Patrick_Chłąd pisze:Alan MADEJ, Witam, pierwszy Czyżyk który jest na FILAE urodził się 04/03/1899 w MIEZANACH, ślub 03/12/1932 w VALENCIENNES.
W którym roku rodzina przybyła do FRANCJI? Nie ma takiego nazwiska w spisie ludności Henonville aż do 1936 roku.
alan.madej pisze:Dzień dobry,
szukam przodka, któr wyjechał z Polski (Łukówek, woj. lubelskie) do miejscowości Henonville we Francji. Nazywał się Stanisław Czyżyk (1927 - ?), a jego żona, to Gertruda (? -?) , urodzona prawdopodobnie w okolicach Łodzi. Mieli dwójkę dzieci: Sophie (? -?) i Jose (? -?).
Kompletnie nie wiem jak się poruszać po francuskojęzycznych stronach, ale trafiłem na Geopatronyme , gdzie widać, że nazwisko Czyżyk pojawia się w okolicach wspomnianej miejscowości oraz jest coś o w tamtejszych drzewach genealogicznych, ale brak dostępu do szczegółów.
Bardzo proszę o wskazówkę, gdzie i jak szukać dalej. Z góry dziękuję ogromnie za każdą podpowiedź.
Rodzina we Francji - jak odnaleźć? cz.2
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie
- alan.madej

Re: Klara w Wittenheim (Haut-Rhin)
@Patrick_Chłąd Właśnie zauważyłem, że przeoczyłem Twoją odpowiedź. Wciąż wiem stosunkowo mało na temat mojego Stanisława Czyżyka - aczkolwiek według mojej obecnej wiedzy urodził się 1897.01.06 w Łukówku (woj. lubelskie). Kiedy wyjechał niestety nie wiem. Posiadam jedynie zdjęcie, według którego mogę szacować, że dzieci urodziły mu się raczej później niż wcześniej.
Pozdrawiam,
Alan
Alan
-
Kristof1960

Rodzina we Francji - jak odnaleźć? cz.2
Dzień dobry.
Poszukuję informacji na temat mojej prababci : ODOLSKA Michalina zd. Sławińska c. Szczepan i Marianna ur. 1874 Warszawa. W czasie II wojny światowej przebywała na robotach w Niemczech. Po wojnie nie wróciła do Polski a w 1950 wyjechała do Francji gdzie prawdopodobnie zmarła. Czy mogę prosić o pomoc ??
Za wszelkie informacje dziękuję. Pozdrawiam Krzysztof.
Poszukuję informacji na temat mojej prababci : ODOLSKA Michalina zd. Sławińska c. Szczepan i Marianna ur. 1874 Warszawa. W czasie II wojny światowej przebywała na robotach w Niemczech. Po wojnie nie wróciła do Polski a w 1950 wyjechała do Francji gdzie prawdopodobnie zmarła. Czy mogę prosić o pomoc ??
Poszukuję losów siostry mojej babci- prośba.
Szanowni Państwo,
Siostra moje babci Bronisława Kołosińska urodziła się w Pabianicach w 1897 roku jako córka Józefa i Rozalii Kubery. W 1929 roku w Osjakowie ( woj. łódzkie) wraz z mężem Piotrem Hodera zgłosiła się do księdza gdzie zeznali, że zawarli związek małżeński w 1925 roku w Stettin/Niemcy, że zapowiedzi odbyły sie tam/w Stettin w 1922 roku. Tam też urodziła im się przed slubem córka, co zapisano też w Osjakowie. W księdze małżęństw Bronisława jest błędnie zapisana jako Kosińska z domu. Tu urywa się dla mnie po niej wszelki ślad.
Jej mąż już jako Pierre Hodera pojawia się w listach naturalizacji we Francji, w 1941 roku rodzi mu się tam pierwsze dziecko z siedmiorga dzieci z żona Karolina Struck. Nie mam pojęcia co stało się z Bronisławą. Czy Piotr wyjechał do Francji przed wojna czy był wywieziony tam w czasie wojny na roboty. Też we Francji umiera w 2020 roku Helena Hodera urodzona w 1923 roku W Osjakowie. Mogę tylko przypuszczać , że to córka Bronisławy z małżeństwa z Hoderą, której urodzenie było zgłoszone w Osjakowie. Niestety nie mieszkając w Polsce nie mogę udać się do archiwów.
Będę niezmiernie wdzięczna za wszelkie sugestie, podpowiedzi gdzie by tu jeszcze szukać losów Bronisławy. A może ktoś z Państwa jest spokrewniony z jej rodzina lub rodziną jej męża ?
Krystyna Lutek
Siostra moje babci Bronisława Kołosińska urodziła się w Pabianicach w 1897 roku jako córka Józefa i Rozalii Kubery. W 1929 roku w Osjakowie ( woj. łódzkie) wraz z mężem Piotrem Hodera zgłosiła się do księdza gdzie zeznali, że zawarli związek małżeński w 1925 roku w Stettin/Niemcy, że zapowiedzi odbyły sie tam/w Stettin w 1922 roku. Tam też urodziła im się przed slubem córka, co zapisano też w Osjakowie. W księdze małżęństw Bronisława jest błędnie zapisana jako Kosińska z domu. Tu urywa się dla mnie po niej wszelki ślad.
Jej mąż już jako Pierre Hodera pojawia się w listach naturalizacji we Francji, w 1941 roku rodzi mu się tam pierwsze dziecko z siedmiorga dzieci z żona Karolina Struck. Nie mam pojęcia co stało się z Bronisławą. Czy Piotr wyjechał do Francji przed wojna czy był wywieziony tam w czasie wojny na roboty. Też we Francji umiera w 2020 roku Helena Hodera urodzona w 1923 roku W Osjakowie. Mogę tylko przypuszczać , że to córka Bronisławy z małżeństwa z Hoderą, której urodzenie było zgłoszone w Osjakowie. Niestety nie mieszkając w Polsce nie mogę udać się do archiwów.
Będę niezmiernie wdzięczna za wszelkie sugestie, podpowiedzi gdzie by tu jeszcze szukać losów Bronisławy. A może ktoś z Państwa jest spokrewniony z jej rodzina lub rodziną jej męża ?
Krystyna Lutek
-
Sroczyński_Włodzimierz

Wizyta w archiwach w Polsce raczej niewiele by wniosła. Z uwagi na okres, okoliczności i stopień pokrewieństwa to raczej tylko PCK
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
Rozumiem, dziękuję. Krystyna
Rodzina we Francji - jak odnaleźć? cz.3
Nie podajesz linków z których korzystałaś, więc przypuszczam, ze chodzi o bazę francuskiej naturalizacji oraz francuska bazę zgonów.
Te bazy to tylko indeksy. Aby dowiedzieć się więcej należy sięgnąć do dokumentów, to znaczy
* zamówić dokumenty dotyczące naturalizacji (podając wszystkie informacje z tabelki: nazwisko imię datę i miejsce urodzenia oraz datę i numer dekretu naturalizacji). Nie jest wykluczone, ze będzie tam jakaś informacja o Bronisławie.
* zamówić akt zgonu Heleny w miejscowości w której zmarła we Francji.
Czy Geneviev Hodera to tez ta rodzina?
Slady prowadza do Francji, więc wizyta w polskich archiwach jest zbędna.
Te bazy to tylko indeksy. Aby dowiedzieć się więcej należy sięgnąć do dokumentów, to znaczy
* zamówić dokumenty dotyczące naturalizacji (podając wszystkie informacje z tabelki: nazwisko imię datę i miejsce urodzenia oraz datę i numer dekretu naturalizacji). Nie jest wykluczone, ze będzie tam jakaś informacja o Bronisławie.
* zamówić akt zgonu Heleny w miejscowości w której zmarła we Francji.
Czy Geneviev Hodera to tez ta rodzina?
Slady prowadza do Francji, więc wizyta w polskich archiwach jest zbędna.
Pozdrawiam, Elżbieta Grabowska z d. Cibińska
moje parafie:Cierno Oksa Węgleszyn Nagłowice (świętokrzyskie)
i Wysocice Sieciechowice (małopolskie) okolice
moje parafie:Cierno Oksa Węgleszyn Nagłowice (świętokrzyskie)
i Wysocice Sieciechowice (małopolskie) okolice
.
Commune de Saint-Sauveur-en-Puisaye, département de l'Yonne.
Recensement de la population de 1936.
https://zupimages.net/up/22/48/jbb6.jpg
.
https://zupimages.net/up/22/48/h6tm.jpg
.
.
.
Dzień dobry,Kristof1960 pisze:Dzień dobry.
Znalazłem to na stronie "geneanet", która wydaje się odpowiadać twojej prośbie.
https://gw.geneanet.org/lukhop?n=slawin ... =michalina
-
Kristof1960

Dobry wieczór.
Bardzo dziękuję za informację. Niestety jest ona błędna. Dane te są mi znane, ale Michalina Odolska zd. Sławińska nie zmarła w latach 1912-1914. Jak wspomniałem jest to moja prababcia i w wyniku poszukiwań dostałem informaję na jej temat z Arolsen Archives z których wynika że w czasie II Wojny Światowej była wywieziona na roboty do Niemiec a w 1950 roku wyjechała do Francji. Ponawiam więc prośbę o pomoc na terenie Francji. Będę wdzięczny za wszelkie wskazówki.
Pozdrawiam Krzysztof K.
Bardzo dziękuję za informację. Niestety jest ona błędna. Dane te są mi znane, ale Michalina Odolska zd. Sławińska nie zmarła w latach 1912-1914. Jak wspomniałem jest to moja prababcia i w wyniku poszukiwań dostałem informaję na jej temat z Arolsen Archives z których wynika że w czasie II Wojny Światowej była wywieziona na roboty do Niemiec a w 1950 roku wyjechała do Francji. Ponawiam więc prośbę o pomoc na terenie Francji. Będę wdzięczny za wszelkie wskazówki.
Pozdrawiam Krzysztof K.
Drodzy Państwo, mam jeszcze jedna prośbę w związku z poszukiwaniem siostry mojej babci. Otóz dzięki pomocy 'aroszew' (jestem bardzo wdzięczna) Bronisława się odnalazła. Wiem już , że wyjechała z mężem do Francji, że miała z nim więcej dzieci niż jedno i że we Francji zmarła.aroszew pisze:.
.
.
Mam jednak ogromny problem z odzytaniem w pierwszym linku imion jej dzieci w pozycji 72 i 73, i miejsc urodzenia dzieci z pozycji 70, 71 i 72. Jej córka Helena Gertruda zgłoszona była jako urodzona w Stettinie jednak w scanie powyższej księgi nazwa miasta nie przypomina Stettina ani Pabianic, w których urodziła się sama Bronisława. Jeśli mogłibyście Państwo spojrzeć i przesłać sugestie będę bardzo wdzięczna, a bardzo bardzo
Krystyna
-
Ciszewska_Ewa