Bogusław_Woyciech pisze:Piotrze
pomagam w odszukaniu korzeni w Polsce osobie, która pochodzi z Brazylii.
Interesuje nas nazwisko Zaguła, które jest w Twoim drzewie.
Leon Zaguła i jego żona Józefa domo Wójcik mieszkali na terenie par.Kraśnik. Poszukujemy ich dzieci.
Pozdrawiam Bogusław
Czy wiesz coś może jak znaleźli się w Brazylii ci których szukasz, kiedy i jakieś inne wiadomości na ten temat. parafia Kraśnik ale co więcej?
Moja prababcia Marianna Chruściel z domu Maziarz (jej matka Pal?), ojciec Michał, też wyjechała do Brazylii, dopiero w 1912 r. Rio Grande do Sul. Dopiero niedawno (no kilka lat już) nawiązałam kontakt z rodziną tamże, ale nie sposób ustalić tutaj na miejscu czegoś więcej na jej temat, tzn. nie znalazłam jej urodzenia, itp. Podejrzewam parafię Zaklików. Tak że zaciekawiła mnie informacja, że ktoś z parafii Kraśnik też wyjechał do Brazylii.
A tak przy okazji - Piotrze (do autora wątku się zwracam) - Twoi Maziarze na liście to jaki czas (chyba już pytałam i pamiętam, że po 1912 r., ale może źle myślę, że pytałam). Wiem, że nazwisko Maziarz obecnie tam występuje, ale nijak nie mogę ich połączyć z moją prababcią, brak metryk. Próbowałam Paleń zamiast Pal, ale to chyba nie jest dobry trop.
Może wiesz już skąd Maziarze tam przyszli, tam to znaczy w okolice Kraśnika (moja babcia urodzona w parafii Rzeczyca Ziemiańska w 1904 r., a prababcia nie wiem gdzie ok. 1869 r.).
Łucja