGrzegorz »

Witam wszystkich serdecznie.
Poszukuje informacji o parafii Nowe Piekuty ewentualnie Domanowo. Dokładnie interesuje mnie informacja czy zachowały się XVIII księgi parafialne i gdzie ewentualnie mogą być dostępne.

pozdrawiam
Grzegorz Sobczak
jamiolkowski_jerzy

Sympatyk
Adept

Parafia Nowe Piekuty i Domanowo

Post autor: jamiolkowski_jerzy »

Przed 1808 Nowe Piekuty były filią Domanowa, stąd ksiąg Piekut nie ma . Jest (a przynajmniej był przed laty) co prawda na parafii w Piekutach sumariusz zdarzeń wcześniejszych (sprzed 1808) ale są tam zapisane tylko imię i nazwisko.
Natomiast parafia Domanowo (ksiegi od 1742) jest dostępna na kilka sposobów. Księgi sa w AD w Drohiczynie. A ich zdigitalizowane (zmikrofilmowane) kopie w/w ksiąg są u mormonów family search i w AP w Białymstoku skąd można je wypożyczyć do sposobnego dla siebie archiwum.
SobczakGrzegorz

Sympatyk
Ekspert

Bardzo dziękuję za informację. Sprawdzę u Mormonów czy mój Jan Skłodowski tam występuje.

Pozdrawiam
Grzegorz Sobczak
Artur59

Sympatyk
Mistrz

Post autor: Artur59 »

Witaj Jerzy

A jeśli chodzi o wiek XIX Nowe Piekuty, to czy jest coś poza AP - zgony, dostępne... może u Wielebnego w Parafii ?

Pozdrawiam

artur59
jamiolkowski_jerzy

Sympatyk
Adept

Post autor: jamiolkowski_jerzy »

Moja wiedza jest od lat taka sama (a czynnie nie uprawiam już kwerend) z Piekut (o czym w jakimś innym wątku wspominałem) poza sumariuszem zachowała się tylko jedną księgą urodzin z lat 1836– 1862. Wtedy przed laty była w parafii
mmiksz

Sympatyk

Post autor: mmiksz »

Panie Grzegorzu,

Rowniez prowadze poszukiwania w tym rejonie (Parafia Nowe Piekuty, Domanowo), jedna zyczliwa osoba na forum podsunela mi nastepujaca pozycje:
Poland, Archiwum Państwowe w Białymstoku Oddział w Łomży, Wykazy imienne spisowych powiatu łomżyńskiego [Gminy: Wysokie Mazowieckie, Szepietowo, Ciechanowiec, Klukowo]
https://www.szukajwarchiwach.gov.pl/ska ... 521dc7b13b
Ja odnalazlam moich przodkow, byc moze i Panu sie uda, jak juz uruchomia serwis.

Pozdrawiam
Marta
SobczakGrzegorz

Sympatyk
Ekspert

Pani Marto,
Dziękuję za trop, na pewno sprawdze.
Pozdrawiam
Grzegorz
mmiksz

Sympatyk

Post autor: mmiksz »

Panie Grzegorzu,

Chcialabym jeszcze potwierdzic, ze z tego co wiem, wspomniana przez Pana Jerzego ksiega urodzin z lat 1836-1862 nadal znajduje sie w Parafii. Czesc wpisow jest podobno w jezyku polskim.
Bede bardzo wdzieczna, jezeli moglby Pan podzielic sie innymi pomocnymi zrodlami z tego regionu, na ktore uda sie Panu natrafic w Swoich poszukowaniach.

Pozdrawiam serdecznie
Marta
Artur59

Sympatyk
Mistrz

jamiolkowski_jerzy pisze:Moja wiedza jest od lat taka sama (a czynnie nie uprawiam już kwerend) z Piekut (o czym w jakimś innym wątku wspominałem) poza sumariuszem zachowała się tylko jedną księgą urodzin z lat 1836– 1862. Wtedy przed laty była w parafii
Bardzo dziękuję
Artur59

Sympatyk
Mistrz

mmiksz pisze:Panie Grzegorzu,

Rowniez prowadze poszukiwania w tym rejonie (Parafia Nowe Piekuty, Domanowo), jedna zyczliwa osoba na forum podsunela mi nastepujaca pozycje:
Poland, Archiwum Państwowe w Białymstoku Oddział w Łomży, Wykazy imienne spisowych powiatu łomżyńskiego [Gminy: Wysokie Mazowieckie, Szepietowo, Ciechanowiec, Klukowo]
https://www.szukajwarchiwach.gov.pl/ska ... 521dc7b13b
Ja odnalazlam moich przodkow, byc moze i Panu sie uda, jak juz uruchomia serwis.

Pozdrawiam
Marta
Witam

Tak komisja konskrypcyjna, tą księgę znam, ale dzięki za wskazówkę.

Przy okazji, może ktoś posiada wiedzę na temat rejenta Domańskiego (Du(ó)mańskiego) z Tykocina. Chodzi o księgę/i z 1840 r. W polskich archiwach jej nie ma, ale może gdzieś na wschodzie ???

W/w brał czynny udział w Powstaniu Styczniowym i podejrzewam, że "zadbali" moskaliki o to by nic nie zostało...
Grodas

Sympatyk

Post autor: Grodas »

Księgi notariusza Domańskiego prawdopodobnie przepadły podczas pożaru archiwum w 1915 roku.
Notariusz Domański obsługiwał bardzo dużo okolicznych mieszkańców. W samej parafii w Płonce spisał kilkadziesiąt umów przedślubnych.
Pozdrawiam, Dobrzyński Jakub
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję parafii, miejscowości”