Akt urodzenia Johanna Barskiego ze Stefanii gm. Kodrąb

Pomoc w poszukiwaniach informacji
Awatar użytkownika
Krystyna.waw

Sympatyk
Nowicjusz
Podziękował: 6 times

Post autor: Krystyna.waw »

Gadecki.Bogusław pisze: Jan nosił nazwisko Barski , mogło to wynikać z prostego faktu , że jego ojciec osobiście zarejestrował urodzone z Ewy Knull dziecko i dał mu swoje nazwisko
W Królestwie, ale w zaborze austriackim niekoniecznie.
Mam dwa akty chrztu (Tarnów ok. 1850) dzieci pozamałżeńskich, ojciec pisze własną ręką że "jestem ojcem naturalnym" a dzieci noszą nazwisko matki.
Krystyna
*** Szarlip, Zakępscy, Kowszewicz, Broczkowscy - tych nazwisk szukam.
KamRutek

Sympatyk

Post autor: KamRutek »

Gadecki.Bogusław pisze:Witam ,
z tego co ja pamiętam to :
wg obowiązującego w zaborze rosyjskim prawa o małżeństwie z 1836 r. obowiązującego jeszcze w wolnej Polsce do końca 1945r. to pan młody musiał mieć 21 lat , jeśli nie to zgodę na ślub musieli wydać rodzice lub opiekunowie .
Najwyraźniej takiej zgody nie było , to po pierwsze ,
Jan nosił nazwisko Barski , mogło to wynikać z prostego faktu , że jego ojciec osobiście zarejestrował urodzone z Ewy Knull dziecko i dał mu swoje nazwisko ,
Generalnie widać gołym okiem ,że były jakieś perturbacje w związku Bolesława Barskiego z Ewą Knull ,
Zupełnie możliwe , że akt urodzenia jest w księgach filiału ewangelickiego Radomsko z 1917 r ( jak wcześniej pisałem nie zachowane) , ale też ze względu na niejasną sytuację między rodzicami akt urodzenia Jana mógł zostać zarejestrowany przez Bolesława Barskiego w którejś z okolicznych parafii rzymskokatolickich ,
Dmenin . Kobiele Wielkie czy innej , w Kodrębie sprawdzałem 1917r. - nie ma.
Moim zdaniem deklaracja Jana z 1940 o wierze protestanckiej o niczym nie przesądza ,
ojciec nie żył , matka wychowywała Jana jako samotna formalnie panna , wywodząca się z protestantów.
pozdrawiam
Bogusław
Dziękuję za poszukiwania.

Kamil
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję zasobów, informacji”