Miejscowość Jechowice

Pomoc w poszukiwaniu zasobów i informacji o parafiach i miejscowościach

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra

Antek

Sympatyk
Nowicjusz

Miejscowość Jechowice

Post autor: Antek »

Dzień dobry.

Ostatnio dotarłem do aktu zgonu swojej prababki Janiny Janiszewskiej z którego wynika, że urodziła się 24 czerwca 1924 roku w miejscowości Jechowice. Niestety nie mogę nigdzie takowej miejscowości znaleźć. Z kolei z opowieści rodzinnych dowiedziałem się, że urodziła się w Lwowie. Bardzo proszę o pomoc lub wskazówkę, która pomogłaby mi odnaleźć Jechowice.

Z wyrazami szacunku
Damian
Awatar użytkownika
Grazyna_Gabi

Sympatyk
Podziękował: 1 time
Otrzymał podziękowania: 14 times

Miejscowość Jechowice

Post autor: Grazyna_Gabi »

Jestes pewny odczytu ?
Link do aktu by sie przydal.
Moze nie Jechowice a Lachowice.
https://pl.wikipedia.org/wiki/Lachowice_Zarzeczne
http://dir.icm.edu.pl/Slownik_geograficzny/Tom_V/55

Pozdrawiam
Grazyna
Antek

Sympatyk
Nowicjusz

Miejscowość Jechowice

Tak, jestem pewien odczytu. Zdjęcie niniejszego aktu robiłem w USC (nie mineło 80 lat, więc nie wiem czy mogę zdjęcie tego aktu udostępniać) i na pewno jako miejsce urodzenia wpisane jest "Jechowice". Wszelkie wątpliwości rozwiałoby odnalezienie aktu urodzenia (niestety nie wiem czy są gdziekolwiek dostępne akta urodzeń z tamtego okresu, z tamtych rejonów) lub aktu małżeństwa z moim pradziadkiem, ale niestety nie znam daty.

Pozdrawiam
Damian
Serdecznie pozdrawiam
Damian
Awatar użytkownika
Grazyna_Gabi

Sympatyk

Miejscowość Jechowice

Na FS masz troche dostepnych metryk z wczesniejszych lat, mozesz sprawdzic
wystepowanie nazwiska.
Natomiast w innym watku pytales o Helene urodzona w Niemczech.
Miejscowosc trudna do znalezienia, wsi o nazwie Neudorf jest cala masa.
Nazwisko niezbyt popularne i w wyszukiwarce Bad Arolsen pojawia sie osoba
zmarla w pow. Detmold. W tej okolicy byla miejscowosc ktora wchlonela inna
(Neues Dorf zu Bad Salzuflen) teraz Bad Salzuflen.

Pozdrawiam
Grazyna
Antek

Sympatyk
Nowicjusz

Miejscowość Jechowice

Postaram się co nieco przejrzeć FS. Co do Heleny tak pytałem, lecz nie wiem czy "Newendorf" (tak było wpisane w akcie zgonu) a "Neudorf" można interpretować jako takie same. Nazwisko rzeczywiście bardzo rzadkie (wiem również, że jej ojcem był Ludwik Krystoforski a matką Stanisława Kowalec) co w sumie już sam nie wiem czy ułatwia czy utrudnia mi sprawę. A co do wskazówki z pow. Detmold dziękuję, sprawdzę.

Serdecznie pozdrawiam
Damian
Serdecznie pozdrawiam
Damian
Awatar użytkownika
Grazyna_Gabi

Sympatyk

Miejscowość Jechowice

Na pewno nie Newendorf :roll: bledny zapis.
Neudorf, Neuendorf to prawidlowe zapisy.
Po polsku Nowa Wies.

Grazyna
Antek

Sympatyk
Nowicjusz

Miejscowość Jechowice

Rozumiem, dziękuję bardzo. Mam jeszcze jedno pytanie. Wiedząc w którym USC prababcie zawarły swoje małżeństwa jako uprawniony do wykonania fotokopii aktów czy urząd mi je udostępni (urzędnik będzie musiał poszukać), jeśli nie znam dokładnej daty (lata 40)? Posiadam inne dane (rodziców, dat urodzeń), lecz nie znam konkretnych dat.

Serdecznie pozdrawiam
Damian
Serdecznie pozdrawiam
Damian
Antek

Sympatyk
Nowicjusz

Miejscowość Jechowice

Co prawda minął rok, ale pozwolę sobie odświeżyć temat.

Odnalazłem akt małżeństwa mojej prababci Janiny Janiszewskiej. Wynika z niego, iż urodziła się w 24 czerwca 1924 w Jelechowicach niedaleko Lwowa. Zdążyłem się zorientować, iż Jelechowice należały wtedy do parafii Złoczów. Błąd z "Jechowicami" w akcie zgonu wynika najprawdopodobniej z faktu, iż prababcia w metryczce dowodej również miała błędnie wpisane "Jechowice ZSRR".
Wraz z nowym odkryciem pojawiły się oczywiście następne pytania. Z aktu małżeństwa dowiedziałem się, iż w 1945 roku, kiedy brała ślub była córką zmarłego policjanta Stanisława Janiszewskiego i jego zmarłej żony Agnieszki z domu Mroczko (w metryczce dowodowej nazwisko matki "Roczka" - obstawiam, że też błędnie).
W związku z tym chciałbym Państwa zapytać w jaki sposób dotrzeć (a bardziej znaleźć) do aktu małżeństwa (a potem w konsekwencji aktów ich urodzeń i tak dalej..) rodziców mojej prababci Stanisława i Agnieszki.
Postanowiłem wziąć na "przesłuchanie" najstarszych członków rodziny i dowiedziałem się niewiele, aczkolwiek myślę, że interesujących rzeczy. Z "przesłuchania" dowiedziałem się, że prababcia opowiadała, że przed wojną mieszkała z rodzicami w Lwowie. Podobno jej rodzice byli jak na tamte czasy niby bogaci. Posiadali (tak mi powiedziano) młyn, pocztę i aptekę, ale czy w Lwowie czy gdzieś indziej tego nie wiem. Nie dowiedziałem się co się stało z rodzicami prababci ani z jej bratem. Wiem jedynie tyle, że w jakiś okolicznościach prababcia została rozdzielona z bratem Władysławem (wynikałoby że gdzieś akurat przebywali razem, prababcia szukała brata podobno po wojnie przez PCK ale go już nie znalazła) i ona została zabrana do fabryki zbrojeniowej do produkcji broni dla wehrmachtu. Potem została zabrana do pracy na roli u niemieckiego gospodarza. Wiem, że w czasie gdy pracowała u niemieckiego gospodarza umarła jej matka Agnieszka (podobno przyszedł telegram do prababci, że jej mama umarła, podobno gospodarz niemiecki zgodził się początkowo puścić ją na pogrzeb, ale ostatecznie tego nie zrobił, bo stwierdził, że prababcia by już nie wróciła (i pewnie by tak było)). O ojcu prababci nic nie wiem, ale wiedząc z AM, iż był policjantem obstawiam, że zbyt dobrze mógł nie skończyć.
Po wojnie wiadomo zmiany granic itd. prababcia nie wróciła już w rodzinne strony.
Reasumując chciałbym się Państwa zapytać w jaki sposób mając taką dawkę informacji mogę kontynuować dalsze poszukiwania rodziny prababci Janiny?
Serdecznie pozdrawiam
Damian
puszek

Sympatyk
Otrzymał podziękowania: 28 times

Miejscowość Jechowice

Post autor: puszek »

"Agnieszki z domu Mroczko (w metryczce dowodowej nazwisko matki "Roczka" - obstawiam, że też błędnie)"
Nazwisko Mroczko we wsi Jelechowice/par. Złoczów występuje dosyć często. Np.
https://www.familysearch.org/ark:/61903 ... at=1639767
Natomiast nie znalazłam nazwiska Janiszewski.
Bożena
Antek

Sympatyk
Nowicjusz

Re: Miejscowość Jechowice

puszek pisze:"Agnieszki z domu Mroczko (w metryczce dowodowej nazwisko matki "Roczka" - obstawiam, że też błędnie)"
Nazwisko Mroczko we wsi Jelechowice/par. Złoczów występuje dosyć często. Np.
https://www.familysearch.org/ark:/61903 ... at=1639767
Natomiast nie znalazłam nazwiska Janiszewski.
Szczerze bardzo dziękuję za pofatygowanie się i przejrzenie ksiąg z Jelechowic. Przez chwilę rzuciłem okiem teraz i również znalazłem na paru stronach już cztery "Mroczko". Wieczorkiem przejrzę dokładniej. Szkoda, że nie ma ksiąg chrztu np. tak do 1910 roku. Może znalazłaby się jakaś Agnieszka Mroczko?
Serdecznie pozdrawiam
Damian
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję parafii, miejscowości”