Kronika parafii Piekoszów

Pomoc w poszukiwaniu publikacji, których nie ma w Bibliotece cyfrowej w Katalogu linków w bazie Nasze książki ; rozmowy o książkach ; Biblioteczka genealoga

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

Kozera_Piotr

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Kozera_Piotr »

Witam
Szukam cyfrowej wersji książki księdza Józefa Antoniego Olszewskiego, proboszcza strawczyńskiego i piekoszowskiego "Łzy łze pobijające pięć Maryi, każda ludzka w w obrazie Piękoszowskim Zofii z Krasińskich Tarłowy ofiar. Krak.Akad.",wydanej w 1746 roku. Jego druga książka ,"Zdobycz fortunna nieprzyjaciela dusznego w skarbie karmelitańskim znaleziona dla duchowego pożytku braci i sióstr ..."wydana w 1736 roku, znajduje się w bibliotece Uniwersytetu Jagiellońskiego. Z tego znalazłem w internecie jest to zapis zdarzeń podczas odwiedzin w Sanktuarium w Piekoszowie. Może więc być zródłem wiedzy o życiu okolicznych mieszkańców.
Przed chwilą znalazłem coś takiego :
Kolejny proboszcz piekoszowski, Mikołaj Złotnicki, napisał niebawem książkę „Skarb nieprzebrany – Bogarodzica Panna Maryja we wsi Piekoszowie… przed samym wtargnięciem Szwedów krwawymi łzami płacząca” z 1722 r., przechowywaną do dziś w archiwum parafialnym, zawierającą opis wydarzeń z 1705 r. oraz 284 uzdrowień oraz innych szczególnych łask otrzymanych przez wiernych przed Płaczącym Wizerunkiem…
Też jest w Bibliotece Jagiellońskiej.Przeglądałem.Mnie interesuje bardziej książka księdza Olszewskiego dla porównania.

Piotr
Patrymonium

Sympatyk

Post autor: Patrymonium »

W katalogu Estreichera znalazłem,że ten starodruk znajduje się w Bibliotece Czartoryskich w Krakowie.
https://www.estreicher.uj.edu.pl/starop ... =0&index=1
Jednak chyba jest niedostępny cyfrowo.
Marian

,,O Clavis David et sceptrum domus Israël; qui áperis, et nemo claudit; claudis, et nemo áperit".
,,Scabellum pedum tuorum".
StraszMarek

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: StraszMarek »

"Zdobycz fortunna z nieprzyjaciela..." jest też w Polonie.
Pozdrawiam, Marek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Książki, Biblioteki”