Łukowiec Wiszniowski i Żurowski powiat Rohatyń

Tematy o kresach, w tym: Baza Miejscowości Kresowych oraz Biblioteka zasobów kresowych strona Biblioteka kresowa

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Szpyt_Adam

Sympatyk

Post autor: Szpyt_Adam »

Witam. Chciałbym rozpocząć nowy wątek dotyczący poszukiwań naszych przodków, którzy zamieszkiwali na terenie łukowców położonych w województwie stanisławowskim, w powiecie rohatyńskim.

Poszukuję informacji na temat rodziny Szpyt, Przewięda oraz Marek. A konkretnie na temat moich pradziadków Józefa Szpyta i Franciszki Przewiędy.

Józef Szpyt ur.1911. Był synem Jana Szpyta oraz Anny Cygan. Po śmierci Jana Szpyt podczas I wojny światowej, praprababcia Anna wyszła za Wincenta Marka. W 1944 roku ich córka Katarzyna Marek została w wyniku sprzeczki z żołnierzem niemieckim postrzelona i zabita. Była to głośna sprawa w całym łukowcu, wspomniana w dziennikach łukowieckich.

Franciszka Przewięda ur. 1911. Córka Władysława Przewiędy i Marianny Janusz. O tej rodzinie niestety nic nie wiem.

Po wojnie w wyniku przesiedleń ludności polskiej, pradziadkowie z dziećmi osiedli w Bożnowie koło Żagania, później mieszkali już w samym Żaganiu. Jeden brat mojego pradziadka zamieszkał w Nowych Wyszomierkach koło Nowogardu. Nazywał się Kazimierz Szpyt. Wincenty Marek jak i duża część łukowian osiedlili się w Wałach koło Brzegu Dolnego. Część rodziny zamieszkała w Malechówku pod Darłowem.

Pozdrawiam serdecznie :)
Robert_J

Post autor: Robert_J »

Witam.
Moja rodzina również pochodzi z Łukowca Wiszniowskiego, także poszukuję informacji o rodzinie:
Władysław Przewięda i Maria Janusz.

Pozdrawiam Robert
RenataMik

Sympatyk

Post autor: RenataMik »

Franciszka ur.9 III 1911 akt po zalogowaniu nr 11 https://www.familysearch.org/ark:/61903 ... at=1704620
Władysław Przywięda syn Laurentego i Katarzyny Filip(?)
Marianna Janusz córka Antoniego i Heleny Szwęch (?)
Pozdrawiam
Renata
Szpyt_Adam

Sympatyk

Re: Łukowiec Wiszniowski i Żurowski powiat Rohatyń

Robert_J pisze:Witam.
Moja rodzina również pochodzi z Łukowca Wiszniowskiego, także poszukuję informacji o rodzinie:
Władysław Przewięda i Maria Janusz.

Pozdrawiam Robert
Tak jak napisałem wyżej. Jedyne, co wiem o Władysławie Przewiędzie to tyle, że zginął on w czasie I wojny światowej. A jego córka, moja prababcia. Franciszka Przewięda trafiła pod wychowanie do swojego wujka, imię i nazwisko nieznane. Ciekaw, również jestem skąd Przewiędy się wywodzą, gdyż Łukowiec został zasiedlony dopiero pod koniec XIX wieku. Sądze, że muszą to być kresy ale konkretnych lokalizacji nie znam :( Pozdrawiam :)
Robert_J

Witam
Adam z tego co wiem Przewiędy pochodzili z Hrehorowa. Rodzina Marek pochodziła z Dołchy Wojniłowskiej, a jeszcze wcześniej z Chmielowa. Piszesz, że Franciszka trafiła na wychowanie do swego wuja, a co się stało z jej mamą Marią z domu Janusz? Franciszka miała również siostrę Józefę ur.1912 roku.

Pozdrawiam Robert :)
Szpyt_Adam

Sympatyk

Robert_J pisze:Witam
Adam z tego co wiem Przewiędy pochodzili z Hrehorowa. Rodzina Marek pochodziła z Dołchy Wojniłowskiej, a jeszcze wcześniej z Chmielowa. Piszesz, że Franciszka trafiła na wychowanie do swego wuja, a co się stało z jej mamą Marią z domu Janusz? Franciszka miała również siostrę Józefę ur.1912 roku.

Pozdrawiam Robert :)
Bardzo dziękuję za odpowiedź. Troszkę się pomyliłem w kolejności tej historii. Bo ten ojciec prababci Franciszki i Józefy zmarł w czasie I wojny światowej, została z nimi matka. Kiedy prababcia miala 11 lat, ok. 1922 roku, to ich matka zmarła, i wtedy Franciszka i jej siostra trafiły do wujka, który ponoć miał bogaty folwark. Pozdrawiam :)
KamilaBogdanowicz

Sympatyk
Adept

Post autor: KamilaBogdanowicz »

Witajcie! Odkurzę wątek. Szukam informacji o rodzinie Siekierskich z Łukowca Wiszniowskiego, a konkretnie Wojciecha Siekierskiego i Marii Szpyt, ich syna Franciszka i jego żony Marii Burdzy (córka Leonarda i Agnieszki Ziarno). Czy ktoś wie może, gdzie szukać metryk urodzenia sprzed 1903 roku, oraz ogółem metryk ślubów i zgonów z Łukowca?
kresyinfo

Post autor: kresyinfo »

KamilaBogdanowicz pisze:Witajcie! Odkurzę wątek. Szukam informacji o rodzinie Siekierskich z Łukowca Wiszniowskiego, a konkretnie Wojciecha Siekierskiego i Marii Szpyt, ich syna Franciszka i jego żony Marii Burdzy (córka Leonarda i Agnieszki Ziarno). Czy ktoś wie może, gdzie szukać metryk urodzenia sprzed 1903 roku, oraz ogółem metryk ślubów i zgonów z Łukowca?
Może przed 1903 to był kościół w Bukaczowcach
Robert_J

Witam Kamila.
Wcześniej parafią Łukowca Wiszniowskiego były Bukaczowce. Znam osobę, która zajmuje się genealogią rodziny Siekierskich z Łukowca , a wcześniej z Chmielowa.
Pozdrawiam.
KamilaBogdanowicz

Sympatyk
Adept

Dziękuję za informację :)
Szpyt_Adam

Sympatyk

Dzień dobry. Postanowiłem odkopać ten wątek, ponieważ chciałbym po kilku latach wrócić ponownie do genealogii. Jeżeli ktoś z Was ma korzenie pochodzące z Łukowców, albo pamięta albo coś wie o rodzinie Szpyt, Przewięda lub Marek, zapraszam do konwersacji. Mój adres email:adamszpyt111@gmail.com
Pozdrawiam
Adam
KamilaBogdanowicz

Sympatyk
Adept

Robert_J pisze:Witam Kamila.
Wcześniej parafią Łukowca Wiszniowskiego były Bukaczowce. Znam osobę, która zajmuje się genealogią rodziny Siekierskich z Łukowca , a wcześniej z Chmielowa.
Pozdrawiam.
Robercie czy możesz mnie skontaktować z tą osobą? Mam DNA Match z Miłoszem Siekierskim i jego kuzynem Radosławem Marcem. Kontakt mam jedynie z tym pierwszym.

Pozdrawiam,
Kamila
ODPOWIEDZ

Wróć do „Genealogia kresowa”