Żebrowski Tadeusz, taternik

Tablica ogłoszeń, pomoc w poszukiwaniu osób i rodzin; Poszukuję NazwiskaMoje konto” - „Moje nazwiska ” ; w tytule tematu proszę napisać "nazwisko i imię" lub "nazwiska i imiona" poszukiwanych osób, rodzin

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

Awatar użytkownika
Tomasz_Lenczewski

Sympatyk
Otrzymał podziękowania: 1 time
Kontakt:

Post autor: Tomasz_Lenczewski »

termos pisze:A może akt zgonu wystawiony był w Zakopanem? Zadzwoniłabym do Urzędu Stanu Cywilnego w Zakopanem nie prosząc o akt zgonu tylko o informację o imiona rodziców.
pozdrawiam
Teresa
To raczej nie przejdzie, bo trzeba to jakoś uzasadnić. I za bliski okres od zgonu (PRL). Można zdobyć czy raczej skorygować datę używając argumentu odpowiedniego. Takie rzeczy to setkami uzyskiwałem z USC w stosunku do danych osób mi obcych, ale nie w obecnym okresie i stanie prawnym.
termos

Sympatyk

Post autor: termos »

Jeszcze przyszło mi do głowy, że można spróbować pytać w Polskim Związku Alpinizmu. Jeśli się wspinał to był członkiem tej organizacji, być może oddziału warszawskiego. Mają zapewne archiwalne akta członkowskie.
Teresa
choirek

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: choirek »

Tomaszu, otrzymywałem akta zgonu w USC na piękne oczy, więc tej możliwości też bym nie wykluczał
Pozdrawiam, Irek
rysiek26

Sympatyk

Post autor: rysiek26 »

No raczej nie ma szans bym otrzymał akt zgonu z USC albo jakieś informacje. Nie jesteśmy krewnymi.
Pozdrawiam gorąco,

Ryszard
termos

Sympatyk

Post autor: termos »

Nie trzeba wnioskować o otrzymanie aktu zgonu, bo to rzeczywiście nie przejdzie, ale poprosić telefonicznie o jakiś szczegół - można spróbować. Ja kilkakrotnie prosiłam o dzienną datę zgonu lub inną informację i nie było problemu. Najwyżej odmówią, to tylko jeden telefon. Sprawdzałam, że Tadeusz Żebrowski jest odnotowany na stronie warszawskiego oddziału Polskiego Związku Alpinizmu, myślę że to dobry trop.
pozdrawiam
Teresa
Awatar użytkownika
Tomasz_Lenczewski

Sympatyk
Kontakt:

Post autor: Tomasz_Lenczewski »

termos pisze:Nie trzeba wnioskować o otrzymanie aktu zgonu, bo to rzeczywiście nie przejdzie, ale poprosić telefonicznie o jakiś szczegół - można spróbować. Ja kilkakrotnie prosiłam o dzienną datę zgonu lub inną informację i nie było problemu. Najwyżej odmówią, to tylko jeden telefon. Sprawdzałam, że Tadeusz Żebrowski jest odnotowany na stronie warszawskiego oddziału Polskiego Związku Alpinizmu, myślę że to dobry trop.
pozdrawiam
Teresa
A więc stamtąd najprędzej o dane personalne. Być może studiował na UW i wgląd do teczki personalnej tam też jest moźliwy. USC to inne przepisy, a dane archiwalne osób zmarłych z uczelni, związków czy miejsc pracy są łatwiejsze do zdobycia.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję osób, rodzin”