Witam serdecznie.
Proszę o informację w jakim archiwum mogą znajdować się akta personalne oficera służącego w LWP w latach 1944-1949. W zbiorach CAW ich nie ma.
Pozdrawiam.
Ksawery.
LWP, Akta personalne oficera-prośba o informację.
Moderatorzy: elgra, maria.j.nie
- Tomasz_Lenczewski

- Otrzymał podziękowania: 1 time
- Kontakt:
akta personalne oficera-prośba o informację.
Akta personalne oficerów (Ludowego) Wojska Polskiego z tego okresu powinny być w zbiorach CAW / WBH w TAP (Tajne Archiwum Personalne). Dwie teczki stamtąd przeglądałem w okresie kiedy samemu można było szukać teczek w kartotece fiszkowej. Teraz trzeba pytać. Jeżeli oficer służył w formacjach bezpieczeństwa typu WW czy KBW może mieć akta w IPN. I tam należałoby sprawdzić. Pozdrawiam
Dziękuję bardzo za informację. W CAW odpowiedziano mi ,że akt nie ma. Czyli muszę zwrócić się do TAP?
Oficer nie służył w formacjach bezpieczeństwa. Pozdrawiam.
Oficer nie służył w formacjach bezpieczeństwa. Pozdrawiam.
- Tomasz_Lenczewski

- Otrzymał podziękowania: 1 time
- Kontakt:
TAP to zespół CA / WBH!
Nie wszystkie akta musiały się zachować, bo przedwojennych teź czasem nie ma. Poza tym czasem akta są w innych teczkach personalnych.
Nie wiem natomiast, jak z aktami powojennymi, bo musiałbym zamówić conajmniej setkę, aby coś wyrokować.
Jeśli więc nie ma to znaczy, źe zaginęły i powinien Pan zlecić kwerendę powojennych rozkazów czy też dzienników personalnych dotyczących tego oficera, aby ustalić stan jego słuźby.
Nie wszystkie akta musiały się zachować, bo przedwojennych teź czasem nie ma. Poza tym czasem akta są w innych teczkach personalnych.
Nie wiem natomiast, jak z aktami powojennymi, bo musiałbym zamówić conajmniej setkę, aby coś wyrokować.
Jeśli więc nie ma to znaczy, źe zaginęły i powinien Pan zlecić kwerendę powojennych rozkazów czy też dzienników personalnych dotyczących tego oficera, aby ustalić stan jego słuźby.