Szukam okolice Ostrów Wielkopolski Kalisz -przełom XVIII i X
Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech
-
jamiolkowski_jerzy

- Otrzymał podziękowania: 1 time
Generalnie celem moich poszukiwań są Jamiołkowscy z Podlasia. Niemniej w trakcie kwerend natrafiam na inną grupę wywodząca się z Wielkopolski. Nie wnikając w szczegóły - o innej genezie. Generalnie nie poświęcałem uwagi ich kwerendowaniu. Wymagałoby to bowiem kompletnego przeorientowania mojej wiedzy, poruszania się w nierozpoznanym, zupełnie różnym od Podlasia historyczno genealogicznym obszarze.
Szukam śladów przodków Ignacego Jamiołkowskiego. Z alegat jego warszawskiego ślubu z 1870 roku wynika ,że na podstawie załączonego niestety tylko trydenckiego , a wiec mało informacyjnego aktu chrztu wynika ,ze urodził się w 1826 roku w Cesarstwie Pruskim , Wierzchosławiu parafia Sobótka z rodziców „generosusów” Wincentego Jamiołkowskiego i Salomei Kiełpińskiej.
I tu kilka pytań? Co wiadomo o tej parafii. Wygląda, że była poza Księstwem Poznańskim, Jaka to była diecezja? Prawdopodobnie nie jest to jednak najbardziej istotna dla dalszych poszukiwań informacja. Cenniejsza zdaje się być informacja o zgonie brata Ignacego Józefie
https://geneteka.genealodzy.pl/index.ph ... rdertable=
Z uwag wyczytać można że urodził się około 1813 roku we wsi Przygodzice. Nasuwa się, że to wieś niedaleko Ostrowa Wielkopolskiego czyli wówczas parafia Ostrów Wielkopolski
https://parafiaprzygodzice.pl/historia-parafii/
Pytania: czy moje rozumowanie jest trafne? A jeśli tak to gdzie szukać ksiąg. Z mormońskich zasobów wynikałoby , że to
https://www.familysearch.org/search/cat ... %20Library
Tyle że ja nigdy nie korzystałem z zasobów mormońskich , zawsze korzystałem z zasobów archiwów. Sorry obnażę swoja ignorancje pytaniem gdzie w jakim archiwum jest ten zasób? I pytanie ogólniejsze do tych co podobne metryki z tego okresu przeglądali . Czego z takiej hipotetycznej metryki będzie można się dowiedzieć, czy znajdę jakieś informacje pomocne w dalszych poszukiwaniach?
Bo po prawdzie celem moich poszukiwań jest namierzenie Wincentego. Aktu jego urodzin a jeszcze lepiej ślubu. Projekt Basia Wincentego nie pokazuje (przynajmniej ja go nie widzę). Owszem objawia się Salomea ale tylko jako chrzestną w 1823 w parafii Kucharki
Reasumując jak szukać w tym konkretnym przypadku i czy w ogóle warto? czy jest szansa na powodzenie takiej kwerendy?
Szukam śladów przodków Ignacego Jamiołkowskiego. Z alegat jego warszawskiego ślubu z 1870 roku wynika ,że na podstawie załączonego niestety tylko trydenckiego , a wiec mało informacyjnego aktu chrztu wynika ,ze urodził się w 1826 roku w Cesarstwie Pruskim , Wierzchosławiu parafia Sobótka z rodziców „generosusów” Wincentego Jamiołkowskiego i Salomei Kiełpińskiej.
I tu kilka pytań? Co wiadomo o tej parafii. Wygląda, że była poza Księstwem Poznańskim, Jaka to była diecezja? Prawdopodobnie nie jest to jednak najbardziej istotna dla dalszych poszukiwań informacja. Cenniejsza zdaje się być informacja o zgonie brata Ignacego Józefie
https://geneteka.genealodzy.pl/index.ph ... rdertable=
Z uwag wyczytać można że urodził się około 1813 roku we wsi Przygodzice. Nasuwa się, że to wieś niedaleko Ostrowa Wielkopolskiego czyli wówczas parafia Ostrów Wielkopolski
https://parafiaprzygodzice.pl/historia-parafii/
Pytania: czy moje rozumowanie jest trafne? A jeśli tak to gdzie szukać ksiąg. Z mormońskich zasobów wynikałoby , że to
https://www.familysearch.org/search/cat ... %20Library
Tyle że ja nigdy nie korzystałem z zasobów mormońskich , zawsze korzystałem z zasobów archiwów. Sorry obnażę swoja ignorancje pytaniem gdzie w jakim archiwum jest ten zasób? I pytanie ogólniejsze do tych co podobne metryki z tego okresu przeglądali . Czego z takiej hipotetycznej metryki będzie można się dowiedzieć, czy znajdę jakieś informacje pomocne w dalszych poszukiwaniach?
Bo po prawdzie celem moich poszukiwań jest namierzenie Wincentego. Aktu jego urodzin a jeszcze lepiej ślubu. Projekt Basia Wincentego nie pokazuje (przynajmniej ja go nie widzę). Owszem objawia się Salomea ale tylko jako chrzestną w 1823 w parafii Kucharki
Reasumując jak szukać w tym konkretnym przypadku i czy w ogóle warto? czy jest szansa na powodzenie takiej kwerendy?
Mikrofilm zrobiony z rękopisów w Archiwum Archidiecezjalne w Poznaniu.
-
jamiolkowski_jerzy

Dziękuję czyli ten zasób to księgi trydenckie?. Obawiam się, że kiedy dotrę do aktu urodzin Józefa to z niego nic nie będzie wynikać poza imionami rodziców i chrzestnymi.. Chyba że w Wielkopolsce to wyglądało inaczej. Dodatkowa komplikacja to graniczne położenie Ostrów Wielkopolski trafił do zaboru pruskiego, a Kalisz do rosyjskiego. Z zebranych dotąd informacji rysuje się wniosek że Ci Jamiołkowscy w różnych latach mieszkali po obu stronach kordonu.
Kiełkuje mi głowie myśl aby zamiast szukania metryk przeglądać księgi sądowe i tam szukać Jamiołkowskich. Wygląda, że zachowały się te sprzed II zaboru. Pytanie - czy Ostrów Wielkopolski należął wtedy do powiatu kaliskiego? Może są jakieś spisy, taryfy podatkowe z końcówki XVIII wieku?.
Ps. Przechodzę przyspieszony kurs wiedzy o nieznanych mi terenach w czas „straszliwych” skutków awarii Szwa. Wedle wikipedi Ostrów Wielkopolski w latach 1807 – 1815 był w Księstwie warszawskim. Zatem księgi cywilne (akurat z nich sporo pożytecznego dla genealogii może wyniknąć) były tworzone. Pytanie czy i gdzie się zachowały?
Kiełkuje mi głowie myśl aby zamiast szukania metryk przeglądać księgi sądowe i tam szukać Jamiołkowskich. Wygląda, że zachowały się te sprzed II zaboru. Pytanie - czy Ostrów Wielkopolski należął wtedy do powiatu kaliskiego? Może są jakieś spisy, taryfy podatkowe z końcówki XVIII wieku?.
Ps. Przechodzę przyspieszony kurs wiedzy o nieznanych mi terenach w czas „straszliwych” skutków awarii Szwa. Wedle wikipedi Ostrów Wielkopolski w latach 1807 – 1815 był w Księstwie warszawskim. Zatem księgi cywilne (akurat z nich sporo pożytecznego dla genealogii może wyniknąć) były tworzone. Pytanie czy i gdzie się zachowały?
-
Zbig_Kowalski

- Otrzymał podziękowania: 4 times
Re: Szukam okolice Ostrów Wielkopolski Kalisz -przełom XVIII
jamiolkowski_jerzy pisze:Dziękuję czyli ten zasób to księgi trydenckie?. Obawiam się, że kiedy dotrę do aktu urodzin Józefa to z niego nic nie będzie wynikać poza imionami rodziców i chrzestnymi.. Chyba że w Wielkopolsce to wyglądało inaczej. Dodatkowa komplikacja to graniczne położenie Ostrów Wielkopolski trafił do zaboru pruskiego, a Kalisz do rosyjskiego. Z zebranych dotąd informacji rysuje się wniosek że Ci Jamiołkowscy w różnych latach mieszkali po obu stronach kordonu.
Wielkopolska to jednak trochę inny świat metrykalny niż Podlasie. Akurat też tam miałem przodków, z których jedna część zmigrowała się na wschód;)
Tak wyglądają przykładowe metryki chrztów dla Południowej Wielkopolski (to akurat okolica Krotoszyna) z 1814. Dużo więcej informacji.
https://zapodaj.net/c79a34d242c78.jpg.htm
Widzę też, że przeszukał Pan serwis Basia. Otóż w Wlkp i okolicach jest jeszcze jeden serwis ze ślubami.
https://poznan-project.psnc.pl/#
Przy wpisaniu tam Jamiołkowskiego na 60% daje parę rezultatów - jest Wincenty i Józef jako teściowie...
Parafia katolicka Słupca, wpis 14 / 1832
Andrzej Marcel Borowski (26 lat)
Wiktoria Jamiałkowska (21 lat) 93%
ojciec: Wincenty , matka: Salomea Kałpińska
Rozbicie serwisów w Wielkopolsce jest fascynujące. Prawie jak "dzielnicowe" za Piastów
------------
Pozdrawiam, Zbig
Pozdrawiam, Zbig
-
Andrzej75

Sobótka była w Wielkim Księstwie Poznańskim w archidiecezji gnieźnieńskiej.jamiolkowski_jerzy pisze:Co wiadomo o tej parafii. Wygląda, że była poza Księstwem Poznańskim, Jaka to była diecezja?
https://jbc.bj.uj.edu.pl/dlibra/publica ... ion/605078 (s. 88)
W Tekach Dworzaczka jakoś nie widać Jamiołkowskich (są Jemiołkowscy, ale w XVI i XVII w.)jamiolkowski_jerzy pisze:Kiełkuje mi głowie myśl aby zamiast szukania metryk przeglądać księgi sądowe i tam szukać Jamiołkowskich.
http://teki.bkpan.poznan.pl/index_regesty.html
Pozdrawiam
Andrzej
PS. Na znak, że moje tłumaczenie zostało zaakceptowane, proszę edytować pierwszy post, dopisując w temacie – OK (dotyczy działu tłumaczeń).
https://genealodzy.pl/PNphpBB2-viewtopic-t-59525.phtml
Andrzej
PS. Na znak, że moje tłumaczenie zostało zaakceptowane, proszę edytować pierwszy post, dopisując w temacie – OK (dotyczy działu tłumaczeń).
https://genealodzy.pl/PNphpBB2-viewtopic-t-59525.phtml
-
jamiolkowski_jerzy

Dziękuje za oba głosy
Do zbiga.Akurat takich metryk się spodziewałem. Zawartość informacyjna podobna jak podlaskich (tych które trafiły do księstwa warszawskiego, moje po mieczu trafiły, po kądzieli niestety nie). Inaczej być nie mogło Kodeks Napoleona to w porównaniu do ksiąg kościelnych był jednak cudowny genealogicznie wynalazek.
Niestety ale po rozmowach telefonicznych z AP w Kaliszu i Poznaniu wynika, że cywilnych metryk Ostrowa Wielkopolskiego z czasów Księstwa Warszawskiego nie ma. Chciał nie chciał przyjdzie jak przed laty ściągać do białostockiego AP mikrofilmy kaliskich grodzkich z AP w Poznaniu. Szczęśliwie praktyka siedzenia przy czytniku została .
Do Andrzeja
Sobótka to ciekawe ale nie wydaje mi się aby był to optymalny punkt startowy kwerendy. Ci których szukam byli migracyjni ale grodzkie kaliskie dają chyba więcej szans na znalezienie stałego gniazda. A u Dworzaczka przejrzałem chyba wszystko .. Pisani byli różnie Jemiołkowski, Jemiałkowskii i Jemiołowski, fakt rzadko przez „Ja”. Byli dwóch herbów . Doliwę „pożyczyli” od nich podlascy Jamiołkowscy. Pisownia mojego nazwiska to akurat zawsze zależnie od okolic była kwestia dosyć dowolna. U Dworzaczka z końcem XVII wieku zanikli. Mimo pełnienia urzędów ostatnim udokumentowanym był Hieronim po Zygmuncie z lini Jemiałkowskich z Sielnicy. Ostatni wpis z ich udziałem to 1698 rok . Niemniej jest kilka niejasnych śladów ich dalszego istnienia w Wielkopolsce pod różnymi jamiołkpodobnymi wersjami zapisu nazwiska a ja na starość dojrzałem do tego aby sprawdzić ten najbardziej (jak by nie było to dziwne) w miarę konkretny trop.
Ps I juz po napisaniu zauważyłem tego Wincentego którego podsuwa zbig. bardzo interesujące trza powążnie przemysleć.
Do zbiga.Akurat takich metryk się spodziewałem. Zawartość informacyjna podobna jak podlaskich (tych które trafiły do księstwa warszawskiego, moje po mieczu trafiły, po kądzieli niestety nie). Inaczej być nie mogło Kodeks Napoleona to w porównaniu do ksiąg kościelnych był jednak cudowny genealogicznie wynalazek.
Niestety ale po rozmowach telefonicznych z AP w Kaliszu i Poznaniu wynika, że cywilnych metryk Ostrowa Wielkopolskiego z czasów Księstwa Warszawskiego nie ma. Chciał nie chciał przyjdzie jak przed laty ściągać do białostockiego AP mikrofilmy kaliskich grodzkich z AP w Poznaniu. Szczęśliwie praktyka siedzenia przy czytniku została .
Do Andrzeja
Sobótka to ciekawe ale nie wydaje mi się aby był to optymalny punkt startowy kwerendy. Ci których szukam byli migracyjni ale grodzkie kaliskie dają chyba więcej szans na znalezienie stałego gniazda. A u Dworzaczka przejrzałem chyba wszystko .. Pisani byli różnie Jemiołkowski, Jemiałkowskii i Jemiołowski, fakt rzadko przez „Ja”. Byli dwóch herbów . Doliwę „pożyczyli” od nich podlascy Jamiołkowscy. Pisownia mojego nazwiska to akurat zawsze zależnie od okolic była kwestia dosyć dowolna. U Dworzaczka z końcem XVII wieku zanikli. Mimo pełnienia urzędów ostatnim udokumentowanym był Hieronim po Zygmuncie z lini Jemiałkowskich z Sielnicy. Ostatni wpis z ich udziałem to 1698 rok . Niemniej jest kilka niejasnych śladów ich dalszego istnienia w Wielkopolsce pod różnymi jamiołkpodobnymi wersjami zapisu nazwiska a ja na starość dojrzałem do tego aby sprawdzić ten najbardziej (jak by nie było to dziwne) w miarę konkretny trop.
Ps I juz po napisaniu zauważyłem tego Wincentego którego podsuwa zbig. bardzo interesujące trza powążnie przemysleć.
-
Robert_Kostecki

- Otrzymał podziękowania: 2 times
Dzień dobry,
Wincenty Jamiołkowski i Salomea Kiełpińska mieli jeszcze dwóch synów: Franciszka Jamiołkowskiego (*12.03.1809 Przygodzice, par. ostrowska) i Jakuba Jamiołkowskiego (*03.08.1826 Kalisz). Mikrofilm FHL Film 1194567 Item 1 oraz FHL Film 1979542 Item 1, also on FHL Film 1980844 Item 4, also on FHL Film 1979542 Item 2.
Prawdopodobnie ww. Jakub Jamiołkowski zmarł w dniu 25.08.1831 w Słupcy.
Pozdrawiam
Robert
Wincenty Jamiołkowski i Salomea Kiełpińska mieli jeszcze dwóch synów: Franciszka Jamiołkowskiego (*12.03.1809 Przygodzice, par. ostrowska) i Jakuba Jamiołkowskiego (*03.08.1826 Kalisz). Mikrofilm FHL Film 1194567 Item 1 oraz FHL Film 1979542 Item 1, also on FHL Film 1980844 Item 4, also on FHL Film 1979542 Item 2.
Prawdopodobnie ww. Jakub Jamiołkowski zmarł w dniu 25.08.1831 w Słupcy.
Pozdrawiam
Robert
-
jamiolkowski_jerzy

Dziękuje całkiem spora rodzina się kompletuje, tylko strasznie mobilna. Co dziecko to inna parafia. Gdyby Wincenty nie miał wpisanego owego generosusa to bym uznał, że miota nim niczym wyrobnikiem. Ale nie ma co się żalić, gdyby tak jeszcze trafić na ślub Wincentego i Salomei a jeszcze do tego akt cywilny pozwalający ustalić gdzie dalej szukać w księgach sądowych to sukces byłby pełny. Może jak SzwA odblokują to coś się przejaśni,.
- Jerzy_Banach

Witam,
Wincenty i Salomea Jamiałkowscy oprócz synów Franciszka Józefa i Jakuba mieli dwie córki:
Antonina Ewa Jemiałkowska ur. 24-12-1811 r., Przygodzice
Ludwika Marianna Jamiałkowska ur. 18-08-1815 r., Przygodzice
Wincenty i Salomea Jamiałkowscy oprócz synów Franciszka Józefa i Jakuba mieli dwie córki:
Antonina Ewa Jemiałkowska ur. 24-12-1811 r., Przygodzice
Ludwika Marianna Jamiałkowska ur. 18-08-1815 r., Przygodzice
Pozdrawiam Jerzy Banach
Dla ostrowskich parafii (katolickiej i ewangelickiej) bardzo pomocna jest strona slupcagenealogy.com Tam są zindeksowane wszystkie (również mormońskie) dostępne akty z Ostrowa , Kalisza i Słupcy.
Wierzchosław to nieistniejąca obecnie wieś w parafii Sobótka wchłonięta przez Karsy.
Pozdrawiam
Janusz
Wierzchosław to nieistniejąca obecnie wieś w parafii Sobótka wchłonięta przez Karsy.
Pozdrawiam
Janusz
Ostatnio zmieniony pt 18 lis 2022, 18:14 przez janusz59, łącznie zmieniany 1 raz.
-
jamiolkowski_jerzy

Dziękuję za kolejne znaleziska oraz podpowiedź
No to wychodzi, że już siedmioro dzieci odkrytych. Czwórka wygląda że bez wątpliwości
Franciszek *1809 Przygodzice
Józef* 1813 Przygodzice
Antonina Ewa * 1811 Przygodzice
Ludwika Marianna * 1815 Przygodzice
Później jest sporo lata do kolejnych narodzin i zaczynają się niejasności
Ignacy od którego ta moja kwerenda się zaczęła wedle alegat *1826 Wierzchosław par. Sobótka
Ale tego samego roku miałby urodzić się Jakub*1826 Kalisz
No i do ulokowania w chronologii pozostaje tajemnicza Wiktoria która wedle poznańskiego projektu mając 21 ?? lat wychodzi w 1932 w Słupcy za Michała Borowskiego. Statystycznie rzecz biorąc Przygodzice zdają się być pierwszym do szukania Wincentego łowiskiem.
Z kolei wedle projektu Basia najwięcej Kiełpińskich zdaje się było w parafiach Dębnica i Waliszewo. Może tam trzeba szukać ślubu
No to wychodzi, że już siedmioro dzieci odkrytych. Czwórka wygląda że bez wątpliwości
Franciszek *1809 Przygodzice
Józef* 1813 Przygodzice
Antonina Ewa * 1811 Przygodzice
Ludwika Marianna * 1815 Przygodzice
Później jest sporo lata do kolejnych narodzin i zaczynają się niejasności
Ignacy od którego ta moja kwerenda się zaczęła wedle alegat *1826 Wierzchosław par. Sobótka
Ale tego samego roku miałby urodzić się Jakub*1826 Kalisz
No i do ulokowania w chronologii pozostaje tajemnicza Wiktoria która wedle poznańskiego projektu mając 21 ?? lat wychodzi w 1932 w Słupcy za Michała Borowskiego. Statystycznie rzecz biorąc Przygodzice zdają się być pierwszym do szukania Wincentego łowiskiem.
Z kolei wedle projektu Basia najwięcej Kiełpińskich zdaje się było w parafiach Dębnica i Waliszewo. Może tam trzeba szukać ślubu
24 września 1810 w magistracie kaliskim bierze ślub cywilny Rozalia Joanna Jemiałkowska lat 27 ochrzczona w parafii Wielenin (chyba koło Uniejowa), córka zmarłego Wawrzyńca posesora dóbr w Jaszczurach (pow . kaliski). Kawaler Mikołaj Saweliew żołnierz polski pochodzący z Kaługi.
W PP wpis D-30/1810 par. ewangelicka Kalisz ( akty cywilne z Kalisza z lat 1808-22 zostały błędnie opisane w archiwum jako ewangelickie)
Pozdrawiam
Janusz
W PP wpis D-30/1810 par. ewangelicka Kalisz ( akty cywilne z Kalisza z lat 1808-22 zostały błędnie opisane w archiwum jako ewangelickie)
Pozdrawiam
Janusz
-
jamiolkowski_jerzy

Wincenty brat?Rozalii a syn? Wawrzyńca? koncepcja interesująca. Wielenin i dobra Jaszczury trzeba wpisać do priorytetów kwerendy.
Dziękuję
Dziękuję
- Jerzy_Banach

Niestety, w latach 1800/1809 w parafii ostrowskiej nie znalazłem żadnych wpisów o małżeństwie Wincentego i Salomei. Nie ma też wpisu o urodzeniu Józefa w 1813 r.
Pozdrawiam Jerzy Banach
Jaszczury to parafia Kościelec ( a nie Prażuchy jak błędnie podaje SGKP).
Pozdrawiam
Janusz
Pozdrawiam
Janusz