Brak indeksu w Genetece, chociaż powinien się tam znajdować

Pomoc w poszukiwaniach informacji

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

mmiksz

Sympatyk

Post autor: mmiksz »

W_Marcin pisze:Może Artur i Marta udostępnią po jednym akcie, który wg nich powinien być w genetece a nie jest, to dla tych konkretnych przypadków będzie można stwierdzić, jaka jest tego przyczyna.
Szersza dyskusja na temat możliwych przyczyn, których już kilka zostało wymienionych - też skądinąd ciekawa :)
Witaj Marcinie,

Tak jak napisalam, daty urodzin i zgonow dzieci Boguslawa i Anny Miks posiadam z zapiskow rodzinnego archiwum prowadzonego przez mojego Dziadka. Indeksy aktu malzenstwa z 1889 roku oraz aktow zgonow dzieci z 1891, 1894, 1901, 1902 roku odnalazlam w Genetece w Parafii Żywiec-Saybusch Narodzenia NMP miejscowosc Żywiec. Te daty potwierdzily sie z notatkami Dziadka. Nie mam podstaw watpic w pozostale dane.
Odnosnie do weryfikacji, byc moze najlepszym przykladem do sprawdzenia bylby wspomniany powyzej - Ludwik Mikš (ur. 24.08.1902, Żywiec - zm. 24.08.1902, Żywiec) - te dziecko urodzilo sie i zmarlo tego samego dnia, a w Genetece widnieje tylko indeks Jego zgonu. Drugim przykladem bylaby - Maria Mikš (ur. 04.07.1891, Żywiec - zm. 02.08.1891 Żywiec), ktora zmarla majac miesiac, tu rowniez odnalazlam jedynie indeks zgonu.
Byc moze moi przodkowie z jakiejs przyczyny celowo nie zglaszali urodzen dzieci w Zywcu? (urodzenie czwartego dziecka Bogusława Józefa Mikš w Czechach zostalo zgloszone, posiadam metryke). Czy to bylo legalne w swietle obowiazujacego wowczas prawa?

Pozdrawiam
Marta
W_Marcin

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: W_Marcin »

Marto,
Porównanie ilości aktów urodzeń do ilości aktów zgonów w latach narodzin i zgonów osób, które podałaś (1891 i 1902) już samo w sobie jest dość zastanawiające. Są to wartości 33 do 166 w 1891 r. i 46 do 228 w 1902 r. Do tego porównanie nazw występujących w kolumnie "miejscowość" - wszystkie urodzenia w tych dwóch rocznikach są tylko w dwóch miejscach: Stary Żywiec i Zarzecze, a w zgonach tych miejscowości jest o kilka więcej. Ja bym zaryzykował tezę, że zindeksowane urodzenia nie są wszystkimi, które miały miejsce w tych dwóch latach.
Wymienione przez Ciebie osoby zmarły w Żywcu, więc jeśli urodziły się również w Żywcu, to dosłownie rzecz traktując, aktów urodzeń z Żywca nie ma w indeksach. Są ze Starego Żywca - być może traktowany był odrębnie, zatem i zapisy prowadzone były oddzielnie (zapewne na innych stronach księgi w przypadku zaboru austriackiego). Wg mnie sporej ilości urodzeń brakuje. Albo tych zapisów nie ma fizycznie w księdze (nie było czego indeksować), albo nie zostały zindeksowane.
mmiksz

Sympatyk

Post autor: mmiksz »

Marcinie,

Dziekuje bardzo za odpowiedz, to wiele wyjasnia. Wychodzi na to, ze w Genetece indeksy z Zywca i Starego Zywca dodane zostaly ogolnie jako Zywiec. Zatem, bede wiec cierpliwie czekac na indeksy urodzen z Zywca.

Pozdrawiam
Marta
artgra90

Post autor: artgra90 »

Również dziękuje wszystkim za odpowiedzi, a szczególnie Panu Tomaszowi.

Nie mogę znaleźć nikogo w tych indeksach bo moi przodkowie pochodzą ze wsi Wilcza Wola, a nie jej przysiółków.

Z racji tego, że z ciężko z metrykami z parafii Spie tak bardzo ucieszyłem się gdy zobaczyłem tę parafię i dodatkowo miejscowość Wilcza Wola w "Co nowego w Genetece", że pominąłem słowo "przysiółki". ;)

Pozdrawiam,
Artur
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję zasobów, informacji”