Herb rodziny Mielczarek
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie
- Mielczarek_Seweryn

- Kontakt:
Herb rodziny Mielczarek
Szukalem i nie moge nigdzie znalez herbu rodziny Mielczarek,czy wogole jest takowy.Prosze o informacje jezeli ktos cos wie w tym temacie DZIEKUJE
-
stengiel_jarosław

Herb rodziny Mielczarek
Przepraszam, że pytam, ale skąd w ogóle wziął się pomysł, że rodziny chłopskie miały herby szlacheckie?
===========
Arek
Arek
- jacek_cieczkiewicz

Herb rodziny Mielczarek
Nie rozumiem skąd te kpiny z człowieka. Pyta, więc odpowiedzcie, a nie kpijcie. Nazwiska nie brzmiące szlachecko, choćby takie jak Baran, znajdziecie w wielu herbarzach.
Jacek
Jacek
- jacek_cieczkiewicz

Herb rodziny Mielczarek
Sewciu,
w Herbarzu Bonieckiego nie ma tego nazwiska. Jeśli masz uzasadnione podejrzenia, że jakiś Mielczarek mógł być nobilitowany przed trzecim rozbiorem, sprawdź na wszelki wypadek Volumina Legum (znajdziesz w Wielkopolskiej Bibliotece Cyfrowej)
pozdrawiam
Jacek
w Herbarzu Bonieckiego nie ma tego nazwiska. Jeśli masz uzasadnione podejrzenia, że jakiś Mielczarek mógł być nobilitowany przed trzecim rozbiorem, sprawdź na wszelki wypadek Volumina Legum (znajdziesz w Wielkopolskiej Bibliotece Cyfrowej)
pozdrawiam
Jacek
Re: Herb rodziny Mielczarek
Ale przecież moja reakcja to nie kpiny. Poważnie odpowiedziałem. O ile wiem nazwisko Mielczarek i pokrewne Milcarek, Milczarek i Mielcarek (w zasadzie to jedno i to samo nazwisko) raczej nie posiadały korzeni szlacheckich a tylko takim rodzinom przysługiwał herb (ba... był jednym z atrybutów tego stanu).jacek_cieczkiewicz pisze:Nie rozumiem skąd te kpiny z człowieka. Pyta, więc odpowiedzcie, a nie kpijcie. Nazwiska nie brzmiące szlachecko, choćby takie jak Baran, znajdziecie w wielu herbarzach.
Jacek
W zasadzie to źródłosłów Mälzer (Słodowy, browarnik) wskazywałby na rzemieślnicze konotacje, ale kiedyś jak przeglądałem akta to ludzie noszący to nazwisko zajmowali się uprawą roli...
===========
Arek
Arek
- Szczerbiński

Re: Herb rodziny Mielczarek
Panie Mielczarek!
Przyznam szczerze, że nie spotkałem w herbarzach szlachty o takim nazwisku, więc może i herbu nie ma.
Jedynie podobne nazwisko to Mielczarski, ale herbu nie podano:
1. Niesiecki - Mielczarski (t. 11 s. 300)
2. Spis nazwisk szlachty polskiej - J. Dunin - Borkowski - Lwów 1887 str. 247 Jan i Jakub
Pozdrawiam Jerzy Adam Szczerbiński
Przyznam szczerze, że nie spotkałem w herbarzach szlachty o takim nazwisku, więc może i herbu nie ma.
Jedynie podobne nazwisko to Mielczarski, ale herbu nie podano:
1. Niesiecki - Mielczarski (t. 11 s. 300)
2. Spis nazwisk szlachty polskiej - J. Dunin - Borkowski - Lwów 1887 str. 247 Jan i Jakub
Pozdrawiam Jerzy Adam Szczerbiński
- Mielczarek_Seweryn

- Kontakt: