Postaram się Panu pomóc, gdyż moja rodzina Wieteckich z Młodojewa miała powiązania z rodzinami Kluga, Bengier i Miętkiewicz. Mam skany z parafii Młodojewo, a także wieloletnie doświadczenie w szukaniu pochodzenia niektórych rodzin zamieszkałych w Młodojewie.
Moim zdaniem w akcie zapisano Gościejewko, ale zapewne dotyczy miejscowości Gościejewo w powiecie krotoszyńskim. Ksiądz Klawitter miał tendencję do zdrobnień, ale miał bardzo czytelny charakter pisma.
Mam akt ślubu tej pary, która ślub zawarła w dniu 1 marca 1813 r w kościele Młodojewo i Maciej Miętkiewicz określany był jako honestus, był wdowcem i liczył 54 lata, a panna Marianna Gelharówna miała 24 lata i była córką Wawrzyńca i Krystyny z Klugów Gehlerów mieszkających wówczas w Marcewku. Swiadkami tego ślubu byli Jan Bengier, Mikołaj Miętkiewicz, Kazimierz Klug ( mąż mojej pra...babki Franciszki z Jaworskich Wieteckiej, która po śmierci Antoniego Wieteckiego, mojego pra...poślubiła Kazimierza Kluga) oraz Andrzej Klug, wszyscy świadkowie także z Marcewka. Akt jest zapisany po łacinie. Jeśli prześle mi Pan na priv swój adres mailowy to chętnie wyślę ten akt ślubu.
Jeśli chodzi o Gehlerów, to mogli przybyć z powiatu krotoszyńskiego, bo także ślady moich Wieteckich i Węgrowskich tam wiodą.
W osiemnastym wieku proboszcz z Młodojewa ksiądz Bylina sprowadził na te tereny swoją rodzinę i objęli sołectwa powstałe z wyrębów lasów oraz osiedlili rzemieślników niemieckiego pochodzenia.
Jeśli Pan zechce mogę pomóc w poszukiwaniach, bo mam skany z Młodojewa i Słupcy. Skanów z Gościejewa nie posiadam.