Akt urodzenia Johanna Barskiego ze Stefanii gm. Kodrąb

Pomoc w poszukiwaniach informacji
KamRutek

Sympatyk

Post autor: KamRutek »

Dzień dobry,

poszukuję aktu urodzenia Johanna (Jana) Barskiego, ewangelika, który miał urodzić się 13 lutego 1917 r. w Tomaszowie, wiosce pod Dmeninem w powiecie radomszczańskim. Mieszkał z matką w miejscowości Stefania do końca II wojny światowej. Metryka urodzenia powinna być w księgach kościoła augsbursko-ewangelickiego w Dziepółci, ale nie znalazłem takiej osoby w tym okresie. Zmarł 4 sierpnia 2004 r. w Gdynii. Będę wdzięczny za pomoc.
Arek_Bereza

Sympatyk
Ekspert
Otrzymał podziękowania: 2 times

Post autor: Arek_Bereza »

jak się nazywali rodzice ?
KamRutek

Sympatyk

Najprawdopodobniej matką była Ewa Knull ur. 31.01.1893 r. w Stefanii, ojcem na podstawie wątłych poszlak mógł być Bolesław Barski, który zginął w Kurlandii w 1919 r. Ewa Knull miała wyjść za niego, ale poszedł na wojnę i zginął. Chodzi mi właśnie, aby potwierdzić, czy dobrze myślę.
Arek_Bereza

Sympatyk
Ekspert
Otrzymał podziękowania: 2 times

Post autor: Arek_Bereza »

SZWA nie działa więc dzwoniłbym do USC w Kobielach Wielkich, tam była w parafii rz-k wieś Tomaszów.
A w ogóle zacząłbym od tego co dostępne czyli akt zgonu Jana Barskiego, jego teczka dowodowa - to wszystko w Gdyni (urząd miasta).
KamRutek

Sympatyk

Myślę, że Jan Barski był zapewne ochrzczony w wierze protestanckiej (tak ma wpisane na spisie osadników niemieckich z Teodorowa z 1940 r.), więc w metrykach kobielskich, to średnio go tam szukać, a księga z 1917 roku już pewnie została przekazana do Archiwum w Piotrkowie. Wydaje mi się, że najsensowniej wysłać oficjalne pismo (jestem pracownikiem Muzeum) do USC Gdyni, by sprawdzili akt zgonu. Dzięki za poradę.
Sroczyński_Włodzimierz

Sympatyk
Nowicjusz
Otrzymał podziękowania: 1 time

Post autor: Sroczyński_Włodzimierz »

Muzea nie mają żadnych specjalnych uprawnień jeśli chodzi o ASC, a odpis akt zgonu nie zawiera informacji o USC rejestracji urodzeń.

Jeśli w 1940 był kawalerem to będzie trudno. W AP w Piotrkowie warto sprawdzić spis GG 1943, kls-y (i pozostałą ewidencję ludności) - także "na okoliczność matki" i ew. żony.
AU nie musiał być sporządzony w 1917, a mógł być odtwarzany i w latach 50 czy nawet 70.

Zgon w 2004 roku wskazuje, że systemy ewidencji ludności mogą zawierać sporo informacji.
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
Gadecki.Bogusław

Członek PTG
Legenda

Post autor: Gadecki.Bogusław »

No tak , same kłody pod nogi :
indeksowałem księgi z parafii luterańskiej Dziepółć i jestem trochę zorientowany w temacie ,
jeśli rodzice Jana brali ślub w 1916 r. to akurat tego materiału nie ma , najwyraźniej rocznik 1916 zaginął ,
Jan rodzi się w 1917r. , w rachubę wchodzi kilka opcji :
1.aktu nie spisano w Dziepółci , materiał jest zindeksowany i opublikowany ,
2. zupełnie możliwe ,że akt spisano w Dziepółci z kilkuletnim opóźnieniem , co w przypadku " wojennych " dzieci nie jest wyjątkowe, w rachubę wchodziłyby księgi z 1921 lub młodsze : są one przechowywane w AP Łódz ,
bedę brał z archiwum U 1921 i 1922 do indeksacji na początku przyszłego roku 2023r.
ewentualnie można wysłać zapytanie do AP Łódź ,
3.akt spisano z jakiś powodów w 1917 r. ale w Radomsku , właśnie tam zaczął działać w 1917 r. nowy filiał , wyodrębniony z Dziepółci , zarządzane były te dwa ośrodki religijne przez tego samego pastora , tylko ,że tutaj nowy problem , księgi z Radomska zachowały się też bardzo wybiorczo , na razie zrobiłem tylko zgony , bo do tego dotarłem ,
Strona szukajwarchiwach.gov.pl nie działa , więc następna kłoda , ale szukałbym ksiąg ludności stałej z wiosek , które wchodzą w rachubę , być może jakieś księgi się zachowały i są w AP Piotrków Trybunalski ,
Jan w latach 30-tych podlegał poborowi , więc dokumentacja związana z poborem , problem w tym ,że z powiatu radomszczańskiego niewiele się zachowało , jeśli, to jest w Piotrkowie,
owocnych poszukiwań życzę ,
pozdrawiam
Bogusław
Ostatnio zmieniony pn 21 lis 2022, 15:54 przez Gadecki.Bogusław, łącznie zmieniany 1 raz.
Sroczyński_Włodzimierz

Sympatyk
Nowicjusz
Otrzymał podziękowania: 1 time

Post autor: Sroczyński_Włodzimierz »

może gorzej niż "brak informacji o zasobie" (szwa.gov w pracowniach naukowych powinno działać):
skorowidz jest wybrakowany
https://poczekalnia.genealodzy.pl/pliki ... _niepelny/
chyba, że to nie gmina Dmenin
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
KamRutek

Sympatyk

W usc w radomsku akta urodzeń filiału ewngelickiego z Radomska są z lat 1925-36, taka iformację uzyskałem. Wątpie że Ewa Knull miała ślub z Bolesławem, jego brat wspominał, że do ślubu nie doszło, bo ten poszedł na front. Wygląda na to, że do końca była panną. W księdze mieszkańców stałych Teodorowa, Stefanii, Smotryszowa, którą zakończono w 1931 r., w domu Knullów jest tylko Ewa, nie ma Jana/Johanna. Natomiast 9 lat później, gdy Niemcy robili spis ewangelików i zbierali deklaracje do volkslisty, Johann Barski już jest przy Ewie. Po wojnie, gdy Państwo zabierało gospodarstwa niemieckie, wyjechali do Gdynii. Mówiła o nim syn, mieszkała razem z nim i synową do końca życia, spoczywają w wspólnym grobie.
AlicjaSurmacka

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: AlicjaSurmacka »

Ja chyba trochę naprowadzę na poszukiwania, bowiem jakiś czas temu zajmowałam się zbrodnią jaką dokonali Niemcy we wsi Dmenin 17 lipca 1942 roku poprzez powieszenie 11 osób w tym dwóch kolegów: Romana Barskiego i Wacława Wudary/ Włodary/Wodary ( są trzy nazwiska bowiem tak był ów pan zapisywany w aktach metrykalnych ), którzy za żony wzięli sobie z pochodzenia Niemki wyznania ewangelicko- augsburskiego.
Nazwisko Barski pojawiło się w Tomaszowie parafii Kobiele Wielkie w 1895 roku, bowiem Teofil Barski urodzony w parafii Gidle w tym właśnie roku poślubił Franciszkę Włodara .Dzieci tej pary to:
1896 akt 103 Bolesław Stanisław Barski zm. 21.12.1919 w Kurlandii
1898 akt 169 ur Jan Baraski poślubił w 1931 roku akt 11 Zofię Bareła córkę Piotra i Marianny Bareła w Kodrębie. Zofia mieszkała w Woli Malowanej.
1901 akt 66 ur. Józef Barski
1903 akt 126 ur. Roman Barski poślubił Ernę Kamchen
1909 akt 29 ur. Faustyn Barski : zm 1910 roku
Teoretycznie w 1916 roku żadne z tych dzieci nie było gotowe do zawarcia związku małżeńskiego.
Roman Barski ur. 18.09. 1903 roku akt 126 w Tomaszowie parafii Kobiele Wielkie syn Teofila i Franciszki Wudara poślubił Ernę Kamchen (1913-1995) wyznania ewangelicko augsburskiego około 1934 roku . W małżeństwie tym urodziło się troje dzieci :
ok. 1935 roku ur. Henryk Barski żył lat 66 zm. 13.05.2001 roku żona Marianna zm. 21.12.2003 roku pochowani w Dmeninie obok matki Erny Teresy Kamińskiej i siostry Ireny z Barskich Bareła Prawdopodobnie mieszkali wcześniej w Częstochowie
ok. 1940 roku ur. Ryszard Barski zamieszkały Św. Anna – fundator tablicy na cmentarzu
1942 roku ur. Irena Barska urodzona 04.03.1942 roku zgłoszona w USC już po śmierci ojca w 1945 roku - zmarła . 14.11.1977 r w Radomsku pochowana w Dmeninie
Wdowa po Romanie Barskim Erna (ur 1913 zm 1995) wyszła w 1951 roku powtórnie za mąż za kawalera Bronisława Kamińskiego. (ok. 1922-1963) Z Bronisławem miała syna Andrzeja, Dwaj synowie Erny i Romana Barskiego wyjechali z Dmenina , natomiast córka Irena poślubiła Nowaka (podobno gdzieś na Pomorzu gdzie wyjechała za pracą) a po rozwodzie z nim poślubiła w Kodrębie w 1971 roku również rozwodnika Henryka Barełę.
Wacław Wodara ur 09.04.1902 r w Tomaszowie parafii Kobiele Wielkie akt 65 z nazwiskiem Wudara syn Józefa i Wiktorii Wrublewskiej poślubił w parafii ewangelicko-augsburskiej w Dziepółci 25.10 1931 roku akt 24 Idę Knull.córkę Andrzeja i Marii Enge zamieszkałą w Teodorowie. Ida Knull ur się 16.08. 1911 roku w Woli Malowanej W małżeństwie tym urodziła się ponoć jedyna córka Leokadia w 1932 roku , która poślubiła Mieczysława Kucharzewskiego.
Wola Malowana, Teodorów i Stefania to wsie z sobą sąsiadujące.
Pozdrawiam Alicja
Awatar użytkownika
dominikk

Członek PTG
Nowicjusz

Post autor: dominikk »

A może urodzenia Jana trzeba szukać pod panieńskim nazwiskiem matki?
Pozdrawiam,
Dominik
KamRutek

Sympatyk

A dlaczego Bolesław Barski mając w 1916 r. 20 lat nie mógł wziąść ślubu? tak teoretycznie pytam, bo na pewno nie było ślubu pomiędzi nim a Ewą Knull

Moderacja
Zgodnie z regulaminem i przyjętym zwyczajem prosimy o podpisywanie swoich postów przynajmniej imieniem.
Jeżeli każdorazowe podpisywanie postów jest kłopotliwe, wtedy można ustawić automatyczny podpis. https://genealodzy.pl/PNphpBB2-viewtopi ... rt-0.phtml

Wojtek, moderator
AlicjaSurmacka

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: AlicjaSurmacka »

A to dlatego, że w dostępnym akcie zgonu Bolesława Barskiego wyraźnie jest napisane, że był kawalerem. Gdyby faktycznie tak było, że panna była z nim w ciąży i nie zdążyli wziąć ślubu to urodzone dziecko nosi nazwisko matki a nie domniemanego ojca.Natomiast gdyby byli po ślubie i on trafiłby do wojska czy na wojnę to urodzenie zgłasza akuszerka z zaznaczeniem, że ojciec urodzonego dziecięcia przebywa na wojnie czy w wojsku czy w więzieniu. Pozdrawiam Alicja
KamRutek

Sympatyk

Oki, dziękuję

Też pozdrawiam
Kamil
Gadecki.Bogusław

Członek PTG
Legenda

Post autor: Gadecki.Bogusław »

Witam ,
z tego co ja pamiętam to :
wg obowiązującego w zaborze rosyjskim prawa o małżeństwie z 1836 r. obowiązującego jeszcze w wolnej Polsce do końca 1945r. to pan młody musiał mieć 21 lat , jeśli nie to zgodę na ślub musieli wydać rodzice lub opiekunowie .
Najwyraźniej takiej zgody nie było , to po pierwsze ,
Jan nosił nazwisko Barski , mogło to wynikać z prostego faktu , że jego ojciec osobiście zarejestrował urodzone z Ewy Knull dziecko i dał mu swoje nazwisko ,
Generalnie widać gołym okiem ,że były jakieś perturbacje w związku Bolesława Barskiego z Ewą Knull ,
Zupełnie możliwe , że akt urodzenia jest w księgach filiału ewangelickiego Radomsko z 1917 r ( jak wcześniej pisałem nie zachowane) , ale też ze względu na niejasną sytuację między rodzicami akt urodzenia Jana mógł zostać zarejestrowany przez Bolesława Barskiego w którejś z okolicznych parafii rzymskokatolickich ,
Dmenin . Kobiele Wielkie czy innej , w Kodrębie sprawdzałem 1917r. - nie ma.
Moim zdaniem deklaracja Jana z 1940 o wierze protestanckiej o niczym nie przesądza ,
ojciec nie żył , matka wychowywała Jana jako samotna formalnie panna , wywodząca się z protestantów.
pozdrawiam
Bogusław
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję zasobów, informacji”