Wróbel Antoni z Magadańskiej Obłasti, Primorskiego Kraju

Wzajemna pomoc w poszukiwaniu zasobów i informacji historyczno-genealogicznych Gdzie szukać zasobów: informacji o żołnierzach, powstańcach, list osób poległych i pomordowanych, zaginionych osób, jeńców, obozy, wojsko

Moderatorzy: elgra, maria.j.nie

Awatar użytkownika
Goś_Edmund

Sympatyk
Otrzymał podziękowania: 1 time

Wróbel Antoni z Magadańskiej Obłasti, Primorskiego Kraju

Post autor: Goś_Edmund »

Szukam punktu zaczepienia, możliwości jakiegoś śladu.
Antoni Wróbel, warszawiak idzie na wojnę rosyjsko-japońską, jako żołnierz armii carskiej. W Magadańskiej Obłasti, Primorskim Kraju we wrześniu 1905r. zostaje zdemobilizowany i osiada w osadzie Kotowo, bo tam poznał piękną kobietę Annę, która zostaje Jego żoną. Adoptują troje sierot, a w latach 1905-1909 rodzi się Im czworo dzieci oraz adoptują następne sieroty. W sumie jest w domu 11 dzieci. Najmłodsza z rodu Anastazja wychodzi za mąż (1926r.) za Michaiła Prokłowicza Uszakowa. Michaił jest dyrektorem szkoły, spotykają Go represje ze strony władzy radzieckiej. Ich syn Jureniusz Michajłowicz żeni się z Ziną Nikołajewną Siłkin. On po studiach prawniczych, Ona medycznych - oboje kończą je w Chabarowsku. I tam rodzi Im się w 1958r. syn Jewgienij. Mieszkają w Czukockim Kraju Buchta Prowidienie. Jewgieni przenosi się potem w okolice Odessy a obecnie (od września) mieszka w Polsce po sąsiedzku. Znamy się od ponad 10 lat - odszukałem Mu metrykę urodzenia i chrztu w parafii św. Barbary 10.01. a chrzest 14.04.1873r..
W jaki sposób (czy to jest realne) dotrzeć do metrykalii Primorskiego Kraju, aby tam odszukać metryki.
Edmund
Marcin.Rybicki

Sympatyk

Post autor: Marcin.Rybicki »

W parafii rzymskokatolickiej we Władywostoku nie ma nazwiska Wróbel wśród urodzonych w latach 1905-1910. Dane z archiwum CGIA z Sankt Petersburga. Pytanie gdzie mieszkali w latach 1905-1910. Nie mogę namierzyć osady Kotowo na mapach.
Awatar użytkownika
Goś_Edmund

Sympatyk

Post autor: Goś_Edmund »

Marcin.Rybicki pisze:W parafii rzymskokatolickiej we Władywostoku nie ma nazwiska Wróbel wśród urodzonych w latach 1905-1910. Dane z archiwum CGIA z Sankt Petersburga. Pytanie gdzie mieszkali w latach 1905-1910. Nie mogę namierzyć osady Kotowo na mapach.
Dzięki za szybką odpowiedź. Sam też miałem problem z określeniem położenia osady Kotowo. Jakieś konkrety będę mógł podać dopiero w poniedziałek, bo jestem teraz poza domem.
Edmund
Irena_Powiśle

Sympatyk
Ekspert
Otrzymał podziękowania: 4 times

Post autor: Irena_Powiśle »

Czy może to być osada Szkotowo?
Pozdrawiam,
Irena
Marcin.Rybicki

Sympatyk

Post autor: Marcin.Rybicki »

Trzeba się dostać na stronę internetową parafii rzymskokatolickiej we Władywostoku. W archiwum parafialnym znajdują się księgi parafii rzymkat.: Chabarowsk, Aleksandrowsk, Nikołajewsk, Nikolsk, Władywostok. Poza tym jest Rosyjskie Państwowe Historyczne Archiwum Dalekiego Wschodu. Tam też księgi prawosławne, bo nie można wykluczyć, że ślub i chrzty odbywały się w obrządku prawosławnym.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Wojny i Powstania zbrojne, Wojsko..”