Plutycze

Pomoc w poszukiwaniu zasobów i informacji o parafiach i miejscowościach

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

Aaron
Adept

Plutycze

Post autor: Aaron »

Mokryna Nazaruk urodziła się we wsi Plutycze 14 lipca 1888 r. Jej ojcem był Awksentij Iwanowicz Nazaruk (w niektórych metrykach występuje nazwisko Gryhoruk) 1866-1907, a matką Matrona Mychajliwa Aleksiejuk 1867-1897) Po śmierci jej matky w 1897 r., jej ojciec ożenił się ponownie z Anastasią Prokopovną Nesterukovą Życie dla Mokryny staje się nie do zniesienia, praktycznie nie jada w domu, tylko mieszka z ciotkami i wujkami. Nie wiadomo na pewno, czy ze strony ojca - Hryhoruków (Nazaruków), czy ze strony brata matki Osipa Aleksiejuka. Para urodziła kolejne dzieci – Wołodymyra w 1898 r., Myrona w 1900 r., Marię w 1902 r. i Iwana w 1905 r. W 1907 r. zmarł Aksentij, więc Mokryna uciekła z domu i trafiła na Besarabię

dziekuje za wszelkie informacje i pomoc
Awatar użytkownika
Krystyna.waw

Sympatyk
Nowicjusz
Podziękował: 6 times

Post autor: Krystyna.waw »

Jak brzmi pytanie?
Krystyna
*** Szarlip, Zakępscy, Kowszewicz, Broczkowscy - tych nazwisk szukam.
Aaron
Adept

Krystyna.waw pisze:Jak brzmi pytanie?
jest wiele pytań. gdzie by się można było dowiedzieć o losie sióstr i braci Mokryny, może są jakieś spisy mieszkańców wsi 1920-1940, zastanawiam się też czy są służby odnajdywania miejsc pochówku, może ktoś też szuka swoich korzeni z tej wsi ? Rozumiem, że metryki Raisku zachowały się bardzo słabo, być może są jakieś dodatkowe źródła w archiwach lub otwartych źródłach.

Ale przede wszystkim interesuje mnie chęć odnalezienia grobów rodziców Mokryny i poznania dalszych losów jej sióstr i braci
jamiolkowski_jerzy

Sympatyk
Adept

Post autor: jamiolkowski_jerzy »

Prawosławie to nie moja genealogiczna specjalność stąd tylko kilka rad ogólnej natury. To co pewne księgi metrykalne parafii w Rajsku z lat 1884- 1913 są w AP w Białymstoku. A z późniejszymi latami będzie ciężko W 1915 ludność udała się na biezenstwo zabierając wszystkie dokumenty cerkiewne, które chyba(?) nie wróciły..
Działalność parafii została przerwana na okres 10 lat. W 1925 w Rajsku otwarto filię parafii Narodzenia Przenajświętszej Bogarodzicy w Bielsku Podlaskim, a dopiero w 1929 reaktywowano własną.
Przede wszystkim warto skontaktować się z parafią w Rajsku i tam pytać czy są i jakie dokumenty
Jest opracowanie o parafii
https://kamunikat.org/halounaja.html?pu ... 05&lang=PL
ale całość papierowa tylko w bibliotece Białoruskiego Towarzystwa Historycznego
Generalnie kontakt z cerkwią , historykami (ale także lokalnymi, zwykle nieznanymi historykami) i najstarszymi tuziemcami będzie niezbędny aby jakieś wskazówki ustalić
W AP w Białymstoku jest bodaj tylko zespół „Akta w sprawie scalenia gruntów wsi Plutycze i Jacewicze, gmina Wyszki”
https://www.szukajwarchiwach.gov.pl/jed ... a/34180110.
Z własnej praktyki wiem ,ze dokumenty scaleniowe bywają różnej wartości.. Niekiedy dla genealogii bardzo przydatne innym razem bezwartościowe.
Kolejny problem to ten ,ze nie wszyscy z bieżeństwa powrócili do rodzinnych wsi . Niektórzy osiedli gdzie indziej . Przykładowo przodkowie mojego znajomego (nie wiem z jakiej ale z par fii w Rajsku) o nazwisku akurat Nazaruk osiedli w Topolanach za Zabłudowem.
Aaron
Adept

jamiolkowski_jerzy pisze:Prawosławie to nie moja genealogiczna specjalność stąd tylko kilka rad ogólnej natury. .
Przejrzałem dostępne metryki na stronie „Szukaj w archiwach” i tam znalazłem wartościowe dla mnie rekordy. Mam nadzieję, że uda mi się nawiązać kontakt z miejscową parafią i mieszkańcami. Bardzo dziękuję za odpowiedź i cenne rady!
Awatar użytkownika
Krystyna.waw

Sympatyk
Nowicjusz
Podziękował: 6 times

Post autor: Krystyna.waw »

Gdybyś chciał zobaczyć, jak dziś wyglądają Plutycze wpisz nazwę wsi na youtube.
W Plutyczach zrealizowano wiele odcinków doc serialu "Rolnicy".
Na FB też jest trochę zdjęć https://www.facebook.com/Plutycze/
Krystyna
*** Szarlip, Zakępscy, Kowszewicz, Broczkowscy - tych nazwisk szukam.
Aaron
Adept

Krystyna.waw pisze:Gdybyś chciał zobaczyć, jak dziś wyglądają Plutycze wpisz nazwę wsi na youtube. /
Wielkie dzięki! Wiele informacji o wsi znalazłam w internecie, na Facebooku i YouTube. Dziękuję
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję parafii, miejscowości”